Stamboom De Jonge en Wiggers » Berentt Hesselinck (1690-1738)

Persoonlijke gegevens Berentt Hesselinck 

Bron 1

Gezin van Berentt Hesselinck

(1) Hij is getrouwd met Marrie Benninck.

Zij zijn getrouwd op 6 november 1712 te Winterswijk.


(2) Hij is getrouwd met Maria Keveskamp.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 1 december 1715 te Winterswijk.


Notities over Berentt Hesselinck

Doopget. Jan Hesselinck, Eenneken Pijllen, Wander Bonneckinck

26 maart 1716: Gerrit Keveskamp, Berent Keveskamp X Marie eerstgenoemde zal den tijde sijnes levens 'cost en drank, linnen en Wullen, na huijses vermogen' hebben. Na zijn dood krijgt Berent ook zijn IJmen. Bron: Das aantekeningen volontaire protocollen Bredevoort

11 mei 1725: Willem Schurink bekent in eenen steden, vasten en onwederroeplijcken erfkoop verkoft te hebben aen Berent Keveskamp en Maria sijne huisvrouw, sijne eijgendommelijcke kempken boulants, groot ongevehr 2 1/2 schepels gesaeij, den Breden Bosch genant, met daertoe specterende plaggenvrede in boerschap Meddehoe gelegen. Bron: Luiting, RABvt inv.nr. 438, fol. 159v en 160r.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Berentt Hesselinck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Berentt Hesselinck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Berentt Hesselinck

Johan(Jan) Hesselinck
± 1614-< 1691
Deve Leverdinck
± 1622-????
Jan te Sambarch
± 1617-< 1678
Jan Hesselinck
± 1645-????

