Stamboom Beltzer » Frans Vredenrijk Engelenburg (1863-1938)

Persoonlijke gegevens Frans Vredenrijk Engelenburg 

  • Hij is geboren op 17 maart 1863 in Arnhem (Gld).Bron 1
    Zie geb.akte, adv.
    Tijdstip: 08:30
  • Beroepen:
    • Lid geweest onder Generaal Louis Botha ten behoeve van de Unie van Zuid-Afrika, van Britsen delegatie ter Vredesconferente te Parijs in 1919..
    • Lid van de Transvaalse Raad van Onderwijs.
    • Voorzitter (2x) van de Zuid-Afrikaanse Akademie van Wetenschap en Kunst.
    • van 1889 tot 1924 Hoofdredacteur van "De Volksstem"(Zuid Afrika).
    • vanaf 1889 Advocaat en journalist te Den Haag.
  • Feiten:
    • (vermelding) .
      Tijdens zijn deelname aan de veldtocht, gedurende de Anglo-Boerenoorlog, was hij tegenwoordig bij het beleg van Ladysmith en bij de veldslag van Colenso.
    • Onbekend.
      Historie van de familie Engelenburg uit Vollenhove in museum te Pretoria (SA).
  • Hij is overleden op 21 augustus 1938 in Pretoria (Zuid Afrika), hij was toen 75 jaar oud.
    Zie overl. adv.

    Hij vermaakte zijn huis met inboedel aan de Zuid-Afrikaanse regering die het vervolgens schonk aan de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenschp en Kuns te Pretoria.
  • Een kind van Frans Thomas Vredenrijk Engelenburg en Anna Maria Koopmans
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 22 mei 2019.

Gezin van Frans Vredenrijk Engelenburg

Hij is getrouwd met Lorraine Amalia Marguerite Bernice Halliday.

Zij zijn getrouwd op 2 juni 1924 te Johannesburg Transvaal, hij was toen 61 jaar oud.

Zie huw.adv.

Kind(eren):

  1. Frans Engelenberg  1896-????


Notities over Frans Vredenrijk Engelenburg

Zie boekje van deze FV Engelenburg pag. 37, 38 en 39 over zijn 3 broers.
Mr. in de rechten, op 5 juli 1887 te Leiden in de rechtsgeleerdheid gepromoveerd.

Zie ontvangen brief van 31 aug. 1923 van zijn vriend Marcellus Emants

Hij schreef in 1925, Pretoria een familiegeschiedenis van zijn familie Engelenburg (zie pag. met wapen). Het boek van 48 pag. is in mijn bezit - ook in PDF).

Mr. Haga uitte nogal wat kritiek op de door FV Engelenburg gestelde feiten.
Zie ook bij Lucas. Jansz. Engelenburg code 80117E
Zie ook Wikipedia Frans Engelenburg

Personen groepsfoto (zie afb.)
'n Aantal van die stigterslede van die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns in Bloemfontein in Julie 1909. Agter: prof. N.J. Brümmer, adv. N.J. de Wet (later minister van justisie), adv. E.G. Jansen, ds. J.D. Kestell, Gustav Preller, genl. J.B.M. Hertzog, dr. Frans Engelenburg, Jan F.E. Cilliers, prof. A. Francken, ad. F.S. Malan. Middel: prof. G. Knothe, oudpres. M.T. Steyn, ds. D.S. Botha. Voor: dr. D.F. Malan, ds. H.D. van Broekhuizen, dr. N.M. Hoogenhout, J.S.M. Rabie.

In Pretoria staat het Engelenburghuis van de ,,Suid Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns". In het Engelenburghuis, de zetel der Akademie, hangen schilderijen van de familie die vroeger in de Rollecate te Vollenhove hebben gehangen, alsmede vele andere kostbare schatten.

Frans Vredenrijk Engelenburg was de man, die zijn huis met inboedel vermaakte aan de Zuid-Afrikaanse regering die het vervolgens schonk aan de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns te Pretoria, waarvan hij een tijdlang voorzitter was. Engelenburg overleed op 21 augustus 1938. In de door hem samengestelde geschiedenis van het geslacht Engelenburg geeft hij de volgende bijzonderheden over zichzelf.
Als het negende geslacht van de uit Vollenhove stammende van Engelenburgs wordt vermeld Frans Vredenrijk Engelenburg, genoemd naar zijn vader, te Apeldoorn in 1920 overleden. De zoon F. V. Engelenburg werd te Arnhem op 17 maart 1863 geboren en is op 5 juli 1887 te Leiden in de rechtsgeleerdheid gepromoveerd, was in 1889 advocaat en journalist te Den Haag en is in datzelfde jaar geëmigreerd naar Zuid-Afrika, waar hij werd benoemd tot hoofdredacteur van ,,De Volkstem". Hij is lid geweest van de Transvaalse Raad van Onderwijs en heeft deel uitgemaakt onder generaal Louis Botha ten behoeve van de Unie van Zuid-Afrika, van de Britse delegatie ter Vredesconferentie te Parijs in 1919. Tijdens zijn deelname aan de veldtocht, gedurende de Anglo-Boerenoorlog, was hij tegenwoordig bij het beleg van Ladysmith en bij de veldslag van Colenso. Op 2 juni 1924 trouwde hij te Johannesburg, Transvaal, met Lorraine Halliday, geboren te Londen op 22-8-1883.

