Stamboom Wim en Annelies de Leede » Rudolph Adriaan de Monchy (1841-1913)

Persoonlijke gegevens Rudolph Adriaan de Monchy 


Gezin van Rudolph Adriaan de Monchy

Hij is getrouwd met Anna Stork.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Rudolph Adriaan de Monchy

2 wpb_text_column">b_wrapper clearfix">t: 300; color: #7d7d7d; margin: 10px 0px; line-height: 42px; text-rendering: optimizelegibility; -webkit-font-smoothing: antialiased;">Welzijn arbeider is welzijn voor de fabriekdiv>pacing: normal; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; text-rendering: optimizelegibility; -webkit-font-smoothing: antialiased; -webkit-text-stroke-width: 0px;">span6 oveledenen wpb_text_column">
othing: antialiased;">x solid; border-left-color: #7d7d7d; font-weight: normal; color: #7d7d7d; padding-bottom: 4px; margin: 0px 0px 20px; display: inline-block; border-right-color: #7d7d7d; line-height: 24px; text-rendering: optimizelegibility; -webkit-font-smoothing: antialiased;">19-08-1841 † 02-10-1913ibility; -webkit-font-smoothing: antialiased;">
Samen met Charles Theodoor Stork is Rudolf Adriaan de Monchy de grondlegger van industrieel Hengelo. Een textielmagnaat optima forma, bevoogdend ja, maar aan de andere kant ook sociaal. Een Rotterdamse Hengeloer die zich met ziel en zaligheid in het ondernemerschap stort. Dat kan ook bijna niet anders.


Rudolf Adriaan stamt uit een Rotterdamse ondernemersfamilie. Vader Engel Pieter wordt in 1850 president van de Nederlandse Handels Maatschappij de opvolger van de Verenigde Oostindische Compagnie. Terwijl in Hengelo huisnijverheid nog met hoofdletters wordt geschreven en de fabriqueurs de weefproducten opkopen en verder verhandelen, zint Rudolf Adriaan al in 1860 op een manier om de Nederlandse katoenindustrie een impuls te geven. Hij is dan 18 jaar oud en spreekt de Amsterdamse vriendenkring Vesta toe. De ondernemerszoon is op dat moment stagiaire in een katoenblekerij in Haarlem en wandelt naar eigen zeggen ‘drie keer daags van zijn kamer naar de fabriek en terug’. Saai, en niet bepaald het leven dat hij zich voorstelt.


Vijf jaar later pakt hij zijn kans. Samen met vriend Hendrik Veder annonceert hij de oprichting van de Nederlandsche Katoenspinnerij (NKS). De boezemvrienden hebben nog geen locatie, geen fabriek, geen machines. Geld is er wel. Het duo heeft de helft van de benodigde investering al binnengehaald. De geldschieters zoeken ze vooral in de familiekring en onder hun vrienden. Die zijn draagkrachtig en welwillend, want Rudolf Adriaan lijkt zonder enig probleem de benodigde 450.000 gulden bij elkaar te halen.


In eerste instantie kijken de oprichters van de nog papieren fabriek naar vestigingsplaatsen als Gouda, Feijenoord en Leiden. Hendrik noemt in zijn correspondentie met Rudolf Adriaan twee keer Hengelo. Omdat daar langs de gloednieuwe spoorlijn naar het Duitse Salzbergen een stuk grond te koop is, valt de keus op het Twentse dorp. De ligging van de fabriek bij het spoorwegkruispunt en daardoor de rechtstreekse verbinding met de kolenbekkens en zeehavens zijn de voornaamste argumenten.


In 23 augustus 1865 wordt de eerste steen gelegd. De katoenspinnerij draait een jaar later.


Rudolf Adriaan knoopt de banden aan met andere industriëlen in Hengelo. Hij trouwt met Anna Stork, zus van Charles Theodoor Stork en wordt opgenomen in die familie. Stork en De Monchy zullen veel bij elkaar over de vloer zijn gekomen. Ze beïnvloeden elkaar in de manier waarop hun ondernemingen worden geleid en ze zetten beiden de lijnen uit in Hengelo. Tegenspraak mag, maar het moet niet te gek worden.


