Stamboom De Klark » Berend Schouwink (1802-1876)

Persoonlijke gegevens Berend Schouwink 

  • Hij is geboren op 11 juli 1802 in Esmarke, gemeente Enschede, Overijssel, Nederland.Bron 1
    Hoewel in zijn trouwakte staat dat Berend in Lonneker geboren is, is dat niet correct. De Esmarke maakte tot 1818 deel uit van de gemeente Enschede en pas daarna van de gemeente Lonneker.
    Blijkens aantekening in het doopboek werd Berend geboren op het erve “Velve”.("Veluwenplaats").
  • Hij werd gedoopt op 25 juli 1802 in Enschede, Overijssel, Nederland.Bron 1
  • Beroepen:
    • in het jaar 1829 Boerwerker.Bron 2
    • in het jaar 1835 Landbouwer.Bron 3
    • in het jaar 1837 Wever.Bron 2
  • Woonachtig van 1802 tot 1829: Erve "Velve"of "Veluwe" (Veluwenplaats), Enschede/Lonneker.Bron 4
  • Hij is overleden op 29 december 1876 in Noord Eschmarke, gemeente Lonneker, Overijssel, Nederland, hij was toen 74 jaar oud.Bron 5
    Het overlijden van Berend Schouwink werd aangegeven door Jan Nijhof, oud 47 jaar en Jan Walhof, oud 64 jaar, beiden landbouwer, wonende in de gemeente Lonneker
    Tijdstip: 19:00
  • Registratie van overlijden op 30 december 1876.Bron 6
  • Een kind van Evert Schouwink en Hendrika Velve Of Veluwe, Geboren Nijland
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 november 2015.

Gezin van Berend Schouwink

(1) Hij is getrouwd met Janna Gerridina Teutelink.

Zij zijn getrouwd op 25 juli 1829 te Lonneker, hij was toen 27 jaar oud.Bron 7

Het voorgenomen huwelijk van Berend Schouwink en Janna Gerridina Teutelink werd afgekondigd op 8 en 15 februari 1829.
De wederzijdse vaders waren aanwezig en gaven hun toestemming tot het aangaan van dit huwelijk.
Getuigen bij het huwelijk waren Willem Wagelaar, oud 63 jaar, Gradus Varvik, oud 63 jaar, Jan Aarnink, oud 62 jaar en Engbert Kromhof, oud 33 jaar, allen landbouwer in de gemeente Lonneker.
Het bruidspaar en de vader van de bruidegom verklaarden geen schrijven te hebben geleerd.
Voordat Berend kon trouwen moest er eerst nog een administratieve plooi worden gladgestreken. In zijn doopattest stond dat zijn moeder Hendrica Velve heette. In de overlijdensakte stond dat Hendrica Nijland overleden was en dat dekte elkaar natuurlijk niet
Zijn moeder werd gedoopt als Henrica, dochter van Hendrik Nijland (Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Enschede). Waarschijnlijk stond ze bekend als Hendrika Velve.Die naam werd tenminste gebruikt bij de doop van haar kinderen. Bij haar overlijden in 1823 werd ze aangegeven als Hendrika Nijland. Toen haar zoon Berend in 1829 als eerste van de kinderen wilde trouwen en opgaf dat zijn moeder Hendrika Velve overleden was, had hij een probleem, want nergens stond beschreven dat Hendrika Velve was overleden. (In de registers van naamswijziging van 1812 komt ze niet voor, evenmin als haar vader, zo die nog leefde.) Berend moest dus bewijzen dat Hendrika Velve dood was. Hij trommelde 4 getuigen op en liet de overlijdensakte uit 1823 wijzigen.
In 1829 werd deze akte gerectificeerd door de rechtbank te Almelo, waarvan het volgende stuk werd opgemaakt:
“Wij president van de regtbank van eersten aanleg te Almelo, Gezien de vorenstaande rekweste en bijlagen. Gelasten, dat de ten dezen aangebodene getuigen zullen sisteren ter teregtzitting van den zeventienden dezer maand teneinde omtrent deze zaak te worden gehoord.”
Almelo, den 12 Junij 1829
(get:) Queijzen

