Stamboom Wim en Annelies de Leede » Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck (1916-1944)

Persoonlijke gegevens Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck 


Gezin van Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck


Notities over Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck

Rob wordt geboren op 30 juli 1916 in Tilburg. Hij is de oudere broer van Frans en wordt na het doorlopen van zijn school aan het Sint-Odulphuslyceum en studie directeur van de wollenstoffenfabriek André van Spaendonck & Zonen.


Begin januari 1944 beraamt Rob samen met ambtenaren Wim Berkelmans en Harrie Verbunt en politieagent Toon van Beek een aanslag op de beruchte collaborateur Piet Gerrits. Als handlanger van de Sicherheitsdienst (SD) bij het Tilburgse politiekorps geldt hij als een van de meest gehate mensen in Tilburg tijdens de Duitse bezetting. Afgesproken wordt dat Van Beek samen met verzetsman Joop Kerstens uit Nijmegen (voor de gelegenheid gevraagd) Gerrits dood te schieten zodra hij in zijn wagen de hoek van de Nieuwlandstraat en de Noordstraat passeert. Hier komt hij namelijk ieder avond op weg naar huis langs.


Als Gerrits’ wagen die avond de Nieuwlandstraat in is gereden, komt hij erachter dat hij gevolgd wordt door twee fietsers zonder verlichting. Het zijn de studenten Barend Busnac en Albert Meintser die door de aanslagplegers gevraagd werden om zich direct na de aanslag meester te maken van Gerrits’ aktetas met officiële papieren. Gerrits houdt ze staande, maar Barend slaat op de vlucht. Gerrits laat de wagen hierna omkeren, en keert met Albert terug naar het politiebureau, zonder te weten dat hij aan de aanslag is ontkomen.


Twee dagen later komt Barend langs op het bureau om te informeren naar Albert. Dan valt een en ander bij Gerrits op zijn plaats, want Barend blijkt een kennis te zijn van zijn collega Van Beek die inmiddels is ondergedoken en aan vervolging weet te ontkomen. Gerrits informeert de SD die Barend en Albert verhoort. Spoedig daarop worden de samenzweerders verspreid over Nederland gearresteerd; Harrie in Doorn, Wim in Arnhem en Rob, door de Duitsers beschouwd als de drijfveer achter de aanslag, als laatste in Tilburg.


De vijf verzetsmensen worden met nog negen andere veroordeelde verzetsstrijders op 24 mei 1944 tijdens een zitting in de SD-Polizeigefängnis in Haaren ter dood veroordeeld. Op 26 mei 1944 worden ze naar de Loonse en Drunense Duinen gebracht en geëxecuteerd. Rob is 27 jaar geworden.


Meerdere zoekacties om de lichamen van de gefusilleerde verzetsstrijders terug te vinden, hebben niets opgeleverd. Het is niet uitgesloten dat de Duitsers de lichamen op een later ogenblik hebben opgegraven en in een mobiele brandoven hebben gecremeerd.


 


Tweede Wereldoorlogslachtoffer


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck

Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck
1916-1944


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 juli 1916 lag tussen 9,6 °C en 25,5 °C en was gemiddeld 17,4 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 12,1 uur zonneschijn (77%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1916: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,4 miljoen inwoners.
    • 14 maart » Horton Foote, Amerikaans toneel- en scenarioschrijver († 2009)
    • 18 mei » Begin regeerperiode Vietnamese keizer Khải Định.
    • 14 juli » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Ferroviarios de Chile.
    • 19 september » Oprichting van de Noorse voetbalclub FK Bodø/Glimt.
    • 21 november » Het beroemde hospitaalschip Britannic zinkt naar de bodem van de Egeïsche Zee nadat het een mijn geraakt heeft of door een torpedo is geraakt.
    • 30 december » Kroning van Karel I van Oostenrijk en Zita van Bourbon-Parma tot koning en koningin van Hongarije in Boedapest.
  • De temperatuur op 26 mei 1944 lag tussen 11,7 °C en 17,0 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 1,3 mm neerslag gedurende 1,9 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
    • 20 juni » Het Japans vliegdekschip Hiyo wordt tijdens de Slag in de Filipijnenzee door torpedobommenwerpers van het Amerikaans vliegdekschip Belleau Wood tot zinken gebracht.
    • 9 september » Bulgarije wordt bevrijd door de Sovjet-Unie.
    • 11 september » De geallieerden bombarderen Breskens bij een poging het 15e Duitse leger de pas af te snijden.
    • 11 september » Vooruitgeschoven posten van het Amerikaanse 3e leger komen bij Sombernon in contact met uit Zuid-Frankrijk oprukkende geallieerde troepen.
    • 3 november » Vlissingen wordt bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    • 3 december » In Griekenland breekt meteen na de bevrijding een burgeroorlog uit tussen communisten en koningsgezinden. Deze duurt tot 1949.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Spaendonck


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Annelies de Leede, "Stamboom Wim en Annelies de Leede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I82591.php : benaderd 28 april 2024), "Robert Franciscus Antonius Ignatius van Spaendonck (1916-1944)".