De temperatuur op 12 mei 1879 lag rond de 9,2 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 73%. Bron: KNMI
Van 3 november 1877 tot 20 augustus 1879 was er in Nederland het kabinet Kappeijne van de Coppello met als eerste minister Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal).
Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
3 februari » Joseph Swan demonstreert de eerste gloeilamp met een gloeidraad van koolstof.
14 maart » Albert Einstein, Duits theoretisch fysicus († 1955)
19 april » Oprichting van de Zwitserse voetbalclub FC St. Gallen.
15 september » In Haarlem wordt de eerste voetbalclub van Nederland opgericht, door de 14-jarige Pim Mulier. Hij noemt de club HFC, de Haarlemsche Football Club.
21 oktober » Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
31 december » Thomas Edison laat rondom een park tientallen gloeilampen branden als feestversiering en demonstreert daarmee zijn nieuwste uitvinding: het elektrisch licht.
Trouwdag 21 oktober 1903
De temperatuur op 21 oktober 1903 lag tussen 5,7 °C en 13,8 °C en was gemiddeld 10,3 °C. Er was 2,2 uur zonneschijn (21%). Bron: KNMI
23 februari » Cuba verhuurt Guantanamo Bay "voor de eeuwigheid" aan de Verenigde Staten.
3 mei » Oprichting van de Nederlandse voetbalclub Heracles Almelo
2 augustus » Onsuccesvolle opstand van de Macedoniërs tegen het Ottomaanse Rijk.
15 september » Drie schepen uit Arnemuiden vergaan tijdens stormweer, 10 vissers verdrinken.
1 november » Het eerste nummer van het autotijdschrift de Auto verschijnt. Het is het officiële orgaan van de Nederlandsche Automobiel Club, die in 1913 de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) zou worden.
18 november » De Verenigde Staten en Panama tekenen het Hay-Bunau Varilla Verdrag, dat de Verenigde Staten exclusieve rechten geeft over de Panamakanaalzone.
Dag van overlijden 24 mei 1962
De temperatuur op 24 mei 1962 lag tussen 7,4 °C en 14,1 °C en was gemiddeld 10,5 °C. Er was 0.6 mm neerslag gedurende 0.7 uur. Er was 8,9 uur zonneschijn (55%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
4 februari » De Londense krant The Sunday Times geeft voor het eerst de zondagsbijlage in kleurendruk uit.
10 februari » De Amerikaanse staten Georgia, North Carolina en South Carolina worden afgesplitst van het Aartsbisdom Baltimore en gevormd tot een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met het Aartsbisdom Atlanta en het Bisdom Savannah in Georgia, het Bisdom Raleigh in Noord-Carolina en het Bisdom Charleston in Zuid-Carolina.
22 maart » Benoeming van Gerardus de Vet tot bisschop van Breda in Nederland.
22 mei » De telefooncentrale van Warffum wordt als laatste aangesloten op het Nederlandse geautomatiseerde net, waarmee Nederland na Zwitserland het tweede volledig automatisch bellende land werd.
5 oktober » 'Love Me Do' van de Beatles komt uit, hun eerste hit.
26 november » Mies Bouwman presenteert 23 uur lang voor de televisie de inzamelingsactie Open het Dorp.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Joop Sanner, "Stamboom Bernouw-Jaarsveld", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bernouw-jaarsveld/I435.php : benaderd 30 april 2025), "Dirk Cornelis Jaarsveld (1879-1962)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.