Stamboom Benjamins-Poppes » Gerrit "Gerrit" van der Lugt (1779-1864)

Persoonlijke gegevens Gerrit "Gerrit" van der Lugt 


Gezin van Gerrit "Gerrit" van der Lugt

Hij is getrouwd met Elizabeth Everts Minkelen.

Zij zijn getrouwd op 20 februari 1822 te Heemstede, Noord-Holland, Nederland, hij was toen 42 jaar oud.

Kind(eren):
1. Henderina Engelina van der Lugt 1823-1825
2. Jan van der Lugt, Heemstede, 17-8-1824 - Nijmegen, 24-3-1900
x (Werkendam, 27-6-1862) met Columbina Britt
3. Evert van der Lugt 1825-1829
4. Gerrit van der Lugt 1827-????
5. Engelbart van der Lugt, *Harderwijk, 20-9-1830 - Haarlem, 2-10-1913
x (R'dam, 14-12-1859) met Elizabeth Adriana Frensdorff
x (A'dam, 23-10-1884) met Johanna Maria Coletta Evers

Notities over Gerrit "Gerrit" van der Lugt

Gerrit van der Lugt
1779 - 1864
Gerrit (Jansen) is op 1 april 1779 in Harderwijk geboren en op 11 april 1779 gedoopt in de Nederduitsch Gereformeerde kerk als zoon van Jan Gerrits van der Lugt en diens eerste vrouw Hendrikje Vliems uit Epe. Haar achternaam komt overigens op verschillende schrijfwijzen voor.

Zijn vader was een paar jaar eerder naar de grote stad getrokken en had samen met zijn ouders in 1776 belijdenis gedaan in Harderwijk. Het was de tijd van troebelen tussen patriotten en orangisten en Jan Gerrits stond aan de patriottische kant.

Op de avond van 5 september 1786 was Jan - toen 31 jaar oud - in de buurt van Hattem bij Zwolle, waar hij er getuige van was hoe de Patriotten met Herman Willem Daendels na een aantal waarschuwingen uit Hattem werden verjaagd door de Orangisten en hij rapporteerde daarover aan Jan van Geuns. ( Blz. 226 van het boekje "Patriotse Illusies in Amsterdam en Harderwijk" ).

Toen Gerrit 7 was (1786) overleed zijn moeder (6 maanden na haar laatste kraambed ) in Harderwijk en bleef zijn vader als weduwnaar achter met de kinderen Gerrit (7), Egbertha (5), Willem(3) en Antonia (0,5). Een jaar later hertrouwde zijn vader, die inmiddels tuinman was, met Catharina Ruitenberg uit Harderwijk. Vanaf 1788 kreeg Gerrit nog 9 stiefbroertjes en -zusjes die gezamenlijk onze Gelderse familie Van der Lugt zouden gaan vormen.

Na 19 januari 1795 (het begin van de Bataafse Republiek) zijn er Franse militairen in de stad (Gerrit is dan bijna 16).
Zelfs de hele 1e divisie van het Franse Noorderleger trekt door Harderwijk. Twee maanden later wordt een vrijheidsboom opgericht. De oranjeleuzen, vaandels e.d. worden publiekelijk op de markt verbrand. In maart 1801 komt er al weer een einde aan de Bataafse Republiek, die wordt vervangen door het Bataafse Gemenebest met een geheel andere staatsinrichting. Vijf dagen later wordt Gerrit 23.
In 1806 maakt keizer Napoleon Bonaparte - die ongeduldig was geworden over de langzame wijze waarop de patriotten de orders vanuit Parijs opvolgden - er het Koninkrijk Holland van met Lodewijk Napoleon als koning. In 1811 wordt de dienstplicht ingevoerd en op 30 December 1814 het "depôt-bataljon der koloniale troepen" in de Harderwijk gevestigd.

Dankzij onderzoek van Edwin van Voskuilen weten we dat Gerrit tussen 1796 en 1822 een succesvolle militaire loopbaan heeft gevolgd. Edwin stamt af van de oudste kleinzoon van stamvader Peter Jansen en wij van de jongste kleinzoon. Wellicht gestimuleerd door verhalen van zijn vader over "die verdorven regenten" en de "mooie toekomst onder de patriotten" alsmede door de aanblik van de Franse uniformen in de stad, neemt Gerrit dienst bij het Hollandsche leger en wel in 1796. Hij is dan een jaar of 17. Hij wordt jager bij het 3e Bataljon Jagers, later het 3e Regiment Jagers.
Gerrit neemt deel aan een aantal veldtochten:
- 1797 ingescheept op de Reede van Texel ( onder Daendels). In 1797 is hij met zijn generaal in Texel ingescheept, om deel te nemen aan eene expeditie tegen Ierland of naar de West-Indiën, welke echter niet tot uitvoering kwam.
- 1799 ingescheept te Noord-Holland (onder Brune).
- 1809 Zeeland onder de Koning van Holland. Zie verderop.

