Stamboom De Klark » Bernardus Oosterveld (1776-1839)

Persoonlijke gegevens Bernardus Oosterveld 


Gezin van Bernardus Oosterveld

Hij is getrouwd met Geertjen Wesseler.

Zij zijn getrouwd


Notities over Bernardus Oosterveld

Landgericht Enschede, 13 mei 1809:
Huwelijkscontract van Bernardus Oosterveld en GeertjenWesseler.
Ik WPCGreve Rigter des Lands Gerigts Endschede, doe kond en Certificeeren, dat voor mij en Assessooren, die waaren Gerrit Koijte en Jan Stenvers Egbertszoon, persoonelijk in dezen geheegden Gerigte gecompareerd zijn Bernardus Oosterveld zoon van wijlen Harmen Oosterveld, en Berendjen Oosterveld, onder adsistentie en Toestemming van zijne nog in leven zijnde Moeder, en Geertjen Wesseler Dogter van Harmen Wesseler en Harmken Wesseler, onder adsistentie en Toestemming van haare Ouders.
Welke Comparanten verklaarden overeengekomen te zijn, onderling een wettig Huwelijk integaan, en daarover te sluiten, het navolgend Huwelijks Contract.
1e. Beloven Bruidegom en Bruid zig nae drie agter een volgende Huwelijksproclamatien in den Egten Staat te laaten bevestigen en met elkanderen te leven, zoo 't behoord.
2e. Brengen Bruidegom en Bruid bij dezen in gemeenschap ten Huwelijk bij en aan, alle het geene ijder, respective bezit.
3e. Zullen Bruidegom en Bruid bij de Ouders van den Bruidegom op het Erve Oosterveld gaan inwonen aldaar tot huijzes beste medewerken, en daarvoor alsmede voor de Kinderen uit dit Huwelijk gebooren wordende, genieten het nodig onderhoud en Kledinge.
4e. Is tussen de Moeder van Bruidegom voormeld, alsmede Bruidegom en Bruid, en Bruidegoms zuster Janna Oosterveld en haren Man Gerrit Kwekkeboom, geconvenieert en overeengekoomen, dat Bruidegom en Bruid, of de langstlevende van hun, naa doode van Bruidegoms Moeder, of ook eerder bij vrijwilligen afstand, in finaalen eijgendom zullen aanvaarden erven en trekken, alle zoo roerende als onroerende goederen, Actien en Crediten, door Bruidegoms Moeder stervende nagelaten wordende, en die zig in dezen haaren en haaren wijlen Mans Boedel, gemeenschappelijk bezeeten geworden zijnde bevinden, niets van het eene of andere uitgezonderd, mids dat Bruidegom en Bruid aan Bruidegoms zuster en haaren Eheman, Gerrit Kwekkeboom en Janna Oosterveld voormeld, zoo voor Vaderlijk als Moederlijk goed zullen betaalen en uitkeeren Eene Sa, van Duizend Gulden en daarmede eens vooral uit den Ouderlijken Boedel zullen afgegoedet zijn. Welke betalinge dezer ƒ 1000.-.- zal geschieden. in twee Terminen, als, op den Eersten Meij 1810 de eene halvscheid à ƒ 500.-.- en de andere halvscheid à ƒ 500.-.- binnen een halv Jaar naa Moeders dood, of naa dat de Moeder de goederen aan de Jonge Lieden vrijwillig zal afgestaan hebben; zullende van de laaste halvscheid à ƒ 500.-.- aan G. Kwekkeboom en vrouwe, voor Intresse, aanvang nemende op den 1sten Meij 1810 betaald worden drie guldens van ieder honderd in 't Jaar.
5e. Geven de Ouders van Bruid bij dezen aan haare Dogter de Bruid, ten Huwelijk mede Eene sa. van Vijfhonderd Guld zegge ƒ 500.-.-.
6e. Verklaren Bruidegom en Bruid onderling overeengekoomen te zijn, dat in val Bruidegom voor de Bruid, of Bruid voor den Bruidegom, zonder Kind, of Kinderen uit dezen Egte natelaten, mogte overlijden, de Langstlevend van hun de nalatenschap van de Eerst Stervende zal erven, bekoomen en aanvaarden, malkanderen daarin institueerende bij dezen, daarvan egter aan de Eerst Stervende zijne of haare Erf genamen uitkeerende, de kiste, kaste, klederen en kleinodien van de Eerst Stervende.
7e. Renuntieeren wederzijds Ouders, van de Ligitime Portie, hun na Landregte daarvan competeerende, indien zij den sterfdag van haar Kind, respective mogten beleeven.
In kennis van waarheid heb ik Rigter voornoemd deze benevens Assessooren getekend, gelijk dezelve door Contrahenten onder afstand generaal van alle Exceptien getekend is.
Endschede 13 van Bloeijmaand 1809
(was get.) WPCGreve Rigter, Gerrit Kuijte Ass, Jan Stenvers Ass, merk + van Bernardus Oosterveld, Bruidegom, Gertken Wesselink Bruid, merk + van Berendjen Oosterveld Bruidegoms Moeder, merk + van Harmen Wesseler Bruids Vader, merk + van Harmken Wesseler Bruids Moeder, merk + van Gerrit Kwekkeboom Zwager van Buidegom, merk + van Janna Oosterveld Zuster van Bruidegom, G.T. WPCGreve Rigter

Naa het teekenen dezes is tussen Contrahenten nog overeengekoomen, dat Bruidegoms Suster, of bij vooroverlijden hare Kinderen, na doode van haar Moeder de Wede Oosterveld, in eigendom zullen bekoomen, haar Moeders of casu quo haar Grootmoeders Kiste en Klederen, dezelve aan haar bij dezen vermakende.
datum ut Supra.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bernardus Oosterveld?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bernardus Oosterveld

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Bernardus Oosterveld


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Overlijdensakte
    2. Overlijdensakte gemeente Lonneker. Akte nr. 93.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 25 februari 1776 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1776: Bron: Wikipedia
      • 4 juli » Uitroeping van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten met de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring door het Nationaal Congres.
      • 2 augustus » Officiële ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring in de VS.
      • 16 november » De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden biedt de Amerikanen als eerste land ter wereld hulp in hun Onafhankelijkheidsoorlog.
    • De temperatuur op 1 september 1839 lag rond de 15,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt bui winderig onweer. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1839: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 2 januari » Louis Daguerre neemt de eerste foto van de maan.
      • 18 mei » Oprichting van het rooms-katholieke Apostolisch Vicariaat Egypte.
      • 23 mei » Aguascalientes (Mexico) wordt tot staat verheven.
      • 17 juni » Koning Kamehameha III van Hawaï verleent de Rooms-katholieken onder Franse druk godsdienstvrijheid.
      • 30 augustus » Adolf van Luxemburg wordt de, wat later zou blijken, laatste hertog van Nassau.
      • 9 september » Eerste glasplaatfoto, door John Herschel.

    Over de familienaam Oosterveld


    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I7726.php : benaderd 28 april 2024), "Bernardus Oosterveld (1776-1839)".