Stamboom Hans Castel en Margaret Holmes » Willem Lodewijk Harthoorn (1913-1994)

Persoonlijke gegevens Willem Lodewijk Harthoorn 

  • Hij is geboren op 13 februari 1913 in 's-Heer Hendrikskinderen, 's-Heer Arendskerke, Zeeland, Nederland.
    25.HAR-G-1913 's-Heer Arendskerke geboorteakten burgerlijke stand
    /span>, 13-02-1913abel">Soort akte:i_flexvalue">14-02-1913>td>s="mi_details geboorteplaats">">'s-Heer Arendskerkess="mi_det_plus"> ong>mi_value">Mannelijk_values">9f" class="mi_det_item">ues">sschei_value">Zondermi_values">td class="mi_label">Toegangsnummer:1796) 1811-1980, (1796) 1811-1980ss="mi_values">amp;miadt=239&miaet=1&micode=25&minr=2917266&miview=inv2" rel="nofollow">HAR-G-1913_label">Vindplaats:ble>
  • Beroep: Kelner.
  • Hij is overleden op 24 februari 1994 in Borger, Borger-Odoorn, Drenthe, Nederland, hij was toen 81 jaar oud.
  • Een kind van Martinus Harthoorn en Catharina van de Plasse

  • Gezin van Willem Lodewijk Harthoorn

    Hij is getrouwd met Petronella (Nel) Kok.

    Zij zijn getrouwd op 8 mei 1940 te Den Haag, Zuid Holland, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.


    Kind(eren):

    1. (Niet openbaar)
    2. (Niet openbaar)


    Notities over Willem Lodewijk Harthoorn

    van het communistisch verzet in Den Haag, als opvolger van Frans van Ophem. Harthoorn was in het Oranjehotel celgenoot van Han Stijkel. De oorlogsgeschiedenis van Willem Harthoorn is vastgelegd in het boek Verboden te sterven (1963, heruitgegeven in 2007, uitgeverij Van Gruting). Bron: R. Harthoorn, Valkenswaard http://www.oranjehotel.org/historie/namen-gevangen/namenlijst-gevangenen/" rel="noopener noreferrer nofollow" target="_blank">http://www.oranjehotel.org/historie/namen-gevangen/namenlijst-gevangenen/


    Willem Lodewijk (Wim) Harthoorn ('s-Heer Hendrikskinderen, 13 februari 1913 - Borger, 24 februari 1994), roepnaam Wim en bijnaam Bart, was een communistisch verzetsman uit Den Haag.


    Wim Harthoorn werd op 13 februari 1913 geboren in het Zeeuwse plaatsje 's-Heer Hendrikskinderen in de toenmalige gemeente 's-Heer Arendskerke, nu gemeente Goes. Zijn vader had toen het beroep van schotter, dat is iemand die met de polsstok door de weilanden trekt om voor de boeren te controleren of er geen vee in de sloten is gekomen. Later werd zijn vader commissionair, handelaar in paarden en in land- en tuinbouwzaden. In 1921 verhuisde het gezin naar Goes en in 1923 naar Geldermalsen. Daar ging de handelaar in tuinbouwzaden failliet en het gezin verhuisde naar de Indische buurt in Amsterdam.


    Wim Harthoorn werd op 14-jarige leeftijd in Amsterdam aan het werk gezet als bloemenventer. Toen de politie hem te jong vond om een handkar voort te duwen werd hij behangersleerling en vervolgens fietsjongen voor een drankwinkel. In 1929 werd hij leerling-kelner. Hij leerde het vak, klom op tot vakman in het restaurantbedrijf en had banen als kelner in gerenommeerde bedrijven als De Grote Club, Hotel Polen en het Amstelhotel. zie verder Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Lodewijk_Harthoorn_(verzetsstrijder" rel="noopener noreferrer nofollow" target="_blank">https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Lodewijk_Harthoorn_(verzetsstrijder)


    Verboden te sterven is een inmiddels klassiek geworden egodocument. Geredigeerd door Theun de Vries, kwam het in 1963 in een beperkte oplage uit. Op den duur werd het beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse verslagen van de systematische terreur in de Duitse concentratiekampen. Het wordt nu volledig herzien uitgegeven. Een nawoord en beschrijvingen van herkenbare personen zijn eraan toegevoegd.