Op 8 december 1797, vlak voor de Kerst, krijgt hij zijn eerste strepen en wordt hij bevorderd tot korporaal. Op 4 oktober 1799, tijdens een gevecht bij Warmenhuizen als onderdeel van de door de Fransen gewonnen Slag bij Castricum, raakt hij geblesseerd door een geweerkogel, die in zijn linkerborst slaat. Het duurt tot 12 november 1803 tot er een streep bij komt. Gerrit is nu sergeant. Op 1 april 1806 wordt hij overgeplaatst naar het Regiment Garde Jagers dat op 1 oktober 1808 wordt "geïncorporeerd" bij het Regiment Garde Grenadiers. Volgens een opmerking in de dienststaten is Gerrit op 11 juli 1810 reeds in franse dienst gegaan, waarschijnlijk met het hele 2e Regiment Garde Grenadiers.Op 6 december 1811 gaat Gerrit over naar het Regiment Garde Pupilles (weesjongens) en wel als 2e Luitenant. Die bevordering heeft hij te danken aan de toestemming van generaal baron Tindal. Op 1 januari 1814 wordt hij bevorderd tot 1e Luitenant.

Op 6 juni 1814 gaat hij met zijn bataljon van Frankrijk terug naar Holland en verlaat hij de franse dienst en neemt dienst bij de geallieerden. Met het Bataillon in Holland gearriveerd in den dienst gequartieerd enz. Gerrit werd Ridder (Officier) der vierde klasse in De Militaire Willemsorde bij Koninklijk Besluit No. 77 van 17 augustus 1815 voor zijn aandeel in de
veldtocht tegen Napoleon en met name in de Slag bij Waterloo van 18 juni 1815. Hij was 1e Luitenant. Edwin van Voskuil schrijft: "Nadat Gerrit zijn franse dienst had opgezegd (hij was op dat moment dus luitenant bij het Bataljon Velites, dat onderdeel uitmaakt van het Depot van de keizerlijke jonge garde) op 6 juni 1814, meldde hij zich in Geertruidenberg, waar op dat moment de Staf der Infanterie zich had verzameld om zich bij de geallieerde troepen (Engeland en Pruisen) aan te sluiten. Volgens het nationaal archief kwam het bataljon Velites op 18 en 28 juni 1814 in Nederland aan. 13 juli 1814 wordt te Geertruidenberg dienststaat opgemaakt van 'den Luitenant Van der Lugt dienende 1e Bataljon uit Frankrijk hebbende in het Geretourneerde Velites'.
Gerrit werd ingedeeld bij de staf van officieren bij het 13e Batajon infanterie van Linie. De geallieerden (Britten, Nederlanders, Pruisen en Hannover) noemden hun leger ook wel 'de Grande Armee', niet te verwarren met de gigantische legers die Napoleon eerder had samengesteld om Europa 'te bevrijden'. Nadat Napoleon definitief verslagen werd Gerrit ingedeeld bij de 10e Afdeling Infanterie, garnizoen gelegerd te Haarlem. Ik heb hier geen verdere data van maar theoretisch zou Gerrit verder gepromoveerd kunnen zijn van 1e luitenant naar kapitein. Vriend Van Suchtelen, die getuige was bij zijn huwelijk, kende hij van deze periode 1815-1822. Op 2 februari 1822 zwaaide hij definitief af om zich in het burgerleven te storten. Dat zal na 28 jaar diensttijd wel even wennen zijn geweest!