Berentt Hesselinck
1690-1738

(1) 1712
(2) 1715

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Voorouders Gerrit Karssenberg en verwanten, Gerrit Karssenberg, Franeker
      Adres: Keveskamp
      Plaats: Winterswijk (Meddo)
      BOERDERIJ "KEVESKAMP", MEDDO
      Bewoners. Een Geert Keveskamp trouwt en het doopboek vermeldt de geboorte van zijn zoons Berent en Lammert (ca.1670). Berent trouwt in 1672 met Willemken te Walvoordt en komt op de boerderij. Hij hertrouwt in 1676 als weduwnaar met Alken Hijinck (Huppel). Hun dochter Margreeta (Grietje,1677), gehuwd met Hermen Kooldenberch (geregistreerd als zoon van Jan Cronjen, Dorpboer) neemt de boerderij over. Hun dochter Maria (1701) hertrouwt als weduwe met Jan Willem Ulant (Huppel) en hun zoon is Jan Berend Keveskamp (1740).
      In 1748 wordt op de lijst van de Lib.Gifte* vermeld: "Jan Willem Keefskamp 35, vrouw Marija 47, voorkint Willemine 17, nakinder Jan Berent 8, Willem 1, dogter Stijne 6, Harmine 3, aantal paarden 1.
      Bijzonderheden. Er is een klomphuisje (klompenmakerswerkplaats) dat deels is ingericht tot melkkamer. Een Berend W. Oonk is klompenmaker op Keveskamp en koopt in 1866 van de Herv. Diakonie een "huisje met nieuw ontgonnen grond, erf en heide, afkomstig uit de mark Meddo" van ruim 1 ha. Gerrit J. Oonk, eveneens klompenmaker op Keveskamp koopt in 1883 "het plaatsje de Lichtmis (of Lichtmissen Hutte)" van de Herv. Diakonie. Maar ook een broer van G.W. Oonk, "oom Jan" is klompenmaker. Klompen worden tot 1942 gemaakt en verkocht in de omgeving, doch ook tot in Friesland. Met paard en wagen worden dan ca. 1000 paar klompen naar Deventer gebracht, waarna deze per boot via de Friese meren verder worden vervoerd.
      Oudst bekende gegevens. De verponding*lijst van 1650 geeft: "Geert then Keverskamp een caethe~ in het velt liggende heel slim venich landt, met een huijsken op 4 dlr. ende gaerden van 1 spint~ gesaij, aen bouwlant 3 molder* geseij geeft die darde garve".
      In 1694 verklaart Gerh.L. Schaelen (burgem. tot Groenloe) aan ds. J. H. Heijlersich, predikant in Winterswijk, schuldig te zijn "in 't geheel de summa van 725 car.gld. waarbij hij tot onderpand geeft "haere gerede en ongerede goederen in specie het goet Keveskamp haer eijgendoemelick toebehoorende".
      In 1701 draagt Schaelen over aan "Herman Kolenbergh ende desselfs huijsvrouw Griete Kevelscamp, soodaenige quota van den Kevelscamp, als hetselve voor eenige jaeren van zal. Geert te Kevelscamp is worden gebruijckt, ende het selve alsnogh bij desen bouwman Berent te Kevelscamp, de schoonvader van desen kooper Harmen Kolenbergh sijnde, gebruickt wordt... (enz.) met het geheele huis ende hoff daertoe gehoorende."
      In 1725 wordt de verkoop ingeleid van een "kempken boulant den breden Busch gnt." door Willem Schuerink aan Berent Keveskamp. In 1806 wordt in opdracht van Derk Schreurs en zijn vrouw M. Keveskamp de verkoop voorbereid van "des comparanten eigendomlijke stuk bouw- en gaarden-grond het Braanbosch (Breenbos?) genaamd in het sogenaemde Master veld" aan Hendrikus Stammers en zijn vrouw H. Hulshof. Uit 1812 dateert een schuldbekentenis van Derk Schreur, landbouwer op Keveskamp aan Jan Sevink van "een som van 840 francs of 400 guldens weegens eene geldleeninge". Als onderpand geeft Schreur de bouwplaats Keveskamp met bijbehorende gronden". In 1814 laat Schreur openbaar verkopen: 1. "Vier stukken gaardengrond samen 5 schepel~ gezaaij; met nummers en schupgaten duidelijk afgebaakt". Koper is Hendrik te Giffel voor 685 gulden. 2. Twee stukken gaardengrond samen één en half schepel* gezaaij en twee stukken hooygrond samen groot circa één dagmaaijens"; wordt niet verkocht.
      Uit notariële acten van 1814 blijkt dat D. Schreurs op Keveskamp (nr.200) voor _ 250,- verkoopt aan J.D. Lammerdink op Keveskamp (nr.199) "een halbe dagmaaijens hooijgrond de Hoeste genaamd met den Brink en 't houtgewas". De bepaling daarbij is dat de koper de waterweg die door of over dit gebied loopt, open moet houden. In 1824 na overlijden van zijn vrouw (Maria G. Keveskamp) verkoopt J.D. Schreurs "het erve en goed Keveskamp bestaande uit bouwmanswoning, schoppe en put nr.88, voorts 1 bunder 84 roeden 50 ellen en 89 palmen* bouwland (oude maat 13 schepel* gezaaij), 56 roeden* 70 ellen en 20 palmen* (twee dagmaaijens oude maat) hooijgrond, 28 roeden 38 ellen 60 palmen* (één dagmaaijens oude maat) weidegrond en 42 roeden 57 ellen 90 palmen* (oude maat 3 schepel* gezaaij) gaardengrond, en een gezit in de Herv.Kerk te Winters-
      wijk.
      Kopers worden: Van het plaatsje, de bouwman Hermanus Oonk, landbouwer op de "Pas op" in 't Woold voor 1630 gulden ." De rest wordt gekocht door Berend W. Schreurs voor resp.70 en 40 guldens. De nieuwe eigenaar Oonk koopt in hetzelfde jaar van Roskamp nog enige stukken grond die grenzen aan de gronden van het Keveskamp.
      In 1866 verkoopt het diakoniebestuur (vertegenwoordigd door tijdelijk voorzitter ds. F. Meijjes) aan Berend Willem Oonk "klompenmaker op Keveskamp in Meddo een huisje en erf met nieuw ontgonnen grond en heide, herkomstig uit de Mark Meddo, samen groot 1.15.00 hectare voor 200 gulden". In 1883 wordt door het diakoniebestuur der Ned. Herv.kerk (vertegenw. door diakenen J.B. Uwland, blauwverver en G.W. Gijsbers, bakker) "handelende als lasthebbers van de echtelieden Gerrit H. Lappenschaar en Janna G. Warnshuis, geveild: Het plaatsje de Lichtmis of Lichtmisssen Hutte in Meddo", samen groot ruim 2 ha. Koper wordt Gerrit Jan Oonk, klompenmaker op Keveskamp voor 1626 guldens. De boerderij (zonder grond) wordt in 1994 verkocht aan de huidige bewoner/eigenaar. Zie Meddo-2 blz. 268.

