Stamboom Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex (871-924)

Persoonlijke gegevens Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex 

    ook genaamd Eduard van Engeland en Edward de Oudere
  • Roepnaam Eduard "de Oudere".
  • Hij is geboren in het jaar 871 in Wessex, Groot Brittanië.
  • Beroep: Koning van Engeland (899-924).
  • Hij is overleden op 17 juli 924 in Farnon-On-Dee, Groot Brittanië, hij was toen 53 jaar oud.
    Plaats: (Faringdon, Berkshire) (overleden op een veldtocht tegen rebellen uit Wales en Mercia)
  • Hij is begraven in Winchester, South East England, Groot Brittanië.
    Plaats: (in de New Minster)
  • Een kind van Alfred I "de Grote" van Wessex en Aelhswyth van de Gaini
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 januari 2012.

Gezin van Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex

(1) Hij is getrouwd met Egwyna.

Zij zijn getrouwd in het jaar 893, hij was toen 22 jaar oud.


(2) Hij is getrouwd met Aelflaed van Bernica.

Zij zijn getrouwd rond 901.


Kind(eren):

  1. Hedwig van Wessex  ± 890-> 951 
  2. Editha van Wessex  ± 910-946 


(3) Hij is getrouwd met Eadgifu.

Zij zijn getrouwd in het jaar 920, hij was toen 49 jaar oud.


Notities over Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex

Eduard de Oudere (Oudengels: Eadweard se Ieldra") werd na de dood van zijn vader, Alfred de Grote, in 899 koning van Engeland. Zijn hof was in Winchester, voorheen de hoofdstad van Wessex. Hij veroverde de oostelijke Midlands en East Anglia op de Denen in 917 en werd heerser van Mercia in 918 na de dood van zijn zus Ethelfleda.
Al zijn oorkonden op twee na, gaven zijn titel weer als "Koning van de Angelsaksen" (Anglorum Saxonum rex). Hij was de tweede koning van Angelsaksen omdat deze titel gecreëerd werd door zijn vader. Op munten van Eduard staat "EADVVEARD REX". De kroniekschrijvers schreven dat heel Engeland in 920 Eduard als koning accepteerde maar het feit dat York zijn eigen munten bleef maken doet vermoeden dat de autoriteit van Eduard niet werd geaccepteerd in het door de Vikingen geregeerde Northumbria. Eduards eponiem "de Oudere" werd voor het eerst gebruikt door Wulfstan in zijn werk "Life of St. Æthelwold (tiende eeuw) om hem te onderscheiden van de latere Koning Eduard de Martelaar.
Onder zijn vader was Eduard al een legeraanvoerder en versloeg in 893 de Denen in Fareham. Na de dood van Alfred werd zijn opvolging betwist door zijn neef Aethelwold die Wimborne en Christchurch (Dorset) bezette. Toen Eduard hem aanviel, vluchtte hij echter naar de Denen in Northumbria en riep zich daar tot koning uit. Eduard werd op 8 juni 900 tot Koning van Wessex gekroond in Kingston upon Thames, en stichtte in 901 de New Minster in Winchester en liet zijn vader daar herbegraven. Dat zelfde jaar viel Aethelwold met een Deense vloot Essex binnen en probeerde steun te krijgen van Denen in East Anglia. Het volgende jaar bezette hij Cricklade en Braydon maar werd verslagen en gedood in de "Slag bij Holme.
Nu zijn positie verzekerd was begon Eduard aan een consequent en geduldig beleid om de macht over heel Engeland in handen te krijgen. In 906 moest hij nog een Engels Deense inval in Essex en Kent afslaan maar een jaar later wist hij vrede te sluiten met de Denen van East Anglia en York. In 909 stuurde hij een leger naar Northumbria om de Deense gebieden daar te plunderen. Toen de Denen als vergelding Mercia binnen vielen, wist Eduard ze in 910 bij Tettenhall (nu binnen Wolverhampton) te verslaan. Daarna wist Eduard gestaag zijn macht uit te breiden:
* 911 bezetting van Middlesex en Oxfordshire.
* 912 verovering van Essex en onderwerping van de Denen in East Anglia.
* 915 bezetting van Bedford.
* 917 offensief tegen de Denen in de Midlands.
De eerste partner in de strijd tegen de Denen was altijd Mercia geweest. Vanaf circa 883 was Aethelred daar machthebber en koning in naam die wel het oppergezag van Eduard erkende. Aethelred huwde Aethelflaed, een zuster van Eduard, en na zijn dood in 911 nam Aethelflaed het bewind over. Zelfs op een heel actieve wijze want ze nam deel aan alle grote militaire campagnes. In 918 overleed ook Aethelflaed, en de kroon zou aan haar dochter Aelfwynn zijn toegekomen. Eduard zette haar echter af, misschien omdat hij in deze jonge vrouw geen militaire leider zag zoals bij haar moeder het geval was geweest.
Om zijn koninkrijk te beveiligen bouwde Eduard kastelen in Hertford, Witham, Bridgnorth, Tamworth, Stafford, Eddisbury, Warwick en "Scergeat" welke laatste locatie niet is geïdentificeerd. Hij reorganiseerde de kerk en creëerde aan aantal nieuwe bisdommen maar kreeg ook een reprimande van de paus dat hij meer op zijn religieuze plichten moest letten. Hij onderhield betrekkingen met heersers op het vasteland, wat blijkt uit de huwelijken van twee van zijn dochters met Karel de Eenvoudige en Otto I de Grote. Edward overleed in 924 op een veldtocht tegen rebellen uit Wales en Mercia. Bron: Wikipedia.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Eduard "de Oudere" van Wessex

Ethelwulf
± 800-858
Osburga
± 810-855
Aethelred Mucil
± 818-????
Eadburga
± 824-????

Eduard "de Oudere" van Wessex
871-924

(1) 893

Egwyna
????-± 901

(2) ± 901
Hedwig van Wessex
± 890-> 951
(3) 920

Eadgifu
????-968


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Van Wessex


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Matthijs Bremer, "Stamboom Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I2044.php : benaderd 3 mei 2024), "Eduard "de Oudere" (Eduard "de Oudere") van Wessex (871-924)".