Stamboom Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a. » Moses Joseph Boas (1806-1869)

Persoonlijke gegevens Moses Joseph Boas 

  • Hij is geboren op 19 november 1806 in Amsterdam (NH).
    Moses Joseph werd in de 'Dritt sjoel' besneden.
  • Registratie van geboorte op 24 januari 1848.
  • Hij werd gedoopt op 26 november 1806 in Amsterdam (NH), besnijdenis.Bron 1
  • Beroepen:
    • arbeider, werkman, pakhuisknecht.Bron 2
    • vanaf 1839 zonder beroep.
    • vanaf 1850 werknemer Hollandsche (IJzeren) Spoorweg (Maatschappij).Bron 3
      De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM of HSM) was de eerste Nederlandse spoorwegmaatschappij en werd opgericht op 8 augustus 1837 te Amsterdam.
      De eerste spoorweg die de HIJSM aanlegde was de lijn van Amsterdam naar Haarlem, die op 20 september 1839 voor het publiek werd opengesteld. Hij bereikte Leiden in 1842, Den Haag in 1843 en Delft en Rotterdam in 1847. Deze lijn wordt ook wel de Oude Lijn genoemd. (Wikipedia)
  • Geloof:
    • Nederlandsch Israelitisch, later Nederlands Hervormd.Bron 4
      Op gezinskaart in het Stadsarchief Amsterdam staat Israeliet en is doorgehaald en wordt hij samen met vrouw en kinderen vermeld als Nederlands Hervormd. Volgens mijn oud-tante Nel (de Vries-Blaivie) zou de familie pas na overlijden van de wederzijdse ouders van geloof zijn veranderd, hetgaan klopt als we naar de sterfdata van de ouders van Moses Joseph en Elisabeth kijken. Room Katholiek werd waarschijnlijk mijn deel van de familie pas na het huwelijk tussen BJF Boas en JC de Vries in 1907. Daarna is het het geloof geen onderwerp meer binnen de familie.
      Ik heb het vermoeden dat Moses Joseph door zijn vader werd onterfd gezien de moeite die het gezin heeft om het hoofd boven water te houden. Elisabeth liet zich inschrijven bij de Nederlandsche Hervormde gemeente waarschijnlijk om in aanmerking te komen voor bijstand.
    • in het jaar 1837 Nederlands Hervormd.Bron 5
  • Woonachtig:
    • tot 15 januari 1838: Zwanenburgwal no. 2, Kanton P, Amsterdam (NH).
      adres wordt genoemd in de overlijdensacte (1838) van zijn moeder Jetta Eliazer Content
    • vanaf 1839: Pieter Jacobsdwarsstraat 20 Kanton 1, Amsterdam (NH).Bron 6
      adres staat op geboorte acte Johannes Manus
    • vanaf 1844: Vinkenstraat 83, kanton 4, Amsterdam (NH).Bron 7
      Vinkenstraat klein nummer 83= buurtnummer UU 454 of 156
    • vanaf 1844: Vinkenstraat 455 (buurt UU) later 156, Amsterdam (NH).Bron 8
      Op de Woningkaart in het Stadsarchief Amsterdam staat dat het huis werd afgebroken op 12-1-1950. Op de daarna volgende kaarten blijkt dat het huis 154 en 158 is genummerd. De herbouwvergunning is van april 1952.
  • Hij is overleden op 27 december 1869 in Amsterdam (NH), hij was toen 63 jaar oud.Bron 9
    Zerk: hout, Grafnummer 50, inv 2092, nr. 1
  • Hij is begraven in Amsterdam, Noord-Holland, Nederland Zeeburg.
  • Een kind van Joseph Boas Junior (Hozenman) en Jetta (Judith Jitta) Eliazer (Elias Leizer Levie) Content
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2023.

Gezin van Moses Joseph Boas

Hij is getrouwd met Elisabeth Berendsen (Beerendsen, Berndsen).

Toestemming voor het huwelijk is 12 juli 1849 verkregen te Amsterdam (NH).Bron 10

Zij zijn getrouwd op 25 juli 1849 te Amsterdam (NH), hij was toen 42 jaar oud.Bron 11

Vanwege deze relatie werden zowel Moses als Elizabeth door hun families onterfd. De - joodse - ouders van Moses zullen een zevendaagse rouwperiode in acht hebben genomen, zo groot moet de 'schande' door deze niet joodse relatie zijn geweest. Deze zevendaagse periode sjive, sjiva of sjiwwe die normaal op een begrafnis volgt werd ook bij dit soort afvalligen gebruikt.

Het huwelijk van Moses en Elisabeth kon pas doorgang vinden toen de ouders aan beide zijden waren overleden. Er waren toen al 6 kinderen en de 7e, Adrianus, was opkomst.

