Stamboom Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a. » Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees (1863-1925)

Persoonlijke gegevens Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees 

  • Roepnaam is tante Moria.
  • Zij is geboren op 6 mei 1863 in Ommen, Drenthe, Nederland.
  • Woonachtig: Huize Troika, Baarn (UT).Bron 1
    is geput uit de herinneringen van Carel en mogelijk anders. Hier is veel aangevuld uit het 'geheugen van Baarn'.

    Boeken:
    De Rusluie, een Nederlandse-Russische familiegeschiedenis. Nicole Harmsen
    De Ruslui, Nederlanders in Sint-Petersburg 1720-1920 Karina Meeuwse
  • Zij is overleden op 27 januari 1925 in 's Gravenhage (ZH), zij was toen 61 jaar oud.
  • Een kind van Jan Gerrit Gabriel Moorrees en Christina Elisabeth Plaat
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 5 januari 2024.

Gezin van Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees

Zij is getrouwd met Hermannes Harmsen.

Zij zijn getrouwd op 14 september 1893 te Aalst, Poederoijen, Gelderland, Nederland, zij was toen 30 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):

  1. Derkdina Harmsen  1896-1979 


Notities over Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees

Ruslui in Baarn: In ongeveer het midden van achttiende eeuw, het jaar 1740, arriveerde een klein groepje uit het Twentse Vriezenveen afkomstige door armoede en handelsgeest gedreven boeren in de opkomende stad Sint Peterburg met als doel er een bestaan op te bouwen. Ze vestigden zich er permanent en stichtten een soort Vriezenveense kolonie. Zij werden algauw bekend onder de naam ’Rusluie’ of ’Ruslui’. Dat hun verblijf in Rusland uiteindelijk bijna tweehonderd jaar zou duren, lag nog in de toekomst verborgen. Feit is dat de Ruslui zich door hun actieve handelsgeest en pioniersmentaliteit opwerkten tot succesvolle kooplieden. Vooral in de tweede helft van de achttiende eeuw groeiden de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland. Aanvankelijk werd vooral gehandeld in door thuiswerkers in Vriezenveen vervaardigde textiel. De handelswaar werd per huifkar naar Sint Petersburg vervoerd. De afstand bedroeg ongeveer 2400 km. en de reis duurde, wanneer men tenminste dag en nacht doorreed minimaal twee weken. De band met Vriezenveen bleef onverminderd bestaan en regelmatig reisden de Ruslui naar hun vaderland. Een tocht dwars door Europa: een continent voortdurend aan verandering onderhevig, geteisterd door de Napoleontische oorlogen, geconfronteerd met crises veroorzaakt door de Industriële Revolutie en later ook ten prooi aan onrust en dreiging voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog, door de Engelsen zo treffend ’The Great War’ genoemd. Uiteindelijk werden ook de Ruslui zelf het tragische slachtoffer van de wereldgeschiedenis: de Russische revolutie van 1917 was er de oorzaak van dat velen have en goed kwijt raakten.

Trio Troïka, de dochters van Harmsen (Coll. HKB)
Eén van de van oorsprong Vriezenveense families, de uit vijf personen bestaande familie Harmsen, t.w. Hermannes Harmsen, zijn echtgenote Nannette Johanna Harmsen-Moorrees en hun drie dochters Christina Elisabeth (Tinie)en de tweeling Derkdina (Dieta) en Roeloffina Geertruida (Tuus), vestigden zich kort na de eeuwwisseling, na eerst in Waardenburg gewoond te hebben, in 1903 in Baarn. Tijdelijk woonden zij in villa Concordia aan de Sophialaan, nu Bothalaan 1. Harmsen liet in het inmiddels verkavelde Schoonoordpark (genoemd naar Huize Schoonoord aan de huidige Faas Eliaslaan), in A.D. 1904/05 een prachtige en imposante villa bouwen. Deze kreeg de naam Troïka.

Dat klinkt Russisch zult u zeggen en dat is het ook! Het woordenboek bracht uitkomst: Trojka: driespan met wagen of slede, maar ook een uit drie personen bestaand politiek bestuursorgaan. Kiest u maar. Maar ook het beroemde door drs. P in 1974 geschreven en gezongen lied-gedicht ’Dodenrit’ verwijst hiernaar: ’Trojka hier, trojka daar, zachtjes snort de samovaar.’ Het ligt echter voor de hand dat het woord Troïka in dit verhaal verwijst naar de drie dochters van het echtpaar Harmsen.

