Stamboom Wim en Annelies de Leede » Adolf von Nassau (1540-1568)

Persoonlijke gegevens Adolf von Nassau 


Gezin van Adolf von Nassau


Notities over Adolf von Nassau

Graaf Adolf van Nassau (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dillenburg_(stad)">Dillenburg, http://nl.wikipedia.org/wiki/11_juli">11 juli http://nl.wikipedia.org/wiki/1540">1540  http://nl.wikipedia.org/wiki/Heiligerlee">Heiligerlee, http://nl.wikipedia.org/wiki/23_mei">23 mei http://nl.wikipedia.org/wiki/1568">1568) was de vierde zoon van http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_I_van_Nassau-Dillenburg">Willem de Rijke en http://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_van_Stolberg">Juliana van Stolberg. Adolf was de op een na jongste broer van http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Oranje">Willem van Oranje (Willem de Zwijger).


Hij studeerde te http://nl.wikipedia.org/wiki/Wittenberg_(stad)">Wittenberg. Adolf streed in 1566 tegen de Turken die steeds verder opdrongen in Europa. In http://nl.wikipedia.org/wiki/1568">1568, toen zijn broer Willem de Zwijger de wapens opnam tegen http://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_II_van_Spanje">Filips II, streed hij aan zijn zijde in Brabant. Adolf trok vervolgens in de troepenmacht van zijn andere broer http://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_van_Nassau">Lodewijk mee naar het noorden, waar hij sneuvelde bij Heiligerlee. De Spaanse troepen werden bij Heiligerlee aangevoerd door http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Ligne">Arenberg. De Slag bij Heiligerlee werd weliswaar door de troepen van Willem van Oranje gewonnen, maar het effect van deze overwinning wist http://nl.wikipedia.org/wiki/Fernando_%C3%81lvarez_de_Toledo">Alva teniet te doen door de http://nl.wikipedia.org/wiki/Onthoofding_van_Egmont_en_Horne">onthoofding van Egmont en Horne in Brussel op http://nl.wikipedia.org/wiki/5_juni">5 juni http://nl.wikipedia.org/wiki/1568">1568.


Adolf stierf in de http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Heiligerlee_(1568)">slag bij Heiligerlee, die door zijn broer Lodewijk werd gewonnen. Nadat de staatse troepen de Spanjaarden hadden ingesloten sloeg het paard van Adolf op hol. Hij kwam midden tussen de Spaanse troepen terecht en de graaf van Aremberg stortte zich persoonlijk op Adolf en doodde hem en twee ruiters die hem te hulp schoten. Kort daarna wordt de graaf van Aremberg zelf neergeschoten en sterft ook. Het is niet bekend of graaf Adolf teruggevonden is. Er zijn verschillende verhalen bekend:


Graaf Adolf van Nassau en Johan de Ligne, graaf van Aremberg zouden samen zijn opgebaard in de kloosterkerk van Mons Sinaï. Later zou Adolf overgebracht zijn naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Midwolda">Midwolda en daarna naar de Grote Kerk van http://nl.wikipedia.org/wiki/Emden_(Nedersaksen)">Emden.


Adolf van Nassau zou opgebaard zijn in de kloosterkerk en met militaire eer zijn bijgezet in het kasteel te http://nl.wikipedia.org/wiki/Wedde_(Groningen)">Wedde. Van daaruit zou hij zijn overgebracht naar een stamslot in http://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Friesland">Oost-Friesland.


Waarschijnlijk is hij bijgezet in de Grote Kerk in Emden want het kasteel in Wedde, de http://nl.wikipedia.org/wiki/Wedderborg">Wedderborg, bleef een middelpunt van de strijd in de http://nl.wikipedia.org/wiki/Tachtigjarige_Oorlog">Tachtigjarige Oorlog. De Grote Kerk in Emden daarentegen was een toevluchtsoord voor de Nederlandse http://nl.wikipedia.org/wiki/Protestantisme">protestanten geworden. Ook is het zeer waarschijnlijk dat hij hier ligt omdat het http://nl.wikipedia.org/wiki/Harnas">harnas van de graaf nog altijd te zien is in het raadhuis van Emden. Dit lijkt het bewijs dat zijn lichaam wel degelijk is teruggevonden en is vervoerd naar Emden. Het is alleen niet zeker dat Adolf hier is begraven. In de stadsarchieven valt niets terug te vinden over een eventuele begrafenis van de graaf, en de kerk is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd dus is er van het interieur weinig overgebleven. Zijn laatste rustplaats is nog altijd onbekend.


 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adolf von Nassau?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adolf von Nassau

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Adolf von Nassau


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was van 1515 tot 1555 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1540: Bron: Wikipedia
    • 9 juli » Koning Hendrik VIII van Engeland laat zijn huwelijk met zijn vierde vrouw, Anna van Kleef, nietig verklaren.
    • 27 september » Paus Paulus III erkent de Sociëteit van Jezus of Jezuïetenorde.
  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1568: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » Balthasar van Nassau-Idstein wordt opgevolgd door zijn zoon Johan Lodewijk I, onder regentschap van Johan III van Nassau-Saarbrücken.
    • 19 mei » Mary Stuart ("Queen of Scots") wordt gearresteerd.
    • 23 mei » De troepen van Willem van Oranje (aangevoerd door Lodewijk van Nassau) verslaan de Spaanse troepen, in de Slag bij Heiligerlee. Adolf van Nassau sneuvelt.
    • 28 mei » Alva verbant prins Willem van Oranje.
    • 1 juni » Achttien edelen worden in Brussel onthoofd in opdracht van Alva.
    • 5 juni » Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn op beschuldiging van verraad in Brussel onthoofd.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Von Nassau


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Annelies de Leede, "Stamboom Wim en Annelies de Leede", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-leede/I45954.php : benaderd 15 mei 2024), "Adolf von Nassau (1540-1568)".