Stamboom Bloemendaal » David Michael Erich "Erich" Bloemendaal (1910-1945)

Persoonlijke gegevens David Michael Erich "Erich" Bloemendaal 


Gezin van David Michael Erich "Erich" Bloemendaal

Hij is getrouwd met Roosje Polak.

Zij zijn getrouwd op 23 juni 1937 te 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over David Michael Erich "Erich" Bloemendaal

Beroep: Kantoorbediende, handelsreiziger, handelaar in textiel- en kleding (samen met vader Mozes Bloemendaal). Ze kochten partijen textiel en kleding op in Den Haag (Zh) en verkochten de goederen huis aan huis. Het is onbekend of de handel succesvol was.

Met dank aan Berghapedia:

David Michael Erich Bloemendaal (roepnamen: David of Erich) werd op 14 januari 1910 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Mozes Bloemendaal en Helena Kamp. Hij was een broer van Siegfried en Roidi en zuster Frieda Bloemendaal.

Erich verhuisde in 1928 naar Den Haag, waar hij op 23 juni 1937 trouwde met Roosje Polak, geboren aldaar op 5 augustus 1912 als dochter van Joël Polak en Rebecca Hakker. Het echtpaar heeft in Den Haag op meerdere adressen gewoond; vanaf 23 juni 1937 was dit Zwetstraat 33. Zij kregen twee zoons: Joël Mozes (geboren op 23 maart 1938) en Siegfried Salomon (geboren op 19 juni 1940). Erichs beroep was handelsreiziger.

In de Tsjechische versie van het Theresienstaedter Gedenkbuch, worden David Bloemendaal en zijn zoons vermeld:

De lotgevallen van David en zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog kunnen uit onderstaande bronnen voor een deel worden gereconstrueerd. Het gezin heeft in de verschillende kampen gezeten, maar het staat niet vast dat het daarbij steeds bij elkaar is gebleven. De beschikbare gegevens maken dit wel aannemelijk, zodat er in de nu volgende reconstructie van uitgegaan wordt dat dit zo is geweest.

Op een nog onbekende dag in de eerste helft van 1943 zijn David en zijn gezin afgevoerd naar het concentratiekamp Vught. Daar werd op 5 juni 1943 bekend gemaakt dat alle joodse kinderen uit het kamp weg moesten. Zij zouden naar een speciaal kinderkamp in de buurt gaan, zo werd gezegd, maar de plaats van bestemming bleek het doorgangskamp Westerbork te zijn. Al de volgende dag, op 6 juni, vertrok het eerste transport met kinderen jonger dan vier jaar en hun moeders. Op 7 juni volgden de kinderen van vier tot zestien jaar met hun vader of moeder. Gezien de leeftijd van de jongens (vijf en nog net geen drie jaar oud) kan verondersteld worden dat Siegfried op 6 juni met zijn moeder en Joël op 7 juni met zijn vader naar Westerbork is vertrokken. Daar zijn zij bijna negen maanden gebleven.

Op 25 februari 1944 werden zij met transport XXIV/4 van Westerbork afgevoerd naar Theresienstadt, een concentratiekamp ten noorden van Praag. Op dit transport was David volgens het Theresienstaedter Gedenkbuch gevangene no. 81, Joël no. 83 en Siegfried no. 85. Roosje wordt niet genoemd, maar gezien de verdere gebeurtenissen is het aannemelijk dat ook zij tot dit transport behoord heeft.

Na ruim een half jaar in Theresienstadt werd David op 28 september 1944 als gevangene 1543 overgebracht naar Auschwitz in Polen. Zijn zoons volgden een week later op 4 oktober met gevangenennummers 16 en 17. Ook nu is er in het Theresienstaedter Gedenkbuch geen vermelding van Roosje, maar op 6 oktober 1944, dus kort na aankomst in Auschwitz, vond zij net als haar beide zoontjes de dood in de gaskamers. Zij was 32 jaar; haar zoontjes zes en vier jaar. Het is goed mogelijk dat zij tot het einde met z'n drieën bij elkaar zijn gebleven, of op z'n minst met hetzelfde transport in Auschwitz zijn aangekomen.

Of David het lot van zijn gezin nog heeft meegekregen, is de vraag. Begin januari 1945 zat hij nog steeds in Auschwitz, maar omdat het Rode Leger toen steeds dichterbij kwam, werd het grootste deel van de gevangenen geëvacueerd. Zij moesten westwaarts lopen, en er is gezien hun conditie en de winterse omstandigheden weinig voor nodig om te begrijpen dat dit letterlijk een dodenmars was. David is nog in het concentratiekamp Bergen-Belsen bij Hannover aangekomen, maar daar op 1 maart 1945 om tien over negen 's morgens overleden. Hij was 35 jaar. Hij is de enige van de Joodse oorlogsslachtoffers uit Bergh die nog in 1945 is omgekomen.

