Stamboom Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Begga van Landen (± 620-693)

Persoonlijke gegevens Begga van Landen 


Gezin van Begga van Landen

Waarschuwing Let op: Echtgenoot (Ansegisel) is ook haar neef.

Zij is getrouwd met Ansegisel.

Zij zijn getrouwd rond 643.


Kind(eren):

  1. Pepijn II van Herstal  ± 645-714 


Notities over Begga van Landen

Begga van Landen werd omstreeks 620 geboren als dochter van Pepijn van Landen, hofmeier van Austrasië, stamvader van de Pippiniden en een katholiek zalige, en diens vrouw Ida, beter bekend als de Heilige Ida van Nijvel. Begga was een zuster van Grimoald, die zijn vader als hofmeier opvolgde, en de Heilige Gertrudis. Begga trouwde omstreeks 643 met Ansegisel, een hofmeier en zoon van Bisschop Arnulf van Metz en diens vrouw Doda van Metz. Zowel Arnulf als Doda werden heilig verklaard. Uit het huwelijk tussen Begga en Ansegisel werden verschillende kinderen geboren waaronder met grote zekerheid Pepijn van Herstal, de latere stichter van het Karolingische rijk. Verschillende van haar verwanten stelden zich op een later tijdstip ten dienste van de Katholieke Kerk en sommigen werden zelfs heilig verklaard.
Na de dood van haar man en bijna al haar mannelijke familieleden, tijdens een mislukte staatsgreep in 662, was Begga erfgename van het uitgestrekte familiebezit in het Maasdal. Zij trok zich toen terug in de Abdij van Nivelles (Nijvel) welke door haar moeder, Ida van Nijvel, was gesticht. Vervolgens maakte ze een pelgrimstocht naar Rome en deed daar de gelofte om een klooster en zeven kerken te stichten. Pas toen haar zoon Pepijn in 691 zijn politieke positie en zijn bezit had veilig gesteld, stichtte zij een klooster in Andenne sur Meuse, bevolkte het met nonnen uit Nijvel en werd er de eerste abdis. Begga stierf waarschijnlijk op 17 december 693. Na haar dood werd ze heilig verklaard. Begga is patrones van de Begijnen, stotteraars en botbreuken en wordt ingeroepen tegen reuma. Haar feestdag is op 17 december. Een relikwie van Begga wordt bewaard in de Sint Amanduskerk te Wezeren in Vlaams Brabant. Bron: Wikipedia

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Begga van Landen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Begga van Landen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Begga van Landen

Arnoald
± 560-± 611
Oda
????-
Ida van Nijvel
± 592-652

Begga van Landen
± 620-693

± 643

Ansegisel
± 610-662


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam Van Landen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Matthijs Bremer, "Stamboom Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I3134.php : benaderd 22 mei 2024), "Begga van Landen (± 620-693)".