      Otten:
      !DOCUMENTATION: Nieuwe Winterswijkse Courant, 7 Oct 1993, p.4, Column:
      Historisch bekeken. Au thor: G.H. Luiting. Title: Keveskamp in Meddo
      vervolg In 1824 verkopen Derk Schreurs, zij n twee meerderjarige
      kinderen Frerik Schreurs en Hendrika Josina Schreurs, en Derk
      tevens al s voogd over zijn vier minderjarige kinderen Jan
      Berend, Berendina, Maria en Jan Willem Schre urs, het erve
      Keveskamp genummerd nr.88, bestaande uit bouwmanswoning,
      schoppe en put, met d e bijbehorende gronden en een gezit in de
      Hervormde Kerk te Winterswijk. De bijbehorende gron den bestaan
      uit bouwland 1 bunder 84 roeden 50 ellen en 89 palmen (oude
      maat: 13 schepel geza aij), hooijgrond 56 roeden 70 ellen en 20
      palmen (oude maat: twee dagmaaijens) en gaardengron d 42 roeden
      57 ellen en 90 palmen (oude maat: drie schepel gezaaij). Het
      plaatsje wordt gekoc ht door de in 1784 geboren bouwman
      Harmanus Oonk van den Pasop in Woold voor 1630 gulden. Har
      manus Oonk was in 1809 getrouwd met JANNA GEERTRUID KOSSINK.
      Het mestregt van de landerijen w ordt door Berend Willem
      Schreurs uit Cotten gekocht voor 70 gulden, deze koopt ook het
      kerkge zit voor 40 gulden. OONK. Hiermee komt dus nu de familie
      Oonk op Keveskamp. In 1853 laten Har manus Oonk en zijn vrouw
      (dan resp. 68 en 71 jaar oud) voor de notaris in Winterswijk
      elk ee n testament opmaken. Harmanus wordt dan van beroep
      klompenmaker genoemd. Het bedrijfje Kevesk amp was kennelijk
      niet groot genoeg om daarvan als landbouwer volledig te
      bestaan. Harmanus O onk en zijn vrouw vermaken bij testament
      aan hun in 1811 geboren oudste zoon Berend Willem Oo nk de
      bouwplaats Keveskamp en het daaronder behorende zogenaamde
      Roskamperland met de daarto e behorende rechten in de Mark van
      de buurtschap Meddo.
      wordt vervolgd
      Derk Schreurs hoofdbewoner ingetrouwd
      Berentt Hesselinck hoofdbewoner ingetrouwd
      Jan Berend Keverskamp hoofdbewoner
      Jan Willem Ulant hoofdbewoner ingetrouwd
      Berent Keveskamp hoofdbewoner
      Harmen Cronjen hoofdbewoner ingetrouwd
      Geert Keveskamp vermoedelijke bewoner
      / Secundaire bronnen
    2. Genealogiedomein / Genealogie in de Achterhoek, via https://www.genealogiedomein.nl/digitaal...
      01.12.1715 Berent Hesselink wv Maria Bennink - Meddeho Maria Keveskamp jd v Harmen Kooldenberg - Meddeho
      / Genelogiedomein - bronnen

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1690: Bron: Wikipedia
      • 13 februari » Paus Alexander VIII creëert elf nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Francesco Albani.
      • 1 juli » In het kader van de zogenaamde Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag bij Fleurus, Henegouwen. Franse legers onder leiding van maarschalk Luxembourg verslaan de geallieerde troepen.
      • 12 juli » Koning Willem III (van Oranje) en zijn Engelse troepen winnen de Slag aan de Boyne tegen de Ierse katholieken.
      • 16 oktober » Heiligverklaring van Paschalis Baylon (1540-1592), Spaans franciscaans broeder, door paus Alexander VIII.

    Over de familienaam Hesselinck


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    IJbeling Hartog, "Stamboom De Jonge en Wiggers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-jonge-en-wiggers/I2042.php : benaderd 4 mei 2024), "Berentt Hesselinck (1690-1738)".