Stamboom Buissing, Boidin, Aspeslagh » Hermannus Josephus Suidman (1763-1826)

Persoonlijke gegevens Hermannus Josephus Suidman 


Gezin van Hermannus Josephus Suidman

Hij is getrouwd met Christina Marhgaretha Buissing.

Zij zijn getrouwd op 17 mei 1786 te Groningen, Groningen, Nederland, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Hermannus Josephus Suidman

Geslacht Suidman
Als stamvader van dit geslacht kan beschouwd worden Johann Süszmann, geboortig uit Herbern, Kreis Lüdinghausen, die op 15 juli 1686 in de parochiekerk van St. Benedictus aldaar, huwde met Anna Maria Wordemans. Wegens het slechte schrift van het doopregister en de verweerdheid van het papier is het volgens de tegenwoordige pastoor van deze parochie onmogelijk om nog meer over deze familie te ontcijferen. We mogen veronderstellen dat het echtpaar Johann Süszman en Anna Wordemans verschillende kinderen had, want de volgende Suidman waar we mee te maken hebben, te weten Berent Zuideman (of Sudman, Sutman, Suytman, Suidman) werd geboren op 28 februari 1712, toen zijn ouders reeds 25 jaar getrouwd waren.
Berent, of ook wel Bernardus, vertrok, zoals het in die tijd meer geschiedde met de bewoners van het Munsterland, naar Holland en wel naar Groningen, waar hij het vak van smid uitoefende. Hij huwde 15 augustus 1753 in de R.K. kerk in de Guldenstraat met Elisabeth Rouwee. Haar vader was Hendrik Rouwee uit Oude Pekela die later naar Groningen verhuisde. De doopregisters van de katholieke kerk van de parochie Sappemeer, waartoe Oude Pekela behoorde, beginnen eerst in het jaar 1760. Zijn huwelijk zou moeten staan in het proclamatieboek van de Hervormde Gemeente aldaar, maar juist in het tijdperk waarin het moest voorkomen, ontbreken de boeken van 1722-1740.
Elisabeth was op 5 april 1752 getuige bij het huwelijk van haar broer Harmannus, zoon van Henderikus Rouwee en Annegijn Vrijdag.
Berent Zuideman woonde met zijn gezin in de Oude Kijk in 't Jatstraat. Uit dit huwelijk sproten vijf zonen en twee dochters, onder wie Hermannus Joseph, die op 25 maart 1758 in de R.K. kerk in de Guldenstraat werd gedoopt. Evenals zijn vader was hij smid van beroep en huwde in dezelfde kerk op 17 mei 1786 met de smidsdochter Christina Busing (ook Buising, Buissing enz.).
We staan hier even stil om enige verklaring te geven omtrent de verschillende schrijfwijzen van deze beide namen. Het was, naar het schijnt in de 17de en 18de eeuw op de Burgelijke Stand gewoonte om de namen zo te schrijven, als men ze hoorde uitspreken. Suidman spelde men in de 17de eeuw 'Süszman', wat bij overgang naar Groningen 'Südman' werd, zoals de Groninger nog steeds de 'ui' als 'ü' uitspreekt. In 1753 vindt men de naam Zuideman, in 1786 Suutman, nog later Zuidman en ten slotte, toen men op de Burgerlijke Stand wat accurater werd, 'Suidman', wat hij gebleven is tot op onze dagen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hermannus Josephus Suidman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Hermannus Josephus Suidman


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 8 januari 1826 lag rond de -2 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: helder winderig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1826: Bron: Wikipedia
    • 6 juni » Oprichting van de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Suidman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Suidman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Suidman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Suidman (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
N.C. Buissing, "Stamboom Buissing, Boidin, Aspeslagh", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-buissing-boidin-aspeslagh/I1221.php : benaderd 27 april 2024), "Hermannus Josephus Suidman (1763-1826)".