Stamboom De Ruiter en aanverwanten » Bartel Wilton (1863-????)

Persoonlijke gegevens Bartel Wilton 


Gezin van Bartel Wilton


Notities over Bartel Wilton

Wilton, Bartel, ondernemer (Rotterdam 26-4-1863 - Voorburg 15-2-1938).

Zoon van Bartel Wilton, smid en oprichter van de scheepswerf Wilton, en Hendrika Stork. Gehuwd op 8-5-1890 met Marieke Jantje Hulsinga. Uit dit huwelijk werd 1 dochter geboren. Na echtscheiding (15-9-1915) gehuwd op 21-11-1919 met Maria van As (1886-1962). Uit deze relatie werden 2 zoons geboren, van wie 1 zoon voor het huwelijk.

Bart Wilton bezocht te Rotterdam de HBS met driejarige cursus. In 1879 vertrok hij naar Engeland voor zijn opleiding als scheepswerktuigkundige, die hij volgens het leerlingenstelsel in de praktijk ontving, eerst bij de machinefabriek van Richardson te Hartlepool, later, tijdens reizen, in de machinekamer van Engelse schepen. In de laatste periode van zijn verblijf bij Richardson was hij betrokken bij de aflevering van machines en ketels. Bij de proeftochten moest hij de arbeidsprestaties van de stoomwerktuigen door middel van indicateurdiagrammen aantonen.

In 1884 kwam Wilton te werken in het bedrijf van zijn vader aan de Westzeedijk te Rotterdam. Dit bedrijf had zich onder diens leiding ontwikkeld van smederij tot reparatiewerf, vooral door de opdrachten van Willem Ruys J. Dzn. Dank zij zijn Engelse relaties lukte het de jonge Bart om de klantenkring van het bedrijf uit te breiden en dit aldus een steviger commerciële basis te geven. Daardoor kwam er langzamerhand zoveel werk van binnen- en buitenlandse rederijen, dat naar een groter terrein moest worden uitgezien. Bart slaagde erin om in 1895 een terrein te verwerven aan de Westkousdijk te Rotterdam. In dat jaar werd hij benoemd tot mededirecteur van de in 1895 opgerichte N.V. Machinefabriek v.h. de firma B. Wilton, samen met zijn vader en zijn broer ir. John Henry. Bart was meer zakenman dan technicus en nam daarom vooral het commercieel beleid in het bedrijf op zich. Voor de financiering van de nieuwe fabriek werd het aandelenkapitaal uitgebreid en obligatieleningen uitgegeven.

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog nam de bedrijvigheid nog meer in omvang toe. Een gelukkige omstandigheid bij deze toenemende bedrijvigheid was het feit dat Bart juist vóór de sluiting van de Duitse grens er in geslaagd was een partij van 10.000 ton plaatijzer tegen lage prijs in te kopen. Ir. John Henry zag technische voordelen in een combinatie van reparatie en nieuwbouw. Wederom moest naar een groter terrein worden uitgezien. Dit werd in westelijke richting gevonden bij Schiedam. De plannen konden worden verwezenlijkt door een gentleman's agreement met de Holland-Amerika Lijn. Deze rederij zou financiële steun verlenen voor de aankoop van een groot drijvend dok en zegde toe alle reparaties door Wilton te doen uitvoeren en voor te bouwen schepen voorkeursrechten te verlenen. Met deze gang van zaken heeft Bart zich niet kunnen verenigen, daar de onafhankelijkheid van de onderneming hem boven alles ging. Het was voor hem in 1920 aanleiding om af te treden als directeur. Tot aan de fusie met Fijenoord in 1929 is hij nog als commissaris aan het bedrijf verbonden gebleven. Ook in andere opzichten bleef Wilton actief. Hij was president-commissaris van de N.V. Frank Rijsdijk's Scheepssloperijen. Zijn culturele belangstelling ging uit naar toneel. Verschillende toneelgezelschappen profiteerden van zijn hulp, ook in financieel opzicht. Verder was hij geïnteresseerd in bioscoopondernemingen en werd president-commissaris van het City-concern, dat te Amsterdam, Rotterdam en 's-Gravenhage bioscopen exploiteerde.

De betekenis van Bart Wilton als ondernemer ligt in het feit dat hij het scheepsreparatiebedrijfeen eigen plaats bezorgde in de scheepsbouwnijverheid. Al in een vroeg stadium zag hij in dat een korte reparatietijd een der belangrijkste eisen was die door de reder werden gesteld. Flexibiliteit en improvisatievermogen werden de kenmerken van het reparatiebedrijf, eigenschappen die pasten bij de impulsieve geest van Bart Wilton. Deze kenmerken waren voorwaarden voor het succes van het scheepsreparatiebedrijf, dat reeds onder de directie van Bart Wilton een wereldnaam verwierf.

L: M.J. Brusse, Wilton 1854-1929. Vijfenzeventig jaar geschiedenis van Wilton's machinefabriek en scheepswerf (Rotterdam, 1929); Schip en Werf 5 (1938) 78; Nieuwe Rotterdamse Courant, 16 februari 1938; De Ingenieur 53 (1938) 12 (25 maan) A.119 - A.120; P.J. Bouman, Gedenkboek Wilton-Fijenoord (Schiedam, 1954).

I: Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld. Onder hoofdred. van H.P. van den Aardweg (Amsterdam 1938) 1640.

J.M. Dirkzwager

Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 1 (Den Haag 1979)
Laatst gewijzigd op 13-03-2008

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bartel Wilton?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bartel Wilton

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Bartel Wilton

Bartel Wilton
1798-????
Bartel Wilton
1829-????

Bartel Wilton
1863-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 april 1863 lag rond de 11,0 °C. De winddruk was 7 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 76%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1863: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Prins Wilhelm Georg van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg wordt koning George I van Griekenland.
    • 21 april » Stichting van het Bahá'í-geloof (dag van Ridván).
    • 1 juli » Afschaffing van de slavernij in Suriname, viering Ketikoti.
    • 4 juli » In de Verenigde Staten geeft de belegerde stad Vicksburg zich over aan het leger van Ulysses S. Grant; tegelijkertijd begint Robert E. Lee aan zijn aftocht, na verslagen te zijn bij Gettysburg
    • 4 november » Première van de opera Les Troyens à Carthage van Hector Berlioz in Parijs.
    • 8 december » Brand in de Iglesia de la Compañia de Jesus in Santiago, Chile. Dodelijkste gebouwbrand in de moderne geschiedenis. Tussen 2000 en 3000 doden.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1861 » Abraham Frans Gips, Nederlands kunstschilder, tekenaar, wandschilder, interieurarchitect, docent, hoogleraar, graficus en boekbandontwerper († 1943)
  • 1861 » Rudolf Stöger-Steiner von Steinstätten, Oostenrijks-Hongaars generaal en staatsman († 1921)
  • 1862 » Edmund Tarbell, Amerikaans kunstschilder († 1938)
  • 1863 » Arno Holz, Duits schrijver, dichter en toneelschrijver († 1929)
  • 1863 » George Auriol, Frans dichter, songwriter, grafisch ontwerper, letterontwerper en Art Nouveau kunstenaar († 1938)
  • 1865 » Akseli Gallen-Kallela, Fins schilder († 1931)

Over de familienaam Wilton

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wilton.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wilton.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wilton (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans de Ruiter, "Stamboom De Ruiter en aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-ruiter-en-aanverwanten/I10698.php : benaderd 22 september 2024), "Bartel Wilton (1863-????)".