" Gerrit zwaait dus als kapitein af op 2 februari 1822 na 28 jaar trouwe dienst met wat littekens en een medaille op de borst. Een goede partij voor de weduwe Piepenbrink die een logement leidt in de Haarlemmerhout en waar Gerrit af en toe een kop koffie haalt. Misschien heeft Elisabeth wel de nodige druk uitgeoefend om Gerrit over te halen zijn uniform in te ruilen voor een burgermanspak. Drie weken later staat Gerrit wat onwennig bij de burgerlijke stand in Heemstede als 42-jarige bruidegom, wanneer hij trouwt met de 34-jarige Elizabeth van Minkelen uit Haarlem, dochter van waagmeester Evert van Minkelen aldaar. Elizabeth woont in Heemstede als weduwe van Pieter Piepenbrink, de in 1820 jong (29) overleden belastingcommies c.q. logementhouder. Een nieuw hoofdstuk in het leven van Gerrit kan beginnen. Gerrit en Elizabeth trouwen op 20 februari 1822 om 12 uur 's-middags bij de schout van Heemstede. Gerrit is op dat moment zonder beroep en Elizabeth is logementhoudster. Gerrit woont blijkbaar in Haarlem en Elizabeth in Heemstede.

Gerrit verklaart dat zijn grootouders weliswaar zijn overleden maar dat hij niet op de hoogte is van de tijd en plaats van hun overlijden. Zijn ouders worden in de akte genoemd als Jan van der Lugt en Hendrikje Vliems en zijn eveneens overleden. Gerrit is nu al bijna 30 jaar weg uit Harderwijk. In welke mate zal hij op de hoogte zijn geweest van het leven van zijn familie aldaar? Heeft hij geld gestuurd? Zat hij in Geertruidenberg toen zijn vader overleed?

Opvallend is wel dat hij voor korte tijd naar het Harderwijkse terugkeert en een tapperij begint in Hierden. In 1835 woont hij echter met Elizabeth in Breda, mogelijkerwijs bij 1 van de kinderen. De ouders van Elizabeth, Evert van Minkelen en Engeltje Pek zijn getrouwd op 31 oktober 1784 te Haarlem. Ze wonen in 1822 nog steeds in Haarlem en zijn beiden bij de huwelijksvoltrekking aanwezig. Vader Evert is geboren te Rheden in Gelderland en daar gedoopt op 20-09-1750. Hij overleed op 5 juni 1833.
Er wordt een aantal aktes en "extracten" of uittreksels overlegd.
Van de zijde van Gerrit:
Een extract uit het doopregister van Harderwijk.
Een extract uit het begrafenisregister van Harderwijk met betrekking tot het overlijden van zijn vader Jan.
Een akte van bekendheid van burgemeester (en notaris) Meurs van de stad Harderwijk (Mr. H.F. van Meurs van Hulshorst) inhoudende dat voornoemde burgemeester ervan op de hoogte is dat vader Jan gehuwd was met Hendrikje Vliems.
Van de zijde van Elizabeth liggen er:
Een extract uit het doopboek der Gereformeerde Gemeente te Haarlem waaruit blijkt dat zij aldaar op 17 augustus 1787 is geboren.
Een extract waaruit blijkt dat Pieter Piepenbrink (haar eerste echtgenoot) is overleden en "eindelijk" (tenslotte):
Een dispositie op een Request aan de Gouverneur der Provincie waarin staat dat Gerrit van zijn verplichtingen aan de Nationale Militie is ontheven.

Getuigen zijn Gerrit van Minkelen, 35 jaar, boekhouder te Amsterdam en broer van de bruid - als getuige van de bruid - en Dirk Moorhoff 60, houtvester te Heemstede, Willem Batenburg, 52, winkelier te Haarlem en George Philippus van Suchtelen, tweede luitenant bij het bataljon der tiende afdeling Infanterie, in garnizoen te Haarlem als getuigen van de bruidegom. (G.P. van Suchtelen is op 25 april 1798 te Ritterhude bij Hannover geboren als zoon van Antony van Suchtelen en Sarah Elisabeth Blanck uit Bergen op Zoom. Hij is op 11 november 1859 te Haarlem overleden. G.P. trouwde zelf op 24 april 1822 te Haarlem met Jansje Batenburg, geboren te Haarlem op 6 september 1795 en overleden te Haarlem op 24 juni 1881 en ongetwijfeld een dochter van de eerder genoemde winkelier Willem Batenburg).