Dat blijkt wel uit de bijna vendetta die ene Gerrit Bennink uitvecht met Rudolf Adriaan. Bennink is arbeider in de NKS. Hij wordt op cursus naar het westen gestuurd, komt in aanraking met Domela Nieuwenhuis en wordt warm pleitbezorger van het socialisme. Bennink verzet zich fel tegen de fabrikanten. Rudolf Adriaan waarschuwde zijn werkers om zich niet in te laten met die verderfelijk leer: “Tot nu toe bestond er vriendschap tussen patroons en werklieden te Hengelo. Men genoot door verstandhouding en samenwerking een zekere mate van geluk en tevredenheid. Mijn raad is deze: Spuwt niet in de bron, die Uw leven onderhoudt, want de fabriek is voor allen en allen zijn voor de fabriek.”


Die nog enigszins vriendelijke waarschuwing wordt een paar jaar later gevolgd door een keiharde bekendmaking nadat Bennink de industriëlen voor ‘geraffineerde uitzuigers’ uitmaakt. “Arbeiders die hunne instemming met bedoelde persoonlijke aanvallen bewijzen door met Bennink in betrekking te blijven, voortaan geacht zullen worden te zijn vijanden van orde en rust, vijanden ook van hun werkgevers”, schrijft Rudolf Adriaan. Bennink is personata non grata en iedereen die met hem omgaat krijgt zijn ontslag.


Nou is er voor de arbeiders in die tijd niet veel reden om de maatschappij te hervormen naar de denkbeelden van het socialisme. De Monchy heeft haarscherp in de gaten dat tevreden werkvolk goed is voor zijn bedrijf. Daarbij kijkt hij met een schuin oog naar de aangetrouwde familie Stork. Hij bouwt een schooltje voor de kinderen van zijn arbeiders, roept een spaarkas in het leven en zorgt voor een ziekenfonds. Hij is wethouder van onderwijs, bemoeit zich met de aanleg van riolering om typhus te voorkomen en bemoeit zich met de oprichting van de Hengelose Gymnastiekvereniging.
Welzijn van de arbeiders is welzijn voor de fabriek. Daarvan is hij overtuigd.


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Rudolph Adriaan de Monchy?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Rudolph Adriaan de Monchy

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Rudolph Adriaan de Monchy

Adriaan Mees
1761-1837

Rudolph Adriaan de Monchy
1841-1913


Anna Stork
1839-1908


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1841: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 20 januari » Hongkong wordt door de Britten bezet.
    • 26 januari » Het Verenigd Koninkrijk bezet Hongkong.
    • 4 maart » William Henry Harrison wordt beëdigd als 9e president van de Verenigde Staten
    • 3 april » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Batavia in Nederlands-Indië.
    • 14 juni » Oprichting van het eerste parlement van Canada.
    • 30 augustus » Sir Robert Peel volgt William Lamb op als premier van het Verenigd Koninkrijk.
  • De temperatuur op 2 oktober 1913 lag tussen 9,7 °C en 21,1 °C en was gemiddeld 15,3 °C. Er was 7,8 uur zonneschijn (67%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
    • 18 februari » Pedro Lascuráin is gedurende minder dan een uur president van Mexico.
    • 28 mei » Drie Fransen bereiken met een ballon als eersten een hoogte van meer dan 10.000 meter.
    • 29 juli » Oprichting van de Noorse voetbalclub Vålerenga IF.
    • 31 augustus » Oprichting van de Philips Sport Vereniging (PSV). Voetbal is een van de 19 sporttakken van PSV.
    • 4 september » Huwelijk van ex-koning Emanuel II van Portugal en prinses Augusta Victoria van Hohenzollern-Sigmaringen in Sigmaringen.
    • 24 december » Groot spoorwegongeval bij Hooghalen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De Monchy


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Annelies de Leede, "Stamboom Wim en Annelies de Leede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I49796.php : benaderd 30 april 2024), "Rudolph Adriaan de Monchy (1841-1913)".