Stamboom van de familie de Beurs » Jan de Beurs (1894-1940)

Persoonlijke gegevens Jan de Beurs 


Gezin van Jan de Beurs

Hij is getrouwd met Petronella van Leeuwen.

Dit echtpaar heeft in 1940 waarschijnlijk getracht vanuit België naar Engeland te komen. Er is nimmer enig spoor gevonden.

Zij zijn getrouwd op 3 augustus 1921 te Den Helder, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Pieter de Beurs  1922-2002 


Notities over Jan de Beurs

Jan de Beurs (30-09-1894) trouwde op 3 augustus 1921 op 25 jarige leeftijd met de 25 jarige Petronella van Leeuwen (Nel)(29-04-1895). Petronella was een dochter van Simon van Leeuwen (1864, beroep zeeloods) en Sara Maria Thomasse (1860). Er werd 1 kind geboren, Pieter (31-05-1922).
Jan de Beurs was stuurman op de koopvaardij. Ongeveer in 1936/1937 kreeg Jan een ongeluk aan boord en moest revalideren in Soerabaja (waarschijnlijk moest ie vanuit hier een walfunctie bekleden). Hier heeft Jan ongeveer 2 jaar gewoond samen met Petronella. Petronella was vanuit Nederland naar Soerabaja gegaan, om bij haar man te zijn. Hun zoon Pieter (ongeveer 15 jaar toen) zat op een internaat voor de zeevaartschool in de buurt bij Nijmegen. Opa en oma van Leeuwen hadden beloofd om voor Pieter te zorgen zolang Jan en Petronella in Soerabaja zaten.
Jan en Petronella keerden in 1939 weer terug naar Nederland.
Jan moest 10 mei 1940 (begin van de 2e wereldoorlog) in Antwerpen opstappen op zijn schip om weer te werk te gaan. Jan werd altijd door zijn vrouw naar het schip gebracht met de trein. Toen ze in Antwerpen aankwamen, bleek het schip getorpedeerd te zijn door de Duitsers.
Jan nam contact met het hoofdkantoor op en moest zo snel mogelijk proberen om in Londen te komen. Jan en Petronella hebben toen een Tandem (fiets voor 2 personen) gehuurd en zijn naar Bordeaux gefietst. Op 20 juni 1940 stapten ze (vermoedelijk) op het schip Berenice (stoomvrachtschip) met 22 passagiers aan boord. Aan boord was ook de Nederlandse dichter Hendrik Marsman. Op 21 juni 1940 is de Berenice getorpedeerd door de onderzeeboot U -65. Binnen 3 minuten was het schip gezonken. Er waren slechts 8 overlevenden, waaronder 1 passagier, Mevrouw Marsman. 39 mensen vonden de dood.
(De route die Jan en Petronelle hebben afgelegd is bekend omdat ze regelmatig een kaartje stuurden. Het schip Berenice is niet helemaal zeker dat ze erop zaten, maar het tijdsbestek van de kaarten die ze regelmatig stuurden, kan het bijna niet anders dan dat ze op dit schip zaten, volgens het rode kruis, die dit na de oorlog heeft uitgezocht).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan de Beurs?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan de Beurs

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Jan de Beurs

Voorouders (en nakomelingen) van Jan de Beurs

Jan Kok
????-
Aagje Kok
1869-1950

Jan de Beurs
1894-1940

1921

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 september 1894 lag rond de 9,9 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1894: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 12 maart » Coca-Cola wordt voor het eerst in flessen verkocht.
      • 14 april » Thomas Edison geeft een demonstratie met de kinetoscoop, een soort voorloper van de filmprojector.
      • 23 juni » Het Internationaal Olympisch Comité wordt opgericht in de Sorbonne in Parijs, op initiatief van baron Pierre de Coubertin.
      • 24 juni » Het IOC besluit elke vier jaar Olympische Spelen te organiseren.
      • 4 juli » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC La Chaux-de-Fonds.
      • 16 november » De Turken vermoorden zesduizend Armeniërs in Koerdistan
    • De temperatuur op 3 augustus 1921 lag tussen 11,9 °C en 22,9 °C en was gemiddeld 17,1 °C. Er was 4,8 uur zonneschijn (31%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
      • 28 januari » Albert Einstein zet heel de wereld op zijn kop. In een redevoering in Berlijn beweert hij dat het universum gemeten kan worden.
      • 3 februari » In München vindt de eerste massabijeenkomst van de NSDAP plaats.
      • 8 maart » Verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale, definitief tot Internationale Vrouwendag.
      • 18 maart » De tweede Vrede van Riga tussen Polen en de Sovjet-Unie. Ondanks de recente Poolse successen annexeert de Sovjet-Unie Oekraïne en Wit-Rusland. De regering van Oekraïne emigreert naar Frankrijk.
      • 27 april » Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Amsterdam worden namens de Rapaille Partij de zwerver Had-je-me-maar en de ex-anarchist Bertus Zuurbier verkozen.
      • 18 december » Het Pools voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis van het land. In Boedapest wordt met 1-0 verloren van Hongarije.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Beurs

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Beurs.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Beurs.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Beurs (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Frans de Beurs, "Stamboom van de familie de Beurs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-beurs/I507.php : benaderd 16 juni 2024), "Jan de Beurs (1894-1940)".