Het verslag van de rechtzitting van 17 juni 1829 luidde als volgt:
“De Regtbank, gezien de vorenstaande rekweste en bijlagen, gezien de onder gemelde rekweste geplaatste ordonnantie van den heer president. Gehoord de, dien ten gevolge, door de rekwestrant geproduceerde getuigen, met namen Willem Wagelaar, Engbert Kempers, Bernardus Kempers en Hendrik Hofstede, alle landbouwers, in de gemeente Lonneker, welke eenparig verklaarden zeer wel gekend te hebben des rekwestrants moeder de huisvrouw van rekwestrants vader Evert Schouwink en wel te weten, dat dezelve was genaamd Hendrika Velve en de dochter van Hendrik Velve, gelijk mede dat de gemelde Hendrika Velve, is de persoon, bedoeld bij de akte van overlijden, waarvan de rectificatie wordt gevraagd. Gehoord den heer officier meester Gerard Waanders, in zijne conclusie, strekkende om de rectificatie te gelasten. Overwegende, dat de ten rekweste overlegde stukken, gevoegd bij de verklaringen der nu nader geproduceerde getuigen, volkomen bevestigen het, door den rekwestrant geponeerde.
Gezien de wetten op de materie betrekkelijk. Gelast, regt doende op het ingediend rekwest, dat de kwesterende acte van overlijden den derden Julij 1823, door den ambtenaar der burgerlijken staat der gemeente Lonneker opgemaakt, voortaan niet anders zal worden uitgegeven, dan met vermelding der namen van Henrika Velve en Hendrik Velve, in plaats van die van Hendrika Nijland en Hendrik Nijland op straffe van vergoeding van schaden en interessen door den ambtenaar van den burgerlijken staat die dezelve op eene andere wijze mogt expediëeren, te dien effecte ordonnerende, dat het tegenwoordig vonnis in de registers van den burgerlijken staat van de gemeente Lonneker zal worden ingeschreven en dat van die verandering mede zal worden melding gemaakt op den kant der verbeterde acte, met last op den ambtenaar van den burgerlijken staat dier gemeente, om van die inschrijving en melding binnen drie dagen aan den heer officier dezer regtbank kennis te geven.”
Gedaan en gewezen te Almelo den zeventienden Junij 1829, bij de heeren Meesters Queijzen, president, Jacobsen, Palthe & Dolleman, regters.
(geteekend:) Queijzen
Auffmorth, griffier.
In kennis van mij Griffier bij de regtbank voornoemd.(geteekend) Auffmorth.
Gratis geregistreerd te Almelo den negentienden Junij achttienhonderdnegenentwintig, deel twaalf, folio achtennegentig, vak drie en vier.
(geteekend) Preuijte
Ten gevolge waarvan wij deze inschrijving alhier hebben gedaan en geteekend.
De Burgemeester
W.P.C. Greve

Dit is terug te vinden in overlijdensakte gemeente Lonneker nummer 84 in het jaar 1829.
Het verklaart dus waarom in alle huwelijksakten van de kinderen Schouwink staat, dat de moeder Hendrika Velve heet.

Kind(eren):

  1. Hendrik Schouwink  1829-1829
  2. Hendrina Schouwink  1831-1832
  3. Hendrik Schouwink  1833-1913
  4. Jan Schouwink  1835-1893


(2) Hij is getrouwd met Hendrina Schouwink.