    Bart Dijkman (schuilnaam voor Wim Harthoorn), leider van een communistische verzetsgroep in Den Haag, wordt in augustus 1941 gearresteerd door twee Hollandse politieagenten en in het ‘Oranjehotel’ te Scheveningen gevangengezet. Zijn celgenoot gedurende meer dan een half jaar is Han Stijkel, de bekende leider van de naar hem genoemde verzetsgroep, die later te Berlijn zal worden gefusilleerd. Via het beruchte kamp Amersfoort wordt Bart in maart 1942 tezamen met andere gevangenen naar Buchenwald getransporteerd en twee maanden later naar Groß-Rosen. Het lijden van de groep van vijfenzestig Nederlanders is onbeschrijfelijk. Achtentwintig van hen ontkomen uiteindelijk aan deze hel. Ze worden doorgestuurd naar Dachau, waar dertien alsnog sterven. Als Nacht-und-Nebel gevangene wordt Bart in november 1943 getransporteerd naar Natzweiler in de Vogezen, waar hij in de steengroeve wordt tewerkgesteld. Vlak voor de komst van de geallieerden wordt hij weer overgebracht naar Dachau, waar hij blijft tot aan de bevrijding. Tot drie keer toe heeft hij met een voet in het graf gestaan. Verboden te sterven biedt een van de zeer weinige beschrijvingen van het vernietigingskamp Groß-Rosen in zijn meest verschrikkelijke periode. Harthoorns gevangenschap in verscheidene andere kampen maakt de navrante verschillen ertussen duidelijk. In Buchenwald en Dachau was sprake van een goed georganiseerd communistisch verzet. Het autobiografische verhaal wordt verteld vanuit de belevingswereld van een idealistische communist, met galgenhumor en veel levendige dialogen. Saamhorigheidsgevoel, vriendschap en overlevingsdrang zijn er belangrijke elementen in. http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=8731" rel="noopener noreferrer nofollow" target="_blank">http://www.boekenroute.nl/gasten/gtn1Boek.aspx?BoekID=8731


    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Lodewijk Harthoorn?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Willem Lodewijk Harthoorn

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

    Voorouders (en nakomelingen) van Willem Lodewijk Harthoorn

    Maatje Mol
    1854-1923

    Willem Lodewijk Harthoorn
    1913-1994

    1940

Toon totale kwartierstaat

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 13 februari 1913 lag tussen 1,7 °C en 5,5 °C en was gemiddeld 3,6 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • In het jaar 1913: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,1 miljoen inwoners.
    • 18 februari » Pedro Lascuráin is gedurende minder dan een uur president van Mexico.
    • 25 februari » Oprichting van voetbalclub AGOVV.
    • 24 maart » Het Nederlands elftal wint voor het eerst van Engeland. In Den Haag wordt het 2-1 door twee doelpunten van Huug de Groot.
    • 30 maart » In 's-Heerenberg wordt door Johan Burgers Burgers zoo geopend. Later verhuisde deze dierentuin naar Arnhem.
    • 7 oktober » Henry Ford introduceert de lopende band.
    • 21 december » In de New York World verschijnt de eerste kruiswoordpuzzel. Hij is bedacht door Arthur Wynne.
  • De temperatuur op 8 mei 1940 lag tussen 7,9 °C en 14,8 °C en was gemiddeld 11,0 °C. Er was 5,4 uur zonneschijn (35%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • Van 3 september 1940 tot 27 juli 1941 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy I met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
  • In het jaar 1940: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,8 miljoen inwoners.
    • 15 mei » Tweede Wereldoorlog: Duitse troepen bezetten Amsterdam.
    • 20 mei » Demonstratie door Igor Sikorsky van zijn eerste helikopter.
    • 20 mei » In Auschwitz wordt een concentratiekamp ingericht.
    • 25 juni » De Nederlandse onderzeeboot O 13 keert niet terug van een patrouille op de Noordzee en wordt officieel als vermist beschouwd.
    • 1 augustus » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Albacete Balompié.
    • 29 december » Duitsland begint met bombardementen op doelen in het Verenigd Koninkrijk.
  • De temperatuur op 24 februari 1994 lag tussen -0.9 °C en 0.7 °C en was gemiddeld -0.3 °C. Er was 3,6 mm neerslag gedurende 9,2 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
  • In het jaar 1994: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 15,3 miljoen inwoners.
    • 12 februari » Na de rechtse blanke partijen besluit ook de Inkatha Vrijheidspartij niet deel te nemen aan de eerste algemene verkiezingen die eind april worden gehouden in Zuid-Afrika.
    • 14 maart » Brazilië belooft de voormalige Boliviaanse dictator, generaal Luis García Meza, op verzoek van Bolivia uit te leveren aan dit land.
    • 1 juli » Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties publiceert een rapport waarin wordt geconcludeerd dat "de regering van Rwanda en de Hutu-strijdkrachten schuldig zijn aan de massaslachtingen op de Tutsi-bevolkingsgroep, die een vooropgezette en systematisch uitgevoerde campagne van genocide zijn".
    • 22 augustus » VN-militairen beginnen een klopjacht op de Somalische militieleden die een VN-konvooi in een hinderlaag hebben gelokt en daarbij zeven Indiase blauwhelmen vermoordden.
    • 10 oktober » Na de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 9 oktober pleit de Belgische premier Jean-Luc Dehaene voor de invoering van een kiesdrempel naar Duits model.
    • 4 november » De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadžić, kondigt een algehele mobilisatie af.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Harthoorn