Stamboom Boonstra/Boven » Richard "de Goede" van Normandie II (966-1026)

Persoonlijke gegevens Richard "de Goede" van Normandie II 

  • Roepnaam is de Goede.
  • Hij is geboren op 963 of 966.
  • Beroep: graaf.
  • Hij is overleden op 23 augustus 1026 in Benedictijnerabdij Heilige Drie-Eenheid, Fécamp, Normandië, hij was toen 60 jaar oud.
  • Hij is begraven in Benedictijnerabdij Heilige Drie-Eenheid, Fécamp, Normandië.
  • Een kind van Richard van Normandie en Gunnora van Denemarken

Gezin van Richard "de Goede" van Normandie II

Hij is getrouwd met Judith van Bretagne.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1000 te Mont Saint-Michel (in de abdij), hij was toen 34 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Robert van Normandie  1001-1035 
  2. Adelheid van Normandië  ± 1002-1038 
  3. Eleonora van Normandie  1012-1035 


Notities over Richard "de Goede" van Normandie II

Hij was graaf van Normandië.


volgde zijn vader op als graaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Normandi%C3%AB">Normandië in 996. Kort na zijn aantreden, in 996-997, diende hij het hoofd te bieden aan een boerenopstand. Zijn oom https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Rudolf_van_Ivry&action=edit&redlink=1">Rudolf van Ivry, sloeg de opstand genadeloos neer en liet de leiders van de rebellen de handen en voeten afhakken. Daarna steunde Richard koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_II_van_Frankrijk">Robert II van Frankrijk tegen de hertogen van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Bourgondi%C3%AB">Bourgondië.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen">Vikingen gebruikten het https://nl.wikipedia.org/wiki/Cotentin">Cotentin-schiereiland als uitvalsbasis voor hun aanvallen op https://nl.wikipedia.org/wiki/Engeland">Engeland. In 1002 sloot Richard echter vrede met Engeland, en huwelijkte zijn zuster https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_van_Normandi%C3%AB">Emma uit aan koning https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethelred_II">Ethelred II van https://nl.wikipedia.org/wiki/Engeland">Engeland. In 1013 werd Ethelred verslagen door https://nl.wikipedia.org/wiki/Sven_Gaffelbaard">Sven Gaffelbaard en Richard bood hem, Emma en hun kinderen toevlucht in Normandië.


Nadat https://nl.wikipedia.org/wiki/Boudewijn_IV_van_Vlaanderen">Boudewijn IV van Vlaanderen de https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Henegouwen">Henegouwse stad https://nl.wikipedia.org/wiki/Valenciennes">Valencijn had ingenomen, maakte Richard deel uit van de coalitie onder leiding van https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_II">keizer Hendrik II die https://nl.wikipedia.org/wiki/Boudewijn_IV_van_Vlaanderen">Boudewijn - tevergeefs - bestreed. Hij zocht toenadering tot https://nl.wikipedia.org/wiki/Odo_II_van_Blois">Odo II van Blois, aan wie hij zijn zuster Margaretha uithuwelijkte en de helft van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Graafschap_Dreux&action=edit&redlink=1">Dreux als bruidsschat meegaf. Om het verlies van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Graafschap_Dreux&action=edit&redlink=1">Dreux te compenseren liet hij de versterking https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilli%C3%A8res">Tillières oprichten, maar https://nl.wikipedia.org/wiki/Odo_II_van_Blois">Odo II van Blois ging nog voor deze versterking afgewerkt was in de aanval. Een derde zuster trouwde met https://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_I_van_Bretagne">Godfried I van Bretagne, terwijl Richard met Godfrieds zuster trouwde.

In 1014 ontving hij Noorse en Zweedse Vikingen te https://nl.wikipedia.org/wiki/Rennes">Rennes en plunderde met hen de Atlantische kusten van https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Vlaanderen">Vlaanderen tot https://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje">Spanje.


Richard organiseerde zijn graafschap en plaatste zijn eigen familie aan het hoofd van de graafschappen van https://nl.wikipedia.org/wiki/Brionne">Brionne, https://nl.wikipedia.org/wiki/Ivry-la-Bataille">Ivry, https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_%C3%89vreux">Évreux, Mortain, Hiémois, https://nl.wikipedia.org/wiki/Eu_(Seine-Maritime)">Eu en de bisdommen https://nl.wikipedia.org/wiki/Bayeux_(Frankrijk)">Bayeux en https://nl.wikipedia.org/wiki/Rouen">Rouen en creëerde een aantal burggraafschappen. Hiermee had hij feitelijk een echt feodaal systeem opgezet. Een aanzienlijk aantal akten wijst ook op een functionerend administratief centrum. Richard nodigde de Italiaanse hervormer Willem van Volpiano met twaalf monniken uit om een abdij in https://nl.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9camp">Fécamp te stichten, waaruit snel andere abdijen werden gesticht. Richard werd begraven in de abdij van Fécamp.                            ;                                                                                                    ; 

Hij trouwde (1) met Poppa van Envermeu (geboren in 975).


Hij trouwde (1) in 1000 in de abdij van https://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Saint-Michel">Mont Saint-Michel met Judith van Bretagne (zie: stamboom).


Hij verloofde zich in 1017 met Astrid Margaretha Jelling (zie: stamboom) maar deze verloving werd verbroken..


 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Richard "de Goede" van Normandie II?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Richard "de Goede" van Normandie II

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Richard van Normandie


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van Normandie


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Karel Boonstra, "Stamboom Boonstra/Boven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I9076.php : benaderd 29 mei 2024), "Richard "de Goede" van Normandie II (966-1026)".