Stamboom Diederen Gielen Schinveld » Johannes Kelder (1720-1796)

Persoonlijke gegevens Johannes Kelder 


Gezin van Johannes Kelder

(1) Hij is getrouwd met Joanna Backer.

Zij zijn op 26 januari 1753 te Oudewater, Utrecht, Nederland in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 11 februari 1753 te Oudewater, Utrecht, Nederland.


Kind(eren):

  1. Margarita Kelder  1750-????
  2. Neelie Kelder  1753-????


(2) Hij is getrouwd met Catharina Jans van den Hondel.

Zij zijn op 14 april 1757 te Lopik, Utrecht, Nederland in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 1 mei 1757 te Oudewater, Utrecht, Nederland.


Kind(eren):

  1. Matthias Kelder  ± 1761-1832 
  2. Nn Kelder  ????-1758


(3) Hij is getrouwd met Margaretha Raats.

Zij zijn op 8 juni 1780 te Oudewater, Utrecht, Nederland in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 25 juni 1780 te Oudewater, Utrecht, Nederland.

getuige: Cornelia Verhooren, Neeltje van Donk? De laatste is "beroepsgetuige".

Notities over Johannes Kelder

Informatie verstrekt door Nettie Stoppelenburg uit Oudewater:
-Stadsgerecht Oudewater, Utrechts Archief, inventarisnummer 166, folio 454, 27 november 1754: "Pieter Welle de Jonge transporteert aan Johannes Kelder huis en erve aan de Wijdstraat, belend ten oosten Jakob Verhoog, ten westen juffrouw de weduwe Cornelis Hoflandt, strekkend voor van de straat tot agter aan de Haven. Tijns van 3 stuivers en 4 penningen t.b.v. de heer Dijkvelt, in 't quohier bekend als nr. 328, voor 460 gulden."
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1963, acte 59, 30 april 1778: Testament van Johannes Kelder, stelt tot voogden over zijn minderjarige zoon Matthijs Kelder, waarvan de moeder was Catharina van den Hondel, (testament 14 december 1757, notaris Arien Vermij) Anthony Verhoorn [152] en Cornelis van den Hondel wonend te Haastrecht, en als toeziend voogd Ary van den Hondel wonend te Haastrecht.
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, Inventarisnummer 1963, acte 58, 1778: Testament van Matthijs Kelder, stelt als erfgenaam zijn vader Johannes Kelder.
-Stadsgerecht Oudewater, Utrechts Archief, inventarisnummer 167, folio 182v, 19 april 1765:Hannes Kelder transporteert aan Johanna Tilborg, wonend te Utrecht, een pakhuis of hekelschuur en erve aan de Wijngaardstraat, strekkend van voor van de straat tot achter aan de stedesloot, belend ten zuiden Johan Tilborgh en ten noorden Jan Aartsz. van Vliet, voor 125 gulden".
-Stadsgerecht Oudewater, Utrechts Archief, inventarisnummer 168: Johannes Kelder verkoopt in 1767 een huis aan de westzijde van de IJssel".
- Lijst van huisgezinnen in Oudewater in 1788: Wijdstraat, 120 Johannes Kelder.
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1977, acte 3, 16 februari 1793: "Johannes Kelder, weduwnaar van Margaretha Raats, betreft nalatenschap van Margaretha aan de kinderen Kleynen. De helft van de boerderij in Benschop blijkt van Anthony Verhoorn te zijn. Mathijs Kelder heeft vrije keuze in de nalatenschap. De kinderen Kleynen krijgen samen 628 gulden, elk 157 gulden. Als getuige (kennelijk werkzaam bij de notaris) wordt Wouter Kelder genoemd".
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1977, acte 19, 30 mei 1793: "Johannes Kelder, weduwnaar van Margaretha Raats, betreft legaat voor Maria Machtildis Kleynen. Namens haar treedt haar man Pieter Glaesmaker op".
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1977, acte 44, 9 november 1793: Johannes Kelder treft een schikking met Andreas Mols namens Frans Theodorus Kleijnen, betreffende het legaat van zijn vrouw Margaretha Raats aan de kinderen van Machtildis Raats en Nicolaas Kleijnen".
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1978, acte 15, 27 mei 1794: " betreft de nalatenschap van Margarietha Raats, overleden 22 november 1792, testament 17 oktober 1781: Zoon Matthijs Kelder heeft de vrije keuze in de eigendommen: huis en erve in de Wijdstraat, baanschuur bij de koornmolen op de zuidwesterpunt der Wal. Margarietha heeft in haar testament legaten van kleding en sieraden (goud-zilver-juwelen) geschonken aan de zeven kinderen van haar zuster Machildis Raats en Nicolaas Kleijnen, echtelieden, wonende bij Sittard, deze kinderen zijn: Pieter, Mathijs, Johannes, Jacobus, Maria Machildis, Dirk en Anna Catharina. Deze legaten worden echter pas van kracht na het overlijden van Johannes Kelder, die nog gezond is en nog jaren kan leven. In plaats van haar legaat accepteert Machildis'dochter Anna Catharina daarom 157 gulden.
In Nettie Stoppelenburg's verhaal hierover staat dat Johannes Kelder en Margarietha Raats één kind hadden, Matthijs Kelder. Vermoedelijk gaat het hierbij om de zoon van Johannes en Catharina van den Hondel. In Genlias komt alleen deze zoon voor!
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1979, acte 7, 20 mei 1795: testament van Johannes Kelder. Eva Randenburg krijgt het recht van eerste koop op huis en winkel in de Wijdstraat, op voorwaarde dat zij tot zijn overlijden bij hem inwoont. Als koopsom voor huis en erve wordt vastgesteld: fl. 600,00; als koopsom voor de winkel (een stoffenwinkel), d.w.z. toonbanken, laden, planken, dozen, schalen en gewichten: fl 200,00; de goederen en waren in de winkel zal Eva overnemen tegen de dan geldende prijs. Zij hoeft de koopsommen niet te voldoen, maar mag volstaan met het betalen van een interset van 3,5% per jaar.
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1980, acte 71, 12 maart 1796: inventaris van de boedel van Johannes Kelder. Erfgenaam is zijn zoon Matthijs Kelder. Hij erft ook de helft van een hofstede in Benschop. Eva Randenburg wordt genoemd als nicht van Johannes Kelder. Verder worden veel zaken genoemd die ook in de acte van 1799 staan.
-Stadsgerecht Oudewater, Utrechts Archief, inventarisnummer 170, folio 128, 4 november 1796: Joseph Putman en Adrianus Verhoorn en Willem Mastwijk, executeuren van den testamente van Johannes Kelder, transporteren aan Eva Randenburg, wonend alhier, een huis en erve aan de zuidzijde van de Wijdstraat, belend ten oosten Joseph Putman in zijn privé en ten westen Leendert Fitteré, strekkend voor van de straat tot agter aan de haven. In 't quohier bekend als No 328. Voor 600 gulden, betaald met een schuldbrief.
-Later koopt Matthijs Kelder het huis Wijdstraat 120, de Ark genaamd, weer terug. Het is het pand in de Wijdstraat met de gevesteen "Als het God behaegt, beter benijt dan beclaegt".
-Notaris Arien Vermij, Utrechts Archief, inventarisnummer 1982, acte 52, 20 augustus 1799: boedelverdeling van de erfenis van Johannes Kelder, wonend te Oudewater, overleden 12 mei 1796.
*Eva Randenburg, huishoudster en winkelmeid, had recht van eerste koop op het huis met erve en winkel met toonbanken, laden, planken, doozen, schalen en gewigten, liggend aan de Wijdstraat, strekkend tot aan de Haven, belend ten oosten Joseph Putman, ten westen Leenderd Fittere.
*Jacobus van Dam heeft 60 gulden betaald voor een baanschuur met recht van spinpad op het zuidwestelijk punt van de stadswalle in de Krom bij de Koornmolen.
*Aan zoon Matthijs wordt nagelaten de helft van een hofstede , bestaande uit huis en berg en ca 5 morgen land, in Benschop, Ook de kleding van de overledene wordt nagelelaten aan Matthijs. Kelder
*Klaas van der Lee is voor 104 weken huur van baan en schuur verschuldigd, totaal 250 gulden.
Hermanus Loendersloot is aan de boedel "wegens de lijndraijerije"verschuldigd 55 gulden en 8 stuivers.
*De boedelinventaris is grotendeels uitgewerkt door Nettie Stoppelenburg, in ieder geval van de stoffenwinkel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Kelder?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Kelder