Zij zijn getrouwd op 29 april 1837 te Lonneker, hij was toen 34 jaar oud.Bron 8

Het voorgenomen huwelijk van Berend Schouwink en Hendrina Schouwink werd afgekondigd op 16 en 23 april 1837.
De bruid verkaarde onder ede niet bekend te zijn met de datum van overlijden of het laatste domicilie van haar wederzijdse grootouders.
Getuigen bij het huwelijk waren Herman Wolbert, oud 33 jaar, winkelier, Hendrik Jan Weerink, oud 35 jaar, Lucas Scholten, oud 24 jaar en Jan Walhof, oud 55 jaar. De laatste drie landbouwer Alle getuigen woonden in Lonneker en waren niet verwant of verzwagerd met bruidegom of bruid.
De akte werd ondertekend door Berend Schouwink en de getuigen Wolbert, Weerink en Scholten. De overigen hadden geen schrijven geleerd.

Notities over Berend Schouwink

. NATIONALE MILITIE.
PROVINCIE OVERIJSSEL.
CERTIFICAAT.
De GOUVERNEUR VAN DE PROVINCIE OVERIJSSEL, verklaart: dat Berend Schouwink, geboren te Lonneker den 11 Julij 1802, van beroep boerwerker zoon van Evert en van wijlen Hendrika Velve, van beroep landbouwer, binnen de Gemeente van Lonneker voor de Nationale Militie is ingeschreven; dat aan hem vervolgens bij de Loting is ten deele gevallen het Nummer 55, het welk tot heden niet opgeroepen zijnde, hem tot geenen dienst heeft verpligt.
Gegeven te ZWOLLE, den 28 Januarij 1829
DE GOUVERNEUR DER PROVINCIE.
(get.) Bentinck
Zijn signalement luidde: Lengte 1 el en 690 streep; aangezicht langwerpig; voorhoofd hoog; oogen blaauw; neus groot; mond ordinair; kin spits; haar blond; wenkbraauwen idem; merkbare teekenen geene; handteekening kan niet schrijven. Geregistreerd nr. 56.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Berend Schouwink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Berend Schouwink

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Berend Schouwink


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Enschede. RAO 124-128, blz. 104
    2. Trouwakte
    3. Geboorteakte zoon Jan
    4. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Enschede.
    5. Overlijdensakte gemeente Lonneker. Akte nr. 287
    6. Overlijdensakte
    7. Huwelijksakte gemeente Lonneker. Akte nr. 17.
    8. Huwelijksakte gemeente Lonneker. Akte nr. 27

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 juli 1802 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1802: Bron: Wikipedia
      • 25 maart » Sluiting van de Vrede van Amiens tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
      • 27 maart » De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.
      • 9 augustus » Paus Pius VII creëert één nieuwe kardinaal.
    • De temperatuur op 25 juli 1802 lag rond de 16,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1802: Bron: Wikipedia
      • 25 maart » Sluiting van de Vrede van Amiens tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
      • 27 maart » De Vrede van Amiens maakt een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek die begonnen was met de Franse oorlogsverklaring van 1793.
      • 9 augustus » Paus Pius VII creëert één nieuwe kardinaal.
    • De temperatuur op 29 april 1837 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
      • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
      • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
      • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
      • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
      • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.
    • De temperatuur op 29 december 1876 lag rond de 9,3 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In het jaar 1876: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
      • 14 februari » Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
      • 22 mei » Splitsing van het Apostolisch vicariaat Japan in de apostolische vicariaten Noord-Japan, Centraal-Japan en Zuid-Japan.
      • 2 augustus » Wild Bill Hickok, gunslinger uit het Wilde Westen, wordt tijdens het pokeren in de rug geschoten en sterft.
      • 1 november » Het Noordzeekanaal wordt officieel geopend door koning Willem III.
      • 4 november » Première van Symfonie nr. 1 (Brahms) van Johannes Brahms in Karlsruhe.
      • 17 november » De Slavische mars van de Russische componist Tsjaikovski gaat in première in Moskou tijdens een benefietconcert van het ICRC voor gewonde veteranen uit de Servisch-Turkse oorlog.

    Over de familienaam Schouwink


    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I8979.php : benaderd 30 april 2024), "Berend Schouwink (1802-1876)".