Stamboom Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard) » Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois (± 913-978)

Persoonlijke gegevens Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois 

    ook genaamd Theobald van Champagne
  • Roepnaam Theobald I "de Bedrieger".
  • Hij is geboren rond 913.
  • Beroep: Graaf van Tours (943-975), Graaf van Châteaudun (956-975), Graaf van Blois Chartres (960-975).
    en Regent van Bretagne
  • Hij is overleden op 16 januari 978.
  • Een kind van Theobald "de Oude" van Blois en (?) Richildis van Bourges
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 januari 2012.

Gezin van Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois

Hij is getrouwd met Liutgard van Vermandois.

Zij zijn getrouwd in het jaar 943.


Kind(eren):

  1. Odo I van Blois  ± 950-996
  2. Emma van Blois  954-> 1003 


Notities over Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois

Theobald I van Blois, bijgenaamd "de Bedrieger", was een West Frankische edelman. Hij wordt beschouwd als de grondlegger voor de macht van het Huis Blois Champagne dat gedurende enkele eeuwen een prominente rol zou spelen in de geschiedenis van Frankrijk en Engeland, en tijdens de eerste kruistochten. In 935 versloeg Theobald voor zijn vader Theobald de Oude de Vikingen van de Loire. In 940 volgde hij zijn vader op als Burggraaf van Tours en steunde hij zijn leenheer Hugo de Grote tegen Lodewijk IV van Frankrijk. In 943 sloot Theobald een zeer gunstig huwelijk met Liutgard van Vermandois, dochter van Heribert II van Vermandois en de weduwe van Willem I van Normandië. Bij het huwelijk bracht zij het Graafschap Provins in. Toen Hugo kort daarna de erfenis van Heribert verdeelde kreeg Theobald door zijn vrouw een ruim aandeel en werd zodoende ook nog Graaf van Blois, Troyes, Beauvais en Heer van Montagu, Montagne, Vierzon en Sancerre. Hij noemde zich zelf nu ook Graaf van Tours. In 945 nam hij voor Hugo Lodewijk gevangen en kreeg van Hugo het commando over de stad Laon. In 948 werd hij door de synode van Laon voor deze daden tegen de koning geëxcommuniceerd. In de troebele tijden daarna wist Theobald zijn positie nog verder te versterken en werd Graaf van Rennes en Chartres, Burggraaf van Châteaudun en Regent van Bretagne. In 961 kwam hij in conflict met Richard I van Normandië. Theobald viel Évreux aan terwijl de Normandiërs Châteaudun aanvielen. Het volgende jaar versloeg Richard Theobald bij Rouen, veroverde Chartres en brandde de stad tot de grond toe af. Theobald zocht nu politieke steun bij Koning Lotharius van Frankrijk. In de volgende jaren heroverde hij Vierzon, veroverde Saint Aignan (Loir et Cher) en Anguillon in de Berry. Tevens versterkte hij Chartres en Châteaudun, en bouwde het kasteel van Saumur. In 964 werd hij geëxcommuniceerd door Aartsbisschop Odelric van Reims omdat hij zich bezittingen van het aartsbisdom had toegeëigend. In 974 legde Theobald zijn functies neer. Bron: Wikipedia.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Theobald I "de Bedrieger" van Blois

Theobald I "de Bedrieger" van Blois
± 913-978

943
Odo I van Blois
± 950-996
Emma van Blois
954-> 1003

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Blois


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Matthijs Bremer, "Stamboom Bremer (Texel, Den Helder) / Watertor (Zijpe, Heerhugowaard)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bremer-watertor/I1884.php : benaderd 10 juni 2024), "Theobald I "de Bedrieger" (Theobald I "de Bedrieger") van Blois (± 913-978)".