Stamboom Boonstra/Boven » Hendrik van Babenberg I (835-886)

Persoonlijke gegevens Hendrik van Babenberg I 


Gezin van Hendrik van Babenberg I

(1) Hij is getrouwd met Ingeltrude van Friuli.

Zij zijn getrouwd rond 850.


Kind(eren):

  1. Adalbert van Babenberg  ± 854-906 
  2. Egila van Babenberg  ± 854-± 915 


(2) Hij is getrouwd met Baba van Spoleto.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):



Notities over Hendrik van Babenberg I

Hendrik van Babenberg (ook wel Hendrik van Neustrië) (ca. 820 - bij http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs" rel="noopener noreferrer">Parijs, http://nl.wikipedia.org/wiki/28_augustus" rel="noopener noreferrer">28 augustushttp://nl.wikipedia.org/wiki/886" rel="noopener noreferrer">886) was de belangrijkste legeraanvoerder van http://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_III_de_Jonge" rel="noopener noreferrer">Lodewijk III de Jonge en http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Dikke" rel="noopener noreferrer">Karel de Dikke. Hendrik was markgraaf van http://nl.wikipedia.org/wiki/Stamhertogdom_Saksen" rel="noopener noreferrer">Saksen en hertog van http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Franken" rel="noopener noreferrer">Franken.


Hij was een zoon van http://nl.wikipedia.org/wiki/Poppo_I_van_Grabfeld" rel="noopener noreferrer">Poppo I van Grabfeld en Williswind, een dochter of kleindochter van http://nl.wikipedia.org/wiki/Cancor" rel="noopener noreferrer">Cancor. Zijn jongere broer was http://nl.wikipedia.org/wiki/Poppo_van_Th%C3%BCringen" rel="noopener noreferrer">Poppo van Thüringen.


Zijn belangrijkste kasteel was de Babenberg waar het geslacht van de http://nl.wikipedia.org/wiki/Babenbergers" rel="noopener noreferrer">Babenbergers naar is genoemd, op de plaats van het kasteel is de stad http://nl.wikipedia.org/wiki/Bamberg_(stad)" rel="noopener noreferrer">Bamberg ontstaan.


In 861 nam Hendrik deel aan de mislukte opstand van http://nl.wikipedia.org/wiki/Koenraad_van_Beieren" rel="noopener noreferrer">Koenraad van Beieren tegen http://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_de_Duitser" rel="noopener noreferrer">Lodewijk de Duitser. Dit bleef blijkbaar zonder ernstige gevolgen voor Hendrik want in 866 trad hij op als legeraanvoerder voor Lodewijk III tegen http://nl.wikipedia.org/wiki/Markgraafschap_Moravi%C3%AB" rel="noopener noreferrer">Moravië. In 871 kwam hij echter weer in conflict met Lodewijk toen die een vazal van Hendrik de ogen liet uitsteken, en zo inbreuk maakte op Hendriks bevoegdheden. Na de dood van Lodewijk de Duitser trad Hendrik pas in 880 weer op de voorgrond als aanvoerder tegen de opstandige http://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo,_hertog_van_de_Elzas" rel="noopener noreferrer">Hugo, hertog van de Elzas.


Nadat Karel de Dikke koning van geheel http://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Franci%C3%AB" rel="noopener noreferrer">Oost-Francië was geworden, werd Hendrik zijn legeraanvoerder. In 882 leidde hij de veldtocht tegen http://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_de_Noorman" rel="noopener noreferrer">Godfried de Noorman die met een leger van http://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen" rel="noopener noreferrer">Vikingen was gelegerd bij http://nl.wikipedia.org/wiki/Asselt" rel="noopener noreferrer">Asselt. Voordat het tot een echte veldslag kwam, werd er echter een akkoord gesloten waarbij de inval van Godfried werd afgekocht met een geldbedrag en met graafschappen in http://nl.wikipedia.org/wiki/Groter-Friesland" rel="noopener noreferrer">Friesland. Het jaar daarop bevocht Hendrik de Vikingen echter alweer in de omgeving van http://nl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%BCm" rel="noopener noreferrer">Prüm.

In 885 rekende Hendrik definitief af met http://nl.wikipedia.org/wiki/Godfried_de_Noorman" rel="noopener noreferrer">Godfried de Noorman en http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hugo_van_de_Elzas&action=edit&redlink=1" rel="noopener noreferrer">Hugo van de Elzas. Zijn soldaten vermoordden samen met de lokale graven http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerolf_van_Holland" rel="noopener noreferrer">Gerulf en http://nl.wikipedia.org/wiki/Everhard_Saxo" rel="noopener noreferrer">Everhard Saxo, Godfried tijdens een feestelijke bijeenkomst in http://nl.wikipedia.org/wiki/Spijk_(Rijnwaarden)" rel="noopener noreferrer">Spijk. Hugo werd gevangen genomen. Zijn ogen werden uitgestoken.


Toen Karel de Dikke in 884 ook koning van http://nl.wikipedia.org/wiki/West-Franci%C3%AB" rel="noopener noreferrer">West-Francië was geworden, werd Hendrik belast met de verdediging van http://nl.wikipedia.org/wiki/Neustri%C3%AB" rel="noopener noreferrer">Neustrië tegen de Vikingen. In 886 probeerde hij Parijs te ontzetten toen die stad door de Vikingen werd belegerd. Hendrik moest zich terugtrekken maar toen Karel de Dikke zich met versterkingen bij hem voegde, trok hij weer naar Parijs. Hendrik werd toen tijdens een schermutseling gedood. Hij ligt begraven in de http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Sint-Medardus" rel="noopener noreferrer">abdij van Sint-Medardus te http://nl.wikipedia.org/wiki/Soissons" rel="noopener noreferrer">Soissons waar ook veel leden van het http://nl.wikipedia.org/wiki/Merovingen" rel="noopener noreferrer">Merovingische koningshuis zijn begraven.

Hij trouwde (1) omstreeks 850 met Ingeltrude van Friuli (zie: stamboom).


Hij trouwde (2) met Baba van Spoleto (zie: stamboom).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik van Babenberg I?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik van Babenberg I

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Babenberg


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Karel Boonstra, "Stamboom Boonstra/Boven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I6664.php : benaderd 13 mei 2024), "Hendrik van Babenberg I (835-886)".