Stamboom De Ruiter en aanverwanten » Jacobus Meerman (1744-1810)

Persoonlijke gegevens Jacobus Meerman 


Gezin van Jacobus Meerman

Hij is getrouwd met Maria van Hellemont.

Zij zijn getrouwd op 1 oktober 1788 te Arnemuiden, Middelburg, Zeeland, Netherlands, hij was toen 43 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Jacobus Meerman  1769-1851 
  2. Maatje Meerman  1771-1823 
  3. Geerraard Meerman  1773-1828 
  4. Pieter Meerman  ± 1777-1847
  5. Cornelis Meerman  1788-1822 
  6. Maria Meerman  ± 1788-1880 


Notities over Jacobus Meerman

Inwoner op vrijdag 7 april 1797 Arnemuiden
Jacob Meerman
Opmerking (note) : weduwnaar
Leeftijd (age) : 52 jaar
Beroep (occupation) : scheepstimmerman
Woonachtig te (residence) : Arnemuiden
Adres (address) : Langstraat
Datum (date) : 7 april 1797
Bron (source) : Archief Gewestelijke Besturen inv.nr 256

De Arnemuidse scheepswerf
De oudste Zeeuwse scheepswerf is die van Arnemuiden. De werf van Meerman bouwde in twee eeuwen tijd een grote naam op het gebied van de bouw van hoogaarzen op. Voor vissersplaatsen in de wijde omtrek (o.a. Zeeuws Vlaanderen, Goeree, West-Brabant) werden hoogaarzen gebouwd. De scheepsbouwers uit het geslacht Meerman stonden bekend om hun zeer grote en bewonderenswaardige vakmanschap. De hoogaarzen waren alom beroemd om hun goede vorm en snelle vaart. De Meermannen gebruikten meestal geen scheepsplan. Een ruwe schets met wat afmetingen op een kartonnetje in de loods vormde meestal het bestek. Wel werden de gebruikte afmetingen nauwkeurig in het werfboek genoteerd. Vanaf 1786 was de werf gedurende bijna 210 jaar onafgebroken in het bezit van de familie Meerman.
De oudste vermelding van de werf dateert van 1763. Een zekere Pieter Boers uit Sliedrecht vroeg toen vergunning om een scheepstimmerwerf met sleehelling op te mogen richten bij het nieuwe Hoofd achter de voormalige kolenpakhuizen De Samaritaan, Amsterdam en De Dry Haeringen aan de zuidzijde van de Langstraat. Al vlug deed Boers z'n bedrijf over aan een zekere Gillis Fafa uit Schiedam, die in 1765 als scheepsmakersbaas in Arnemuiden werd toegelaten. Op de 5e juli 1766 schreef Fafa het stadsbestuur "dat hij nodig heeft een bekwame plaats achter zijn pakhuis, van het sluisje tot aan het nieuwe Hoofd en van de walle tot het water, voor het opzetten van oude als nieuwe vaartuigen". In 1769 liet hij een kanthelling maken op 20 voet van het Hoofd, te beginnen westwaarts. In 1776 vertrok hij naar Middelburg, na de werf verkocht te hebben aan de Arnemuidse timmermansbaas Jan Basseveld. Nog in hetzelfde jaar namen Jacob Ossewaarde uit Middelburg en Steven Bouwman uit Dordrecht de werf over.
Ondertussen was de uit Biezelinge afkomstige Jacob Meerman al aan de havenkant bezig om schuiten op te kalefaten. Op 7 november 1786 kocht hij de werf met de loods, de kanthelling en de gereedschappen van Steven Bouwman. Hoewel de werf dus al van 1763 dateert, zijn de Meermannen vanaf 1786 onafgebroken scheepstimmerwerfbaas geweest.
De oude Jacob Meerman deed de werf in 1799 over aan z'n zoon Jacob, die samenwerkte met z'n broer Pieter. In 1805 kregen ze toestemming om een loge te bouwen achter de werf voor de berging van het hout. In dit jaar kochten ze de zoutkeet "Het Slot van Aldegonde" aan van de gebroeders Tak uit Middelburg voor het sloophout.
Na het overlijden van Jacob Meerman "de jonge" in 1810 volgde Pieter Meerman hem op als scheepswerfbaas. In 1811 kreeg Pieter "tot gemak en gerief van de visschuiten" toestemming voor de aanleg van een tweede kanthelling achter z'n werkloge. Deze helling had een lengte van 100 voeten en een breedte van een roede. De op de werf staande oude loods, die in een zeer vervallen staat verkeerde, werd afgebroken. In 1813 kreeg de nieuwe werfbaas, Cornelis Meerman, de zoon van Jacob, toestemming "op het schorre van de Zuidwalle ter zijde van zijn erve een houten werkloge voor zijn bedrijf op te richten". Ook mocht hij in 1815 een nieuwe kanthelling aanleggen. In 1821 klaagden de omwonenden over het "onvoorzichtige en gevaarvolle heten van teer dat op de werf en in de loges bij de werf plaats vindt".
Cornelis Meerman is in 1824 op de nog jonge leeftijd van 34 jaar overleden. Z'n weduwe zette het bedrijf voort tot haar beide zoons, Adriaan en Jacob (1814-1869), de werf konden overnemen. Daarna zetten de beide zoons van Jacob, Cornelis (1843-1910) en Adriaan (1850-1917), het bedrijf voort. Adriaan vestigde in 1869 de werf "De Hoop" op De Punt te Middelburg.
Vervolgens waren de onder de ouderen nog bekende Jacob Meerman (geboren in 1888) en z'n broer, zoons van Cornelis, werfbaas en na hen de huidige eigenaar Cornelis.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacobus Meerman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacobus Meerman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacobus Meerman


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 oktober 1788 lag rond de 14,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1788: Bron: Wikipedia
    • 2 januari » Georgia ondertekent als vierde staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 9 januari » Connecticut ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 5e staat.
    • 28 januari » De eerste Australische strafkolonie wordt gevestigd bij Botany Bay.
    • 7 april » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
    • 23 mei » South Carolina wordt de achtste staat van de Verenigde Staten.
    • 23 november » Begin van de strengste winter sinds in 1706 in Nederland met metingen werd begonnen.
  • De temperatuur op 17 maart 1810 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1810: Bron: Wikipedia
    • 28 april » Keizer Napoleon Bonaparte reist vanuit Brussel via het Kanaal naar Willebroek tot in de Rupel. Hier schouwt hij de "oorlogsbodems" die in de rivier voor anker liggen. Na de schouwing reist hij over de weg verder naar Antwerpen.
    • 16 september » Grito de Dolores: Miguel Hidalgo roept op tot onafhankelijkheid voor Mexico.
    • 18 september » Eerste Junta in Chili. Alhoewel het de bedoeling was dat de Junta alleen de macht had tijdens de afwezigheid van de koning was het in feite de eerste stap naar onafhankelijkheid van Spanje, en het wordt ook om deze reden herdacht.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Meerman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Meerman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Meerman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Meerman (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans de Ruiter, "Stamboom De Ruiter en aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-ruiter-en-aanverwanten/I21953.php : benaderd 13 mei 2024), "Jacobus Meerman (1744-1810)".