De laatste drie getuigen zijn goede bekenden van bruid en bruidegom. Wanneer Elizabeth en Gerrit trouwen hebben ze bij wijze van spreken beiden al een heel leven achter de rug. Elizabeth is recent weduwe geworden (in 1820). Haar eerste huwelijk - met Pieter Piepenbrink - was op 2 september 1812 te Haarlem gesloten.
Zij kregen samen, voor zover we nu kunnen nagaan 4 kinderen:
1. Jacobus Piepenbrink, geboren te Heemstede op 16-05-1814. Jacobus trouwt op 4 november 1835 te Haarlem met Hendrika Wortelman. Uit de trouwakte blijkt o.a., dat hij bloemist is en een minderjarige zoon van Elisabeth van Minkelen, wonende te Breda.
2. Evert Piepenbrink Heemstede 02-03-1816 tot 02-12-1824 .
3. Theodorus Piepenbrink Heemstede 06-03-1818 (geboorteakte volgt). Dorus trouwt (1) in 1845 in Breda en (2) in 1849 wederom in Breda.
4. Pieter Piepenbrink, geboren te Heemstede in 1821. Zijn vader is dan al overleden. Pieter woont in 1830 in Hierden en is in 1839 volgens ISIS lidmaat van de NH kerk te Breda, in 1834 gekomen vanuit Geertruidenberg en vertrokken naar elders.Op 28 september 1865 is Pieter getuige bij het huwelijk van de 40-jarige Albertus Godefridus Tombergh met de 41 -jarige Elize Henriëtte van Suchtelen, dochter van de inmiddels overleden familievriend Georg Philippus van Suchtelen, die op zijn beurt getuige was bij het huwelijk van Pieters moeder en zijn stiefvader, zoals we hebben gezien. Pieter wordt in de akte aangeduid als gepensioneerd Oost-Indisch ambtenaar. Verder getuigt zijn stiefbroer Jan van der Lugt, oud 41 jaren en Plaatselijk Adjudant.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit "Gerrit" van der Lugt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit "Gerrit" van der Lugt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit van der Lugt

Rijckje Berends
± 1718-1783
Egbertje Teunis
± 1720-1808

Gerrit van der Lugt
1779-1864

1822

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Gelders Archief, DTB Dopen

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 april 1779 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt helder. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1779: Bron: Wikipedia
      • 12 april » Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez
      • 13 mei » Beierse Successieoorlog eindigt met het Verdrag van Teschen dat in Cieszyn gesloten wordt tussen Oostenrijk en Pruisen. Oostenrijk kreeg de Innviertel en deed afstand van de rest van Beieren.
      • 6 december » Première van de opera L'isola disabitata van Joseph Haydn.
    • De temperatuur op 11 april 1779 lag rond de 20,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten zuiden. Typering van het weer: zeer half bewolkt. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1779: Bron: Wikipedia
      • 12 april » Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez
      • 13 mei » Beierse Successieoorlog eindigt met het Verdrag van Teschen dat in Cieszyn gesloten wordt tussen Oostenrijk en Pruisen. Oostenrijk kreeg de Innviertel en deed afstand van de rest van Beieren.
      • 6 december » Première van de opera L'isola disabitata van Joseph Haydn.
    • De temperatuur op 20 februari 1822 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: omtrent betrokken winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1822: Bron: Wikipedia
      • 9 juni » Octrooi wordt toegekend aan Charles Graham voor het kunstgebit.
      • 14 juni » Charles Babbage presenteert zijn ontwerp voor een automatische rekenmachine.
      • 7 september » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk
      • 27 september » Jean-François Champollion kondigt aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd.
      • 12 oktober » Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
      • 1 december » Dom Pedro wordt gekroond tot keizer van Brazilië.
    • De temperatuur op 30 augustus 1864 lag rond de 23,9 °C. De winddruk was 1.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 46%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1864: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Oprichting van het Rode Kruis van België.
      • 22 augustus » De eerste Conventie van Genève: het Rode Kruis wordt opgericht en de eerste afspraken over de behandeling van oorlogsslachtoffers en bescherming van gewonde soldaten en medische ploegen worden gemaakt.
      • 7 september » Amerikaanse Burgeroorlog: Overgave van Atlanta na beleg door William T. Sherman.
      • 18 september » Zaligverklaring van Margaretha Maria Alacoque (1647-1690), Frans religieuze en mystica.
      • 4 december » Roemenië neemt een wet aan die joden uitsluit van juridische functies.
      • 8 december » Encycliek Quanta Cura van Paus Pius IX, waarin hij gewetensvrijheid, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat veroordeelt. Toegevoegd is een lijst van 80 dwalingen, de Syllabus Errorum.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van der Lugt


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Michiel Benjamins, "Stamboom Benjamins-Poppes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-benjamins-poppes/I1778.php : benaderd 14 juni 2024), "Gerrit "Gerrit" van der Lugt (1779-1864)".