Stamboom De Klark » Hendrika Bongers (1787-1831)

Persoonlijke gegevens Hendrika Bongers 


Gezin van Hendrika Bongers

Zij is getrouwd met Hermanus Mulder.

Zij zijn getrouwd op 27 april 1822 te Doesburg, Gelderland, Nederland, zij was toen 34 jaar oud.Bron 5

Het voorgenomen huwelijk van Hermanus Mulder en Hendrika Bongers wer afgekondigd op 14 en 21 april 1822.
De moeder van de bruid was aanwezig en gaf haar toestemming.
Getuigen waren Jan Velthuijsen, stadsbode, Lambartus Geerling, kasernemeester, Jan Bolsenbroek, schoenmaker en Derk Hetterscheid, kledermaker, allen wonende te Doesburg en van competenten ouderdom.
De moeder van de bruid en de getuige Hetterscheid verklaarden niet te hunnen schrijven.

Hermanus had een akte van bekendheid laten opmaken betreffende het overlijden van zijn ouders en grootouders van vaderszijde:
Akte van bekendheid.
Heden den Eersten April achttienhonderd Twee en Twintig des morgens om Tien uuren zijn voor ons Jan Peter Lodewijk Geselschap Vrederegter van het Kanton Doesborgh Kwartier van Zutphen Provincie Gelderland, geadsisteerd met den Griffier Willem Jan deRidder, ter plaatse onzer gewone Zittingen binnen Doesborgh verschenen: 1e. Derk van Hal Timmerman oud vier en vijftig Jaren 2e. Bernardus Rademaker dagloner oud drie en Zeventig Jaren 3e. Derk Hetterscheid dagloner oud Zeventig Jaren en 4e. Derk Gertsen Schoenmaker oud Zeventig Jaren alle vier alhier te Doesborgh wonende; dewelke alle eenstemmig aan ons verklaard hebben zig nog zeer goed te herinneren en Zeer wel te weten dat Joannes Mulder in de maand meij van den Jare Zeeventien honderd vijf en neegentig en Herrmina Goosen Zijne Ehevrouw in de maand Junij van den Jare Zeeventien honderd zes en neegentig te Gendringen zijn overleeden Zo mede dat Hermanus Mulder in de maand Januarij Zeeventien honderd Zeeven en Tachtig en Johanna Derksen Zijne huisvrouw in de maand april des Jaars zeeventien honderd Zes en Tachtig ook beijde te Gendringen zijn overleeden. Zijnde de beijde Eerstgenoemde geweest de Ouders en de laastgenoemde de Grootouders van Hermanus Mulder Smits Knegt tans te Doesborgh wonende.
doende zijlieden Comparanten deeze verklaring, overmits van geene deezer Sterfgevallen eenige de minste aanteekening word gevonden op de registers van overlijden van dien tijd. En Zijn deeze Sterfgevallen aan hun lieden Comparanten bekend door dien zij alle toen ter tijd te Gendringen zijn woonachtig geweest en de overleedene zeer goed gekend hebben en veel met hun hebben omgegaan.
Van welke aan ons gedane verklaring wij dit Proces verbaal hebben opgemaakt en na duidelijke voorleezinge met de Comparanten met uitzondering echter van Derk Hetterscheijd die verklaarde niet te Kunnen Schrijven beneevens onzen Griffier geteekend.
(was get.) D.v Hal, B.Rademaker, D.Gertsen, J.P.L.Geselschap, W.J.de Ridder Griff.
(onderstond) Geregistreerd te Doesborgh den Zesden April achttienhonderd Twee en Twintig Deel Twee Folio honderd Acht en Twintig Recto Vak Twee ontvangen neegen en vijftig Cents voor regt en verhogingen zonder renvoijen.
(was get.) Dericks