David staat vermeld in Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names. Vanwege zijn vertrek in 1928 wordt hij niet herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg en staat hij ook niet op de lijst van oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh.

Davids overlijden werd op 13 september 1948 ingeschreven in de gemeente Den Haag, nadat daar een uittreksel uit het overlijdensregister van de gemeente Bergen-Belsen was ontvangen. Het overlijden van zijn vrouw kon pas na ruim acht jaar, op 31 januari 1953, worden ingeschreven, na ontvangst van een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van het Ministerie van Justitie. Al eerder had deze commissie bericht gedaan over de dood van Davids zoons. Het overlijden van allebei werd op 7 december 1951 ingeschreven in Den Haag. Sinds genoemde commissie in 1949 was gaan werken, had de gemeente Den Haag aparte overlijdensakten laten drukken, speciaal bedoeld voor het inschrijven van overlijdens gemeld door deze commissie.

Regina Marianne (Reny) Bloemendaal schreef op 08-02-2020:

De broers David (Erich) en Roidi (Roedi) en hun echtgenoten waren bang om onder te duiken en dachten betere (overlevings) kansen te hebben door niet onder te duiken dan wel.
.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot David Michael Erich "Erich" Bloemendaal?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk David Michael Erich "Erich" Bloemendaal

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) David Michael Erich "Erich" Bloemendaal

Voorouders (en nakomelingen) van David Michael Erich Bloemendaal


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 14 januari 1910 lag tussen 0.9 °C en 8,6 °C en was gemiddeld 5,8 °C. Er was 1,7 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 26 januari » De Seine treedt buiten haar oevers, waardoor de Parijse metro onder water loopt.
      • 15 april » Charles Daniels scherpt in New York zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.02,8. Het oude record stond sinds 20 juli 1908 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
      • 6 mei » George V wordt koning van Groot-Brittannië en Ierland na de dood van zijn vader Eduard VII.
      • 15 september » Theodor Wulf publiceert in Physikalische Zeitschrift over de door hem ontdekte kosmische straling.
      • 30 november » Oprichting van de Chileense voetbalclub Audax Club Sportivo Italiano.
      • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
    • De temperatuur op 23 juni 1937 lag tussen 9,9 °C en 22,2 °C en was gemiddeld 15,6 °C. Er was 14,0 uur zonneschijn (84%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1937: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
      • 19 februari » Koningin Wilhelmina ondertekent een Koninklijk Besluit waarin staat dat rood, wit en blauw de kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn.
      • 27 maart » In Rotterdam wordt het Stadion Feijenoord (de Kuip) officieel in gebruik genomen. Feyenoord speelt een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot en wint met 5-2.
      • 17 mei » In Solna wordt het Råsunda Stadion geopend.
      • 20 juli » In Cali (Colombia) wordt het Estadio Pascual Guerrero officieel in gebruik genomen.
      • 21 september » J.R.R. Tolkien publiceert De Hobbit.
      • 13 december » Japan wint de Slag om Nanking. De stad wordt het toneel van massale verkrachtingen en massamoord door het Japanse leger.
    • De temperatuur op 1 maart 1945 lag tussen 2,5 °C en 8,8 °C en was gemiddeld 5,9 °C. Er was 1,8 mm neerslag gedurende 1,7 uur. Er was 2,2 uur zonneschijn (20%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 4 februari » Het Von Rundstedt-offensief faalt en de laatste Duitse troepen worden geëvacueerd.
      • 13 februari » Een bombardement door de geallieerden verwoest de Duitse stad Dresden.
      • 12 april » Canadese militairen bevrijden kamp Westerbork.
      • 16 juni » Oprichting van de Poolse voetbalclub Odra Opole.
      • 10 september » Vidkun Quisling wordt ter dood veroordeeld wegens collaboratie met de nazi's.
      • 29 november » Proclamatie van de federale volksrepubliek Joegoslavië, bestaande uit zes republieken en twee autonome provincies.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    • 1907 » Sophie Redmond, Surinaams arts, politica, toneelschrijfster, actrice en feministe († 1955)
    • 1909 » Joseph Losey, Amerikaans filmregisseur († 1984)
    • 1910 » Carlos Quirino, Filipijns schrijver († 1999)
    • 1912 » Tillie Olsen, Amerikaans schrijfster, dichteres, vakbondsactiviste en feministe († 2007)
    • 1913 » Lex Metz, Nederlands fotograaf, grafisch ontwerper en illustrator († 1986)
    • 1914 » Emmy Andriesse, Nederlands fotograaf en verzetsstrijder († 1953)

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Bloemendaal


    De publicatie Stamboom Bloemendaal is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Roelf Schrik, "Stamboom Bloemendaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bloemendaal/I102.php : benaderd 26 april 2024), "David Michael Erich "Erich" Bloemendaal (1910-1945)".