De temperatuur op 14 december 1893 lag rond de 7,9 °C. Er was 11 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 94%. Bron: KNMI
17 januari » Een 'veiligheidscomité' o.l.v. Sanford Dole pleegt een staatsgreep en zet koningin Lili'uokalani af: het eerste geval van VS-Amerikaans imperialisme.
1 februari » Première van de opera Manon Lescaut van Giacomo Puccini in Turijn.
4 maart » Grover Cleveland (zelfde als hierboven) wordt beëdigd als 24e president van de Verenigde Staten
10 maart » Ivoorkust wordt een Franse kolonie.
11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
1 oktober » Oprichting van de Zwolsche Athletische Club.
Trouwdag 9 mei 1919
De temperatuur op 9 mei 1919 lag tussen 8,4 °C en 23,4 °C en was gemiddeld 16,5 °C. Er was 13,2 uur zonneschijn (86%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
14 juni » Alcock en Brown vliegen als eersten non-stop over de Atlantische Oceaan.
21 juni » In Scapa Flow wordt de Hochseeflotte tot zinken gebracht. Hierbij vallen de laatste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
1 augustus » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub De Treffers uit Groesbeek.
7 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk.
7 oktober » De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM wordt opgericht en is daarmee de oudst bestaande luchtvaartmaatschappij van de wereld.
Dag van overlijden 6 mei 1972
De temperatuur op 6 mei 1972 lag tussen 7,0 °C en 18,0 °C en was gemiddeld 12,3 °C. Er was 2,2 mm neerslag gedurende 0.9 uur. Er was 9,1 uur zonneschijn (60%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
2 februari » Voorstanders van een 'vrij Ierland' steken de Britse ambassade in Dublin in brand.
23 juli » De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint opnieuw de Ronde van Frankrijk.
14 augustus » Een Iljoesjin-vliegtuig van de Oost-Duitse vliegmaatschappij Interflug stort neer op een buitenwijk van Oost-Berlijn. 156 mensen komen om.
30 augustus » Middenvelder Arie Haan maakt in Praag zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de met 1-2 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije. Ajacied Sjaak Swart speelt dan weer zijn 31e en laatste interland voor Oranje.
31 augustus » Mark Spitz verbetert bij de Olympische Spelen in München zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vlinderslag tot 54,27.
14 december » Eugene Cernan verlaat als (tot nu toe) laatste bezoeker de maan om met de Apollo 17 naar de aarde terug te keren.
Dag van crematie 10 mei 1972
De temperatuur op 10 mei 1972 lag tussen 6,3 °C en 12,2 °C en was gemiddeld 9,6 °C. Er was 5,8 mm neerslag gedurende 11,7 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
26 maart » Walter Planckaert wint de zevende editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
4 juli » Noord- en Zuid-Korea starten onderhandelingen met als uiteindelijke doel de hereniging van Korea.
14 augustus » Een Iljoesjin-vliegtuig van de Oost-Duitse vliegmaatschappij Interflug stort neer op een buitenwijk van Oost-Berlijn. 156 mensen komen om.
12 september » Benoeming van Paul Schruers tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging van Hasselt in België.
13 oktober » Een Aeroflot Ilyushin-62 passagiersvliegtuig stort neer buiten Moskou. Alle 176 inzittenden komen om.
19 december » Apollo 17, de laatste bemande vlucht naar de maan, komt terug op aarde.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: J. den Nieuwenboer, "Stamboom Den Nieuwenboer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-den-nieuwenboer/I11397.php : benaderd 13 mei 2025), "Frans Schwartz (1893-1972)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.