En een akte van bekendheid betreffende het overlijden van zijn grootouders van moederszijde:
Heden den Tweeden April achttien honderd Twee en Twintig des morgens ten Elf uuren, zijn voor ons Jan Peter Lodewijk Geselschap, Vrederegter van het Kanton Doesborgh, kwartier van Zutphen, Provincie Gelderland, geadsisteert met den Griffier Willem Jan de Ridder ter plaatze onzer gewone Zittingen binnen Doesborgh verscheenen 1e. Jacob Guth gegageert soldaat oud Zeeven en Zestig Jaren 2e. Josephus Innocentius Weijers oud vier en Zeeventig Jaren 3e. Jan Willem Roessink oud Twee en Zeeventig Jarenen 4e. Bernardus van Grol oud Zes en Vijftig Jaren, alle drie Schoenmakers en wonende alle de Comparanten alhier te Doesborgh dewelken alle aan ons Eenstemmg verklaard hebben Zeer wel te weeten en zig nog goed te herinneren, dat Hendrikus Goosen inde maand Junij van den Jare Zeeventien honderd vier en Tachtig en Hermina Jansen Zijne huisvrouw in de maand Januarij des Jaars Zeeventien honderd neegentig beijde te Drempt Gemeente Keppel zijn overleeden Zijnde deeze overleedene geweest de Grootouders van moeders zijde van Hermanus Mulder
geschiedende deeze verklaring uithoofde dat de registers van overlijden van dien tijd in het ongereede zijn geraakt, en er alzo geene aanteekening meer bestaat, en zijn deeze beijde Sterfgevallen aan de Comparanten bekend, door dien zij alle langen tijd, in de nabuuschap van de overleedenen te Drempt, hebben gewoond dezelve Zeer goed gekend hebben en Zeer veel met hun hebben omgegaan. Van welke aan ons gedane Verklaring wij dit Proces verbaal hebben opgemaakt en na voorleezinge met de Comparanten en onzen Griffier geteekend.
(was get.) J.Guth, J.J.Weijers, J.W.Roessink, B.van Grol, J.P.L.Geselschap, W.J.de Ridder Griff.
(onderstond) Geregistreerd te Doesborgh den Zesden April achttien honderd Twee en Twintig deel Twee Folio honderd Acht en Twintig Recto vak drie ontvangen met de Verhogingen negen en vijftig cents zonder renvoijen.
(was get.) Dericks

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrika Bongers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrika Bongers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrika Bongers


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Doopboek Nederduits Gereformeerde kerk Arnhem.
    2. Trouwakte
    3. Overlijdensakte gemeente Doesburg. Akte nr. 16.
    4. Overlijdensakte.
    5. Huwelijksakte gemeente Doesburg. Akte nr. 7.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 oktober 1787 lag rond de 10,0 °C. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
      • 11 januari » William Herschel ontdekt de eerste twee manen van Uranus: Oberon en Titania.
      • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
      • 18 mei » Productie van het eerste gegraveerde glas, in Toulouse
      • 28 juni » Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven. Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.
      • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
      • 12 december » Pennsylvania ratificeert als tweede staat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika.
    • De temperatuur op 27 april 1822 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
      • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
      • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
      • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
      • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
      • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
      • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.
    • De temperatuur op 2 februari 1831 lag rond de -6 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1831: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 7 februari » België - Oprichting van de krant L'indépendant.
      • 10 maart » Oprichting van het Frans Vreemdelingenlegioen.
      • 16 juni » Het eerste nummer van het Belgisch Staatsblad rolt van de persen.
      • 21 juli » Eedaflegging van Leopold I, de eerste koning der Belgen. Ter herinnering hieraan is 21 juli de nationale feestdag van België.
      • 9 september » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Korea.
      • 27 december » Charles Darwin vertrekt voor zijn historische reis met het schip de Beagle.

    Over de familienaam Bongers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bongers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bongers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bongers (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom De Klark is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J. de Klark, "Stamboom De Klark", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-klark/I144.php : benaderd 24 mei 2024), "Hendrika Bongers (1787-1831)".