Stamboom Diederen Gielen Schinveld » Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren (1827-1896)

Persoonlijke gegevens Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren 


Gezin van Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren

Hij is getrouwd met Anna Elisabeth Smeets.

Adrianus Jacobus heeft aan "zijne verpligting omtrernt de Nationale Militie voldaan" meldt hun huwakte. In de huwakte wordt ook "een attest constaterende het onvermogen der bruid" vermeld. De beide echtlieden hebben de huwakte ondertekend, evenals de vader van de bruidegom. De beide moeders verkaarden niet te kunnen schrijven.

Zij zijn getrouwd op 10 mei 1854 te Schinveld, Limburg, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.

Datum:

Kind(eren):

  1. Maria Agnes Verhooren  1859-1917 
  2. Peter Joseph Verhooren  1863-1944 
  3. Antoon Verhooren  1865-1943 
  4. Frans Joseph Verhooren  1869-1937 


Notities over Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren

Hij is kennelijk vernoemd naar zijn beide grootvaders. Hij is zeer waarschijnlijk de Verhooren die door A. Scherpenzeel in de "Schets over den Politieken Toestand der Gemeente Schinveld 1849-1869" wordt genoemd als nieuw raadslid dat op de hand is van pastoor Joors. Deze "schets" was hoofdzakelijk gericht tegen de toenmalige pastoor Joors. Men kan dit geschriftje beschouwen als de uiting van een scherpe vete tussen de pastoor en de schrijver. Volgens JHW Bosch [in 1974 Bijdrage tot de Geschiedenis van Schinveld pag.166] is A.J.Verhooren raadslid van 1859-1866. Dit raadslid verklaart zich rond 1861 volgens A. Scherpenseel tegen de aanleg van een straatweg van Gangelt over Schinveld naar Amstenrade met de woorden: "wat doen wij met dien weg door het broek; het was onze ouders zoo goed, het moet ons dus ook goed zijn, het leven is zoo kort, dus ik stem er tegen". Hierop zou de burgemeester van Gangelt, die bij deze raadsvergadering aanwezig was, gezegd hebben: "Solchen stummen Mann, wie sie sind, Herr Verhoren, habe ich in meinem ganzen Leben noch nicht eingetroffen". Hij is ook de man die volgens A. Scherpenseel roept: "Op Schinvelds kerkhof nooit die kreng" als aanvoerder van een bende Schinveldenaren die wil voorkomen dat men iemand die zich in de Schinveldse bossen van het leven heeft beroofd op het parochiekerkhof zal begraven, dit laatste op last van de burgemeester Karel Buysers en met instemming van de bisschop, maar tegen de zin van pastoor Joors. Volgens A. Scherpenseel is hier een rechtszaak uit voortgekomen, waarbij Verhooren werd vrijgesproken en de burgemeester werd beschuldigd van overdreven ambtsijver.
In 1881 vindt op verzoek van Jacob Adriaan Verhooren en Pieter Gerard Arnold Smeets (w.s. een zwager van Jacob Adriaan), beiden landbouwers wonende te Schinveld, een openbare veiling en verpachting plaats van 30 percelen land.
In 1882 wordt ter herberge van de weduwe Geraets te Schinveld openbaar verkocht opstamstaande granen uitgewassen te Schinveld op verzoek van en gehorende aan Jacob Verhooren, landbouwer wonende te Heerenweg gemeente Heerlen. Her betreft 29 percelen voor in totaal dfl 591,50.
In 1883 geeft Adrianus Jacobus Verhooren, landbouwer, wonende te Heerenweg, gemeente Heerlen, in algehele gemeenschap van goederen gehuwd met Anna Elisabeth Smeets, een schuldbekentenis voor dfl 156,79 af aan het Burgerlijk Armbestuur der Gemeente Schinnen, met als onderpand een huis met tuin aan de heide te Schinveld en 9 percelen grond.
In latere jaren is Adrianus Jacobus kennelijk landbouwer in Doenrade geweest, want in 1894 - zijn vrouw stierf in 1893 - vindt een "openbare verkoop en veiling van meubelen en levende have plaats op verzoek van en ten woonhuize van en gehorende aan Jacob Adriaan Verhooren, landbouwer, wonende in het Nieuwhuis te Doenrade". Tot de levende have horen o.a. paarden, varkens koeien, een stier en runderen. Kopers zijn o.a. zijn zonen Jan uit Doenrade, Pieter Joseph, waarvan gezegd wordt dat hij "te Nieuwhuis" woont en Antoon die te Ville (=Vijlen), gem. Vaals woont.
Later in dat jaar vindt een veiling en verkoop plaats van "mobiliaire voorwerpen", maar nu in de herberg van de weduwe Frans Arnold Theunissen te Schinveld.
Nog later in dat jaar vindt een openbare veiling en verpachting (dus geen verkoop) plaats van 30 stukken land in Schinveld, waarbij zoon Pieter Joseph Verhooren optreedt als "gemagtigde" van zijn vader.
Ook is er dat jaar nog een openbare verkoop van opstamstaand hout te Schinveld. Nu wordt gezegd dat Jacob Adriaan Verhooren, zonder beroep, woont te Heerlerheide gem. Heerlen.
In datzelfde jaar leent Adriaan Jacob Verhooren, "weduwnaar van Anna Elisabeth Smeets, landbouwer, wonende te Schrijversheide gem. Heerlen" dfl 700,- van ene Frans Bemelmans met als onderpand een huis en tuin te Schinveld en een twintigtal stukken bouwland.
Nog later verklaart Jacob Adriaan Verhooren, "landbouwer, vroeger te Doenrade thans wonende te Schinveld" dat hij dfl 2716,45 van notaris Lienaerts uit Merkelbeek heeft ontvangen zijnde de opbrengst van de verkoop van meubelen en hout gehouden op de 1e,2e, 7e en 29 maart 1894.
Tenslotte verkopen Adriaan Jacob Verhooren, "zonder beroep wonende te Schinveld" en zijn vijf kinderen in Schinveld een huis met tuin voor dfl 500,- en een schuur met stal voor dfl 600,-.
Tijdens zijn verblijf in de gemeente Heerlen heeft hij misschien verbleven bij (een van ) zijn twee kinderen, dochter Maria Agnes en zoon Frans, die in Heerlerheide woonden.
In 1887 laat "Adriaan Jacob Verhooren, landbouwer, wonende te Heerenweg, gem. Heerlen" zijn testament opmaken als volgt. "Ik erflater geef en legateer aan mijne huisvrouw Anna Elisabeth Smeets den vollen eigendom der roerende goederen en het levenslange vruchtgebruik van alle onroerende goederen".
Zijn vrouw laat een "spiegelbeeldig" testament opmaken.
Al met al is niet helemaal duidelijk waar en wanneer het echtpaar of alleen de weduwnaar in Schinveld, Doenrade en Heerlen heeft gewoond.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren

Voorouders (en nakomelingen) van Adrianus Jacobus Verhooren


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 8 augustus 1827 lag rond de 24,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
      • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
      • 29 maart » Ludwig van Beethoven wordt, drie dagen na zijn overlijden ten gevolge van een niet-uitgeklaarde oorzaak, op het Währinger Friedhof in Wenen ten grave gedaald.
      • 2 april » Joseph Dixon produceert voor het eerst potloden op industriële schaal.
      • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
      • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
      • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • De temperatuur op 10 mei 1854 lag rond de 11,4 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 73%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1854: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 31 januari » Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wordt opgericht. Christophorus Buys Ballot is de eerste hoofddirecteur.
      • 24 april » In Wenen vindt het huwelijk plaats tussen Elisabeth in Beieren (Sisi) en Frans Jozef I van Oostenrijk.
      • 9 juli » In Franeker wordt voor het eerst de kaatswedstrijd PC gehouden.
      • 9 oktober » Begin van de Belegering van Sebastopol
      • 2 december » Oostenrijk sluit een alliantie met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
      • 3 december » De Eureka Stockade vindt plaats in Ballarat, Australië.
    • De temperatuur op 4 oktober 1896 lag rond de 12,5 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1896: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Emile Grubbe past voor het eerst röntgenstraling toe bij de behandeling van borstkanker.
      • 9 februari » Het eerste WK kunstschaatsen (alleen voor mannen) vindt plaats in Sint-Petersburg in Rusland.
      • 5 april » Opening van de eerste moderne Olympische Spelen in Athene, Griekenland. Zie ook 6 april.
      • 15 april » Einde van de eerste moderne Olympische Spelen, zie Olympische Zomerspelen 1896.
      • 3 december » Herman Hollerith richt de Tabulating Machine Company op, een voorloper van IBM.
      • 25 december » John Sousa componeert "The Stars and Stripes Forever".
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Verhooren


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jacques Diederen, "Stamboom Diederen Gielen Schinveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I492.php : benaderd 11 mei 2024), "Adrianus Jacobus "Jacob" Verhooren (1827-1896)".