Wintertuin in volle glorie! (Coll. HKB)

Alles leuk en aardig maar wat moet ik met deze wijsheden zult u zeggen. Het zit zo: Hermannes Harmsen overleed op 6 april 1908 en werd begraven op de Oude Begraafplaats aan de huidige Berkenweg naast zijn bij leven inwonende schoonvader Jan Gerrit Gabriël Moorrees (emeritus predikant), overleden op 9 juli 1907. Harmsens’ weduwe en de tweeling vertrokken in 1910 naar Den Haag, terwijl de oudste dochter op dameskostschool Middenbosch aan de Dalweg bleef. In hetzelfde jaar 1910 werd villa Troïka en omringende tuinen aangekocht de heer August Janssen (bewoner-eigenaar van Villa Canton en tevens van Cantonspark en de later gebouwde Wintertuin) om slechts enkele jaren later in 1914 al weer te worden afgebroken ten behoeve van de bouw van voornoemde Wintertuin. Een bizar soort kapitaalvernietiging! Om in de stijl van drs. P te blijven: ’Troïka hier, Troïka daar, chique villa slopen maar’

In een verhaaltje uit 1971 over het ontstaan van de (oude) Zeehelden buurt besteedde ook de bekende kroniekschrijver van het Baarnse verleden G. Hooyer Sr. aandacht hieraan:
’Een groot gedeelte tussen de Piet Heinlaan en de Heemskerklaan was door Janssen aangekocht. Het verlengde van de Van Galenlaan (in die jaren dwars door het Cantonspark richting Piet Heinlaan ingetekend) hoorde daarbij. De huizen die zich aan deze laan bevonden werden gesloopt , waardoor een aaneengesloten tuin ontstond. Zo ook de villa van Harmsen: ’geld speelde blijkbaar geen rol’

Uiteindelijk werd in een soort ruilhandel tussen Janssen en de gemeente Baarn in de periode 1906 en 1910 besloten de langs en uiteindelijk door het park lopende Evertsenlaan en de Piet Heinlaan ’aan den openbaren dienst te onttrekken’, ambtelijk taalgebruik voor: vanaf nu Eigen Terrein en dus Verboden Toegang! Zo ging dat in die jaren!

Wel had Janssen nog in het voorjaar van 1910 aan de Baarnse huisschilder Hessel de Zoete (nog zonder n!) van de Faas Eliaslaan opdracht gegeven voor enig glas reparatiewerk en het in gouden letters aanbrengen van de naam ’Cantons Park’ op de villa.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees

De toegang tot de afbeeldingen van de publicatie is door de auteur beperkt.


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Addy en Carel
  2. Gelders Archief

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 mei 1863 lag rond de 11,7 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 56%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1863: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 10 februari » Alanson Crane verkrijgt patent op de brandblusser.
    • 30 maart » Prins Wilhelm Georg van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg wordt koning George I van Griekenland.
    • 1 juli » Begin van de Slag bij Gettysburg in de Amerikaanse Burgeroorlog.
    • 3 oktober » President van de Verenigde Staten Abraham Lincoln maakt van Thanksgiving Day een nationale feestdag.
    • 14 oktober » Alfred Nobel verkrijgt octrooi op nitroglycerine.
    • 8 december » Brand in de Iglesia de la Compañia de Jesus in Santiago, Chile. Dodelijkste gebouwbrand in de moderne geschiedenis. Tussen 2000 en 3000 doden.
  • De temperatuur op 14 september 1893 lag rond de 17,0 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1893: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 23 februari » In Duitsland wordt octrooi verleend op de revolutionaire dieselmotor van Rudolf Diesel.
    • 10 maart » Ivoorkust wordt een Franse kolonie.
    • 15 april » Oprichting van de Christene Volkspartij.
    • 11 augustus » De Amerikaan Arthur Augustus Zimmerman wordt in Chicago (Illinois) de eerste wereldkampioen wielrennen op de baan.
    • 15 november » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC Basel.
    • 23 december » Eerste opvoering van de Duitse opera Hänsel und Gretel.
  • De temperatuur op 27 januari 1925 lag tussen -2.1 °C en 2,6 °C en was gemiddeld -0.3 °C. Er was 2,4 uur zonneschijn (27%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 4 augustus 1925 tot 8 maart 1926 was er in Nederland het kabinet Colijn I met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1925: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,3 miljoen inwoners.
    • 12 april » Oprichting van de Boliviaanse voetbalclub Club Bolívar.
    • 30 mei » Oprichting van de Ecuadoraanse voetbalbond ("Federación Ecuatoriana de Fútbol").
    • 19 juli » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Ternana Calcio.
    • 2 augustus » Conrad Hilton opent in Dallas, Texas het eerste Hilton-hotel.
    • 16 september » Oprichting Rotterdamse hockeyclub HC Rotterdam.
    • 20 september » Oprichting van de Paraguayaanse voetbalclub Independiente Foot-Ball Club.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Moorrees

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Moorrees.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Moorrees.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Moorrees (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Kees Boas, "Stamboom Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boas/I11010.php : benaderd 7 mei 2024), "Nannette Johanna "tante Moria" Moorrees (1863-1925)".