Stamboom de Crom » Cornelia Lammers (1752-1835)

Persoonlijke gegevens Cornelia Lammers 

Bronnen 1, 2

Gezin van Cornelia Lammers

Zij is getrouwd met Sebastianus Schuurbiers.

Zij zijn getrouwd op 13 december 1787 te Bergen op Zoom, Noord-Brabant, Nederland, zij was toen 35 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Maria Schuurbiers  1789-1866 


Notities over Cornelia Lammers

Ten zuiden van de stad van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_op_Zoom">Bergen op Zoom lag buiten de omwalling de bij de stad behorende buitenpoorterij. Het gebied bestond voornamelijk uit bos- en heidegronden maar er was ook enige bewoning. In de 19e eeuw ontwikkelde zich hier een nieuwe woonkern, Nieuwdorp geheten.

Dit Nieuwdorp werd later Nieuw-Borgvliet genoemd, naar de nederzetting https://nl.wikipedia.org/wiki/Borgvliet">Oud-Borgvliet die ten zuidwesten van de stad gelegen was. Het bestond oorspronkelijk voornamelijk uit lintbebouwing langs de Rembrandtstraat en de Oude Huijbergsebaan. Daarnaast is er de Antwerpsestraatweg, een doorgaande verbindingsweg in zuidelijke richting. In de tweede helft van de negentiende eeuw en in de jaren 50 van de twintigste eeuw werden woningen gebouwd in het oostelijk deel van Nieuw-Borgvliet. Daarnaast is er de Zeeheldenbuurt die dateert uit 1923, ook wel de Jordaan genoemd.

Het toegenomen inwonersaantal maakte de oprichting van een nieuwe parochie noodzakelijk. Dit geschiedde in 1864 en in 1865 werd de https://nl.wikipedia.org/wiki/Antonius_Abtkerk_(Bergen_op_Zoom)">Antonius Abtkerk gebouwd aan de Rembrandtstraat 52. Deze werd in 1930 vervangen door een nieuwe kerk, die na oorlogsschade ingrijpend gewijzigd werd in 1951. In 2000 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken en het fungeert anno 2013 als wijkcentrum. De bewoners van Nieuw-Borgvliet beschouwen hun wijk overigens nog steeds als een afzonderlijk dorp, omdat het door de aanwezigheid van de voormalige Cort Heyligers Kazerne en een sportpark enigszins afgezonderd van de binnenstad ligt. Ook de https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Roosendaal_-_Vlissingen">spoorlijn Roosendaal - Vlissingen vormt een barrière. Aan de oostkant vindt men waterwingebied De Mondaf.

In Nieuw-Borgvliet bevindt zich, niet ver van de kerk, aan de Oude Huijbergsebaan 227, de korenmolen https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Twee_Vrienden">De Twee Vrienden, een https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_stenen_molen">ronde stenen molen uit 1890. Deze kwam in de plaats van de vroegere https://nl.wikipedia.org/wiki/Heimolen_(plaats)">Heimolen, welke vanaf omstreeks 1650 als https://nl.wikipedia.org/wiki/Banmolen">banmolen fungeerde.

Aan de Antwerpsestraatweg werd in 1903 een gebouw betrokken door de https://nl.wikipedia.org/wiki/Priestercongregatie_van_het_Heilig_Hart_van_Jezus">Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus. Deze vestigde er een https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleinseminarie">kleinseminarie, dat later, tot de jaren tachtig, als gymnasium heeft bestaan.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelia Lammers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelia Lammers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Kommers Web Site, Piet Kommers, via https://www.myheritage.nl/person-1502592...
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stambomen op MyHeritage Familiesite: Kommers Web Site Familiestamboom: 357218591-1
  2. Cees Timmer Web Site, Cornelis Gerardus (Cees) Timmer, Cornelia Lammers
    Toegevoegd via een Person Discovery
    Stambomen op MyHeritage Familiesite: Cees Timmer Web Site Familiestamboom: 421109891-4

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 13 december 1787 lag rond de 8,0 °C. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1787: Bron: Wikipedia
    • 11 januari » William Herschel ontdekt de eerste twee manen van Uranus: Oberon en Titania.
    • 13 mei » Kapitein Arthur Phillip verlaat de haven van Portsmouth in Engeland met elf schepen vol veroordeelde criminelen om een strafkolonie in Australië te stichten.
    • 28 juni » Aanhouding bij Goejanverwellesluis, prinses Wilhelmina probeert vanuit Nijmegen Den Haag te bereiken om steun te verwerven. Zij wordt bij de Vlist aangehouden en naar Goejanverwellesluis geleid.
    • 7 december » Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
    • 12 december » Pennsylvania ratificeert als tweede staat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika.
    • 18 december » New Jersey accepteert de Amerikaanse grondwet.
  • De temperatuur op 17 september 1835 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken bui. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1835: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Poging tot moord op President van de Verenigde Staten Andrew Jackson. Dit is de eerste moordaanslag op een president van de VS.
    • 14 maart » Giovanni Schiaparelli, Italiaans astronoom, 'ontdekker' van de kanalen op de planeet Mars († 1910)
    • 5 mei » De eerste spoorweg op het Europees continent wordt in gebruik genomen tussen Brussel en Mechelen. De lijn was 20km lang.
    • 12 september » De dirigent Wilhelm Friedrich Wieprecht en de muziekinstrumentenbouwer Johann Gottfried Moritz vragen het patent aan voor hun "Bass Tuba" in F1.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Lammers

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Lammers.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Lammers.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Lammers (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom de Crom is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jac de Crom, "Stamboom de Crom", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-crom/I507127.php : benaderd 21 mei 2024), "Cornelia Lammers (1752-1835)".