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Kelder

Matthijs Kelder
< 1714-????

Johannes Kelder
1720-1796

(1) 1753

Joanna Backer
????-< 1757

Neelie Kelder
1753-????
(2) 1757
Matthias Kelder
± 1761-1832
Nn Kelder
????-1758
(3) 1780

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 12 mei 1796 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1796: Bron: Wikipedia
      • 1 maart » In Den Haag komt de eerste democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiging bijeen, de Eerste Nationale Vergadering.
      • 2 maart » Napoleon Bonaparte wordt benoemd tot opperbevelhebber van het Franse leger in Italië.
      • 14 mei » Eerste vaccinaties tegen pokken door Edward Jenner.
      • 1 september » Wet van 5 Fructidor an IV. Opheffing van alle geestelijke instellingen (kloosters, kapittels, enz.) in de Eerste Franse Republiek, inclusief de geannexeerde gebieden (o.a. de Zuidelijke Nederlanden, het Prinsbisdom Luik en Maastricht).
      • 19 september » George Washington houdt zijn afscheidsrede.
      • 11 december » De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Kelder

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kelder.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kelder.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kelder (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jacques Diederen, "Stamboom Diederen Gielen Schinveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I4705.php : benaderd 3 mei 2024), "Johannes Kelder (1720-1796)".