Stamboom Buitenhof » Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter (1758-1784)

Persoonlijke gegevens Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter 


Gezin van Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter


Notities over Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter

Naam ook wel: Quirinus

###


De ongelukkige VOC- voyage van Krijn Cornelisz de Ruijter en ruim 1.000 anderen in 1781-1784


Op 11 september 1781 vetrok een konvooi van 9 VOC- koopvaardijschepen, te weten: Bot, Ganges, Holland, Java, Schoonderloo, Voorberg, Zeepaard en Zeeuw, van de rede van Texel richting de Oost. Commandeur van de vloot was Kapitein Jan Paardekoper diezelf op de Ganges voer. Vijf dagen later keerde de gehele vloot terug naar Texel. Op 7 juli 1782 vertrok de vloot dan eindelijk op weg naar Kaapstad. Krijn (Quirinus) Cornelisz de Ruijter uit Heemskerk was die datum voor het eerst in dienst getredenbij de VOC als matroos op de Holland, met kapitein Isaak de Vries als gezagvoerder. Krijn, geboren 28 april 1758 te Heemskerk, zoon van Cornelis Dirksz de Ruijter en Geertje Theunis van der Poel, kon ook als tuinder aan de bak, zijn hele familie leefde toen immers van de tuinbouw. Maar nee, hij koos voor het ruime sop. Krijn had bij zijn indiensttreding een schuldbrief ondertekend. Een werknemer van de VOC kon een schuldbrief / obligatie ondertekenen tot maximaal ƒ300, afhankelijk van de rang. De schuldbrief was veelal op naam gesteld, maar overdraagbaar en werd aan de toonder uitbetaald. Bij onvoldoende saldo werd de schuldbrief bij voorrang voldaan, na de maandbrief. In het soldijboek werd alleen vermeld dat er een schuldbrief was en ookde terugbetaling, voor zover dat gebeurd was. Geronselde opvarenden werden niet betaald voor het werk dat zij deden. Zij kregen van de wervingsofficier een scheepskist met inhoud en aan boord ‘kost en inwoning’. Zij konden dus ook geen schuldbrief of maandbrief afsluiten. Krijn de Ruijter had dus bewust en met voorbedachte rade gekozen voor de VOC, een keuze die hem uiteindelijk noodlottig zou worden.

Aan boord van de negen schepen waren 2.279 opvarenden, waaronder zo’n 1.000 soldaten. Het zat echter niet mee. Er was blijkbaar weinig wind, de reis duurde dus aanzienlijk langer met als gevolg, dat de voedselvoorraden uitgeput raakten en wat er nogover was, verrotte door de intense hitte van de brandende zon. Scheurbuik onder de opvarenden was het gevolg. Op een aantal schepen brak ook nog eens desertie uit. Bijna vijf maanden heeft de vloot er over gedaan om in Kaapstad op 2 december 1782 voor anker te kunnen gaan. 921 Opvarenden, ruim 40% overleed en moest men achterlaten op zee. Kortom een drama. Men wist in die tijd bij de VOC dondersgoed wat scheurbuik was en hoe het voorkomen kon worden, echter de Heren XVII hadden blijkbaar anderebelangen boven die van de gezondheid van de ondergeschikte opvarenden. Quirinus de Ruijter had het overleefd, maar zijn gestel moet toch een forse optater hebben gehad.

In Kaapstad konden de mannen bijna drie maanden weer op krachten komen. Er werd nieuwe bemanning geronseld en op 10 februari 1783 ging de helft van de vloot (Ganges, Holland, Voorberg en Zeeuw) op weg naar Ceylon. Men zeilde men via Mauritius, waar vers drinkwater en proviand werden ingeslagen. Op 3 augustus kwamen de vier schepen aan in Ceylon en op 16 november 1783 werd de eindbestemming Batavia bereikt. De Ganges, met commandeur Jan Paardekoper, ging daar al een dag eerder voor anker. Sterfgevallen over dit tweede deel van de reis zijn niet bekend.

Het andere deel van de vloot (Bot, Schoonderloo en Zeepaard) zeilde op 11 april 1783 van Kaapstad richting Batavia. De Java, onder gezag van kapitein Jan Tromp, volgde hen op 6 mei 1783. Dit deel van de vloot kwam op 18 juli 1783 aan in Batavia en Jan Tromp 12 dagen later op 30 juli 1783. Gedurende dit deel van de reis werden er 92 sterfgevallen geboekt.

Krijn de Ruijter heeft Batavia in ieder geval bereikt. Drie maanden was hij daar, wellicht ziek, zwak of misselijk. Op 22 februari 1784 lichtte het schip Holland het anker in Batavia om huiswaarts te keren, samen met de Voorberg die vijf dagen eerder en de Ganges die vier dagen later vertrok. Eind mei, begin juni 1784 kwamen ze aan in Kaapstad. Daar werd gewacht op gunstige wind en ander huiswaarts kerende retourschepen om in een groter konvooi de gevaarlijke route van Kaapstad naar Holland teondernemen.