Wikipedia: In het jodendom is de sjivve, sjiva of sjiwwe (Hebreeuws: שבעה ; letterlijk: zeven) de zevendaagse rouwperiode die volgt op een begrafenis.

Sjivve geldt voor de zeven verwanten in de eerste graad: vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus en echtgenoot/echtgenote; dus niet voor grootouders en kleinkinderen. In deze rouwperiode worden de dagelijkse activiteiten van de rouwenden onderbroken en "zit" men sjivve, op een krukje of een kussen op de grond. Bij de sjivve wordt zeven dagen lang niet gewerkt, men mag geen leren schoenen of sieraden dragen en zich niet verkleden. Tijdens de begrafenis scheuren rouwenden vaak een kledingstuk (blouse, jasje of vest) dat tijdens de sjivve wordt gedragen, of dragen een gescheurd zwart lint.

Familieleden en kennissen komen tijdens de sjivve langs om de rouwenden te condoleren en brengen eten en drinken. Door het rouwbezoek voelen de rouwenden dat ze niet alleen zijn.

De sjivve begint met het eten van een met as bestrooid kippenei. De as staat symbool voor de rouw. Er vindt elke ochtend en avond een plechtigheid plaats in het huis van de rouwenden. Zij spreken dan het kaddisj uit, een gebed waarin God in zeer veel termen geprezen wordt, en dat vraagt om de snelle komst van de Messias. Er komt geen vermelding van overledenen in voor. Op de sabbat nemen de rouwenden deel aan de synagogedienst. Een jaartijdkaars (een kleine lamp) brandt in huis van de rouwenden om hen aan de overledene te herinneren.

De grafsteen (matseive) wordt in Israël op de dertigste dag ingewijd, in andere landen gebeurt dit pas na een jaar of juist al na een paar weken. Dit heeft te maken met hoe hard of zacht de ondergrond is.

Kind(eren):

  1. Elizabeth Boas  1837-1914
  2. Johannes Manus Boas  1839-1901 
  3. Gerardus Manus Boas  1842-1903 
  4. Hermanus Boas  1844-1896
  5. Adrianus Boas  1849-1912 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Moses Joseph Boas?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Moses Joseph Boas

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Moses Joseph Boas

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Moses Joseph Boas



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Noord Hollands Archief, huwelijksbijlagen Amsterdam, besnijdenisregister reg. 6 fol 16v
  2. Stadsarchief Amsterdam BS-T en militieregisters
  3. Stadsarchief Amsterdam, Huiszittenhuis
  4. BS Stadsarchief Amsterdam
  5. Stadsarchief Amsterdam, toeg
  6. geboorteacte GAA Joahnnes Manus Boas
  7. Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5000 bevolk reg. 1851 invent. 943 buurt UU afd 5 deel 1 pag 933
  8. BS Stadsarchief Amsterdam UU 453 1473
  9. Stadsarchief Amsterdam BS Blad gezinskaart Vinkenstraat 155 nr 1473
  10. Noord Hollands Archief huw bijl nr 8 R 6 F 16v
  11. Stadsarchief Amsterdam BS-T 6 - 16v 1849

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 19 november 1806 lag rond de 10,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
    • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
    • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
    • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
    • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
  • De temperatuur op 26 november 1806 lag rond de 10,0 °C. Er was 132 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
    • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
    • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
    • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
    • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.
  • De temperatuur op 25 juli 1849 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: donder . Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1849: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 5 maart » Zachary Taylor wordt beëdigd als 12e President van de Verenigde Staten
    • 13 april » Hongarije wordt een republiek.
    • 5 juni » De Deense grondwet wordt getekend.
    • 1 juli » De eerste Belgische postzegel wordt uitgegeven, deze draagt de beeltenis van koning Leopold I.
    • 31 juli » Benjamin Chambers vindt het achterladerkanon uit.
    • 22 december » De executie van Fjodor Dostojevski wordt op het laatste moment afgeblazen.
  • De temperatuur op 27 december 1869 lag rond de -2,0 °C. Er was 1 mm neerslag. De winddruk was 17 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 98%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • In het jaar 1869: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 6 maart » Dmitri Mendelejev presenteert het periodiek systeem.
    • 10 mei » Goedkeuring van de Congregatie van de Religieuzen van Sint Vincentius a Paolo door paus Pius IX.
    • 15 juni » John Wesley Hyatt Jr. en zijn broer Isaiah vinden celluloid uit
    • 17 november » In Egypte wordt het Suezkanaal geopend.
    • 8 december » Paus Pius IX opent het Eerste Vaticaans Concilie.
    • 10 december » Vrouwenkiesrecht ingevoerd in Wyoming.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Boas

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Boas.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Boas.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Boas (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Boas, "Stamboom Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boas/I2181.php : benaderd 3 mei 2024), "Moses Joseph Boas (1806-1869)".