Stamboom der Turfgravers » Willem Claaszn. VREELING (1787-1853)

Persoonlijke gegevens Willem Claaszn. VREELING 


Gezin van Willem Claaszn. VREELING

Hij is getrouwd met Klaartje Jans HARTWIJK.

Zij zijn getrouwd op 30 april 1808 te Monnickendam, hij was toen 21 jaar oud.

Zeer waarschijnlijk is tussen het eerste en tweede kind nog een kind geboren namelijk Klaartje Vreeling:

We vinden haar allen in de Bevolkingsregisters van de Maatschappij van Weldadigheid.
Klaartje Vreeling; geboren op 27-10-1811; ingeschreven als kolonistendochter te Willemsoord, plaats van herkomst Monnickendam.
Ingeschreven op: hoeve 23, hoeve 330.
Klaartje is evenals Klaartje Hartwijk ingeschreven als kolonistenmoeder te Willemsoord.
Eveneens ingeschreven op: hoeve 23, hoeve 330.

Klaartje Vreeling is waarschijnlijk ongehuwd op 10 augustus 1873 te Weststellingwerf overleden, 61 jaar oud. Zij zou dus geboren kunnen zijn in 1811.
Overlijdensakte BS Weststellingwerf 10-08-1873, akte nr. 186.

Ook in een, Staat kolonisten huisgezinnen protestantse godsdienst. opgemaakt in de Maatschappij van Weldadigheid vinden we Klaartje, dan wel als Klaasje, terug.
Ze zijn in de kerk getrouwd op 15 mei 1808 te Monnickendam, hij was toen 21 jaar oud.Bron 5


Kind(eren):

  1. Trijntje VREELING  1812-1813
  2. Jan Willems VREELING  1814-1890 
  3. Aaltje VREELING  1819-1895
  4. Cornelis VREELING  1821-1905 
  5. Geertje VREELING  1824-1880 
  6. Adriana VREELING  1826-1826
  7. Ariaantje VREELING  1827-1913
  8. Wijntje VREELING  1829-1917
  9. Willem VREELING  1833-1907 


Notities over Willem Claaszn. VREELING

Het gezin Willem Claasz. Vreeling woonde aan de Oude Mannesteeg 52 te Monnickendam.
Zij trekken als kolonist naar Drenthe en behoren daar tot de eerste bewoners van de door Johannes van den Bosch gestichte Willemsoord van de Maatschappij van Weldadigheid. Veel bewoners komen bij de Maatschappij "op basis van een contract" wat inhoudt: met wezen en huisverzorgers en twee gratis gezinnen. Een kleiner deel komt op basis van: 'uit de contributie' van een plaats of 'bij vrijwillig engagement', te weten wijkmeesters en sommige huisverzorgers.
Op 1 juni 1820 komen de eerste bewoners uit Monnickendam aan. Dit zijn Arie van Galen en Trijntje Visser met drie eigen kinderen plus twee ingedeelde wezen uit Monnickendam. Twee jaar na aankomst wordt hun vierde kind geboren. Bijzonder is dat alle gezinnen uit Monnickendam twee extra wezen bij zich hadden waarvoor ze niet extra betaalden. Johannes van den Bosch vond dat onreglementair gedrag van de subcommissie: 'Op deze wijze heeft zij ons tien wezen aan de hals gehangen en betaald slechts voor zes.' Later wordt deze gewoonte gemeengoed en zenden steden in plaats van twee gezinnen plus een huisverzorgster met zes wezen drie gezinnen met elk twee wezen.

Op dezelfde dag komt ook het kolonistengezin Willem Barends Groenewoud en Maria of Marretje Gerritse Donker uit Monnickendam aan met twee eigen kinderen, Neeltje en Barend, en twee ingedeelden uit hun oude woonplaats. Zij betrekken Hoeven 8.
Ook het kolonistengezin Willem Claasz. Vreeling of Vrieling en Klaartje Hartwijk komt op 1 juni 1820 aan. Het gezin bestaat uit vier eigen kinderen, waaronder Jan Willems, Klaas Willemse en Aaltje, en een wees uit Dordrecht. Op 17 november 1821 komt er gezinsuitbreiding met een zoon Klaas Willemse Vreeling. Het gezin en het weeskind betrekken Hoeve 10. De familie Vreeling blijkt de familie Groenewoud die op Hoeve 8 wonen al vanuit Monnickendam te kennen. De oudste zoon Jan Willems Vreeling trouwt op 23 april 1840 te Steenwijkerwold, ondanks enige troebelen, met Neeltje uit de familie Groenewoud.
De familienaam Vreling wordt ook geschreven als Vrieling of Freeling.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Claaszn. VREELING?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Claaszn. VREELING

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Doopboek der Gereformeerde Gemeente Monnickendam
  2. Huwelijksakte van zoon Jan Willems Vreeling
  3. Maatschappij van Weldadigheid
  4. Overlijdensakte B.S. Steenwijkerwold, nr. 89
  5. Afkondiging der drie proclamatiën in de Gereformeerde Kerk d.d. 30 april 1808.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 januari 1787 lag rond de 0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » William Herschel ontdekt de eerste twee manen van Uranus: Oberon en Titania.
    • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
    • 28 juni » Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven. Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.
    • 17 september » De eerste constitutie van de Verenigde Staten wordt ondertekend.
    • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 18 december » New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.
  • De temperatuur op 21 januari 1787 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
    • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
    • 18 mei » Productie van het eerste gegraveerde glas, in Toulouse
    • 28 juni » Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven. Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.
    • 17 september » De eerste constitutie van de Verenigde Staten wordt ondertekend.
    • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 18 december » New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.
  • De temperatuur op 30 april 1808 lag rond de 5,0 °C. Er was 418 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1808: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » In Nieuw-Zuid-Wales breekt de Rum Rebellion uit.
    • 8 april » De Verenigde Staten worden een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met Baltimore als aartsbisdom en de nieuwe bisdommen Bardstown, Boston, New York en Philadelphia.
    • 20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
    • 21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.
    • 3 september » Introductie van een voorloper van het periodiek systeem door John Dalton.
    • 20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
  • De temperatuur op 11 december 1853 lag rond de -5,3 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 19 januari » Giuseppe Verdi's opera Il Trovatore beleeft zijn première in Rome.
    • 19 februari » Eerste uitgave van het Nieuwsblad van Geel
    • 4 maart » Franklin Pierce wordt beëdigd als 14e president van de Verenigde Staten
    • 14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
    • 18 april » Het Ministerie-Thorbecke I dient zijn ontslag in aan Willem III na een buitenparlementaire petitie van ongeveer 50.000 handtekeningen van de zogenaamde Aprilbeweging, die openlijk wordt gesteund door de koning, tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.
    • 18 april » In Azië rijdt de eerste trein tussen Bombay en Tanna.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam VREELING

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam VREELING.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over VREELING.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam VREELING (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.G.J.A. van der Meer, "Stamboom der Turfgravers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-der-turfgravers/I1973.php : benaderd 26 september 2024), "Willem Claaszn. VREELING (1787-1853)".