Op 14 juli 1784 vertrok een vloot van zes VOC-schepen van Kaapstad richting Holland. Naast de eerder genoemde schepen Ganges, Holland en Voorberg, werden daaraan toegevoegd de Morgenster, Rotterdams Welvaren en de Breslau. Dit laatste schip, was hetvoormalige VOC-schip Blok dat nu voer onder Pruisische vlag en door de VOC werd gehuurd. De Breslau keerde terug vanuit China met 658.673 guldens aan waar aan boord, voornamelijk porselein. De andere vijf schepen hadden goederen aan boord, gezamenlijk ter waarde van zo’n 555.000 guldens. Commandeur van de vloot was wederom Kapitein Jan Paardekoper, tevens gezagvoerder op de Ganges.

11 Dagen na het vertrek uit Kaapstad verloor Krijn de Ruijter het leven op 25 juli 1784 op het schip Holland onder gezag van kapitein Isaak de Vries. Hij kreeg op de Atlantische Oceaan, oud 26 jaar, een zeemansgraf.

De reis huiswaarts verliep verder volgens verwachting tot in de tweede week van november 1784 het weer ter hoogte van Boulogne in Frankrijk een onverwachte wending nam. De Breslau kwam in de problemen en verging op 11 november 1784 voor de kust van Picardie. Kapitein Jan Cornelis Roos kon te nauwer nood nog 128.272 guldens aan koopwaar redden en overbrengen op de Morgenster, waarna het schip zonk. De resterende vijf schepen kwamen rond 17 november 1784 aan op hun bestemmingen in Holland en Zeeland.

De gehele vloot van Batavia naar Holland bestond uit 713 opvarenden, 79 daarvan verlieten de Holland in Kaapstad en over de gehele retour voyage waren er 47 sterfgevallen, waaronder die van Krijn Cornelisz de Ruijter.

Pas op 1 maart 1787 werd door de VOC de financiële afhandeling van zijn overlijden met zijn ouders afgehandeld. Dit verliep via een procuratie van de Gemeente Heemskerk:


"Cornelis de Ruijter, gehuwd met Geertje Teunis van der Poel, zijnde de enige erfgenamen van hun zoon Krijn Cornelis de Ruijter, die op 9-7-1782 met het schip Holland gevoerd door Capiteijn Isaac de Vries ten dienste van de V.O.C. uit Holland vertrokken is naar Ceylon, en op 25-7-1784 is overleden, dat zij 277 gulden en 16 stuivers en 10 penningen ontvangen."


Door Frank Bakkum


Alkmaar, 4 december 2010



Bronnen:


Nationaal Archief, toeg.nr. 1.02.19, Legatie Frankrijk 1747-1810, inv.nr. 251


Nationaal Archief, http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl


Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DAS/voyages?clear=1


Wreck Site, http://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?139391


NH Archief, ORA Heemskerk RAH, inv.nr. 304, akte.nr. 64 d.d. 1-3-1787


###





Hij is geboren op 28 april 1758 in Heemskerk.



Hij is gedoopt op 28 april 1758 in Heemskerk.



Hij is overleden op 25 juli 1784 in Op Zee, hij was toen 26 jaar oud.[ Bron 1 ]


Procuratie d.d. 1-3-1787, gemeente Heemskerk:


Cornelis de Ruijter, gehuwd met Geertje Teunis van der Poel, zijnde de enige erfgenamen van hun zoon Krijn Cornelis de Ruijter, die op 9-7-1782 met het schip Holland gevoerd door Capiteijn Isaac de Vries ten dienste van de V.O.C. uit Holland vertrokken is naar Ceylon, en op 25-7-1784 is overleden, dat zij 277 gulden en 16 stuivers en 10 penningen ontvangen.


Hij is begraven in Op Zee Gebleven.


Beroep: vanaf 9 juli 1782 VOC bemanning.[ Bron 1 ]


Op het VOC-schip "Holland" gevoerd door Capiteijn Isaac de Vries.


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter

Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter
1758-1784


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 25 juli 1784 lag rond de 17,0 °C. Er was 44 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1784: Bron: Wikipedia
      • 19 maart » De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa vijftien mensen verdrinken.
      • 15 september » Vincenzo Lunardi laat de eerste waterstofballon op.
      • 26 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Verenigde Staten van Amerika.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Cornelisz. de Ruijter


    De publicatie Stamboom Buitenhof is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Joost Buitenhof, "Stamboom Buitenhof", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-buitenhof/I356.php : benaderd 22 juni 2024), "Kreijn (Quirinus) Cornelisz. de Ruijter (1758-1784)".