Stamboom Boonstra/Boven » Godfried "de Gevangene" van Verdun I (± 930-998)

Persoonlijke gegevens Godfried "de Gevangene" van Verdun I 

  • Roepnaam is de Gevangene.
  • Hij is geboren rond 930 in Verdun, Meuse, Lorraine, Frankrijk.
  • Beroep: .
  • Hij is overleden op 3 september 998 in Gent, Vlaanderen, Belgie.
  • Hij is begraven in Gent Vlaanderen, België (in de Sint-Pietersabdij).
  • Een kind van Gozelo van de Ardennen en Oda van Lotharingen

Gezin van Godfried "de Gevangene" van Verdun I

(1) Hij is getrouwd met Mathilde van Saksen-Billung.

Zij zijn getrouwd rond 963.


Kind(eren):

  1. Irmgard van Verdun  964-1042 
  2. Frederik van Verdun  ± 970-1022 
  3. Adelheid van Verdun  ± 976-???? 


(2) Hij is getrouwd met Alpais.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Arnold van Rumigny  ± 955-± 1002 


(3) Hij is getrouwd met Glismod van Hamaland.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Adela van Verdun  ± 962-???? 


Notities over Godfried "de Gevangene" van Verdun I

Hij  was graaf van Verdun en had een belangrijke militaire en bestuurlijke rol in Neder-Lotharingen. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij tweemaal gedurende een langere tijd gevangene was door conflicten tussen Duitsland en Frankrijk.
Godfried werd in 963 graaf van Verdun en werd in 969 ook markgraaf van Ename en Antwerpen. In zijn eerste jaren hield hij zich vooral bezig met de bestrijding van Reinier IV van Henegouwen en Lambert I van Leuven, die met Franse steun probeerden het erfdeel van hun vader te herwinnen. In 974 werd hij ook benoemd tot graaf van Henegouwen, Bergen, en Valenciennes. Hij werd ook voogd van Saint-Hubert (België) en Mousson.
In 976 werd Godfried zwaargewond en gevangengenomen in een veldslag bij Bergen, tegen Karel van Neder-Lotharingen. Karel zou kort daarna hertog van Neder-Lotharingen worden. Godfried werd vrijgelaten en verdedigde in 979 Kamerijk tegen Lotharius van Frankrijk en Otto I van Chiny. In 980 stuurde hij troepen om deel te nemen aan de Italiaanse veldtocht tegen de Saracenen van keizer Otto II.
In 984 werd Verdun bezet door Lotharius en Godfried zocht steun bij andere Lotharingse edelen en wist de stad terug te veroveren. Het succes was echter van korte duur en Godfried werd gevangengenomen toen Lotharius de stad weer in nam. Pas toen Hugo Capet, waar hij een goede relatie mee had, tot koning van Frankrijk was gekozen, werd Godfried vrijgelaten - in ruil voor de overdracht van enkele goederen aan de graaf van Champagne. Twee jaar later werd Godfried opnieuw gevangengenomen, nu door Herbert III van Vermandois die hem pas in 995 vrij liet. Datzelfde jaar nam Godfried nog deel aan de synode van Mousson. Godfried is begraven in de Sint-Pietersabdij (Gent).

Hij trouwde (1) omstreeks 952 met Glismod van Hamaland (geboren omstreeks 935). Zij was een dochter van Wichman IV van Hamaland, Veluwe en Gooi en Liutgard van Vlaanderem (zie: stamboom).


Hij trouwde (2) met Alpais (zie: stamboom).


Hij trouwde (3) omstreeks 963 met Mathilde van Saksen- Billung (zie: stamboom).


 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Godfried "de Gevangene" van Verdun I?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Godfried "de Gevangene" van Verdun I

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Verdun


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Karel Boonstra, "Stamboom Boonstra/Boven", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I1985.php : benaderd 9 juni 2024), "Godfried "de Gevangene" van Verdun I (± 930-998)".