Huis Frans Vredenrijk Engelenburg (zie afb.)
Hier die huis teen Meintjeskop in Pretoria het dr. Engelenburg in 1903 laat bou en in sy testament bemaak aan die regering. Dit huisves nou die SA Akademie en 'n kosbare kunsversameling en sy hoofkantoor nadat die Akademie die huis bekom het. Op dieselfde terrein is twee kantoorgeboue op grond wat die Akademie verkoop het namate sy bedrywighede afgeskaal.

Uit: Biografie van die taalstrijder FV Engelenburg, door Linda, Eugene Brink
Engelenburg het uit 'n welgestelde Nederlandse familie gekom. Sy vader was Frans Thomas Vredenrijk Engelenburg en sy moeder Anna Maria Koopmans. Hy behaal sy doktorsgraad in die regte in 1889 met lof aan die Universiteit van Leiden, waarna hy hom as advokaat vestig in Den Haag. Hy was 'n ruk lank 'n medewerker van die Dagblad van Zuid-Holland en 's-Gravenhage in Den Haag asook talle ander Europese koerante. Hy besoek die Kaap in 1889 as gas van sy aangetroude tante Marie Koopmans-De Wet, wat vir hom 'n voorstellingsbrief aan pres. Paul Kruger gee. Hulle het die eerste keer in 1881 ontmoet toe sy haar eerste reis na Europa onderneem het en het gou heg bevriend geraak omdat albei in kuns belanggestel het.
Engelenburg het op sy eerste besoek aan die Kaap besluit om hom as advokaat in Transvaal te vestig, maar word dieselfde jaar nog redakteur van De Volksstem teen 'n vergoeding van £25 per jaar.[2] Hy sou later 'n tyd lank mede-eienaar van die koerant word.
In deze biografie staat een interessant stuk over 10 generaties Engelenburg en het levensverhaal van de zoon Frans, die door de scheiding van zijn ouders besloot naar Afrika te verdwijnen, mede onder invloed van de vrouw van een broer van zijn moeder (Johan Christoffel Koopmans).

Biografie van die taalstryder F.V. Engelenburg tot met die stigting van die S.A. Akademie in 1909 /deur Linda Eugene Brink
In Nederland, soos in baie ander lande, was dit die gebruik om aan 'n huis, veral waarin 'n bedryf beoefen is, 'n naam te gee. Die naam "de Engelenburg" was aan die begin van die 16de eeu gesog. In die boekewêreld in Amsterdam was die naam veral gewild, want 'n paar drukkers het die geboue waarin hulle hul besigheid bedryf het "Ingleborch", "Engleburch" of "Enghelenburgh" genoem. Dit is waarskynlik dat ook te Vollenhove in die provinsie Overijsel, bakermat van die Engelenburgfamilie, 'n huis gestaan het wat as Engelenburg bekend was. Die stad Vollenhove, wat op 12 Julie 1354 stadsregte verkry het,5 was teen die einde van die middeleeue 'n welvarende hawestad aan die ooskus van die toenmalige Suidersee. Die plaaslike ou Latynse skool wat destyds bestaan het, lewer ook bewys dat Vollenhove eenmaal 'n sentrum van beskawing in dié land moes gewees het.

Frans Vredenrijk Engelenburg was deel van die negende geslag van die Engelenburg-familie. Hy was die enigste lid van die familie, met uitsondering van sy moeder se broer, Johan Koopmans, wat hom permanent in Suid-Afrika kom vestig het. In hierdie hoofstuk word die kinderjare van Engelenburg ondersoek om vas te stel watter gebeurtenisse in sy jong lewe moontlik 'n invloed kon gehad het op sy besluit om hom later jare in Suid-Afrika te vestig. Engelenburg se ouers het groot waarde geheg aan 'n goeie opvoeding en skoolonderrig. 'n Ondersoek na Engelenburg se daaglikse doen en late as jongeling, asook sy skoolprestasies, kan lig werp op die mate waarin die intellektuele fondament sy latere lewe beïnvloed het.

Jeugdjare Frans Vredenrijk Engelenburg is op Dinsdag, 17 Maart 1863 om halfnege in die woonhuis van sy ouers, advokaat Frans Thomas Vredenrijk Engelenburg en Anna Maria Koopmans, in die stad Arnhem, provinsie Gelderland, Nederland, gebore.
Die baba se 27-jarige vader het die geboorte die volgende dag, 18 Maart geregistreer. As getuies het die 38-jarige Simon Ham, 'n gepensioneerde militêre man en die 35-jarige Gerrit Wiggers, 'n timmerman van beroep, geteken. Die babaseuntjie het 'n ouer broer, Cornelis Mari, gehad.
In 1868, drie jaar ná die geboorte van die derde seun, Wilhelm, het die Engelenburg-gesin Arnhem verlaat en na Ubbergen by Nijmegen verhuis vanwaar hulle 'n pragtige uitsig gehad het op die Waalvlakte, "de Ooi". Die kinders se vader was in dié dae burgemeester van die grensgemeenskap Groesbeek, maar het verlof verkry om in Ubbergen te bly woon. Hy het dan ook altyd te perd tussen die dorp en sy plaas gery. Groesbeek was 'n verwaarloosde grensgemeenskap waar taamlike armoede geheers het. Onder sy vyf-jarige burgermeesterskap is die grondpaaie na Kranenburg, Weiler en die Kleefse Rijkswald in gruispaaie omskep. Dit is ook op die Waalvlakte waar die Engelenburg-seuns leer predy het.
2 Jare later sou Frans Engelenburg se perdryvernuf hom in Suid-Afrika goed te pas kom. In dié opsig het hy 'n voorsprong gehad bo baie Nederlanders wat hullein in die Transvaal gaan vestig het. Die meeste van sy landgenote kon nie perdry nie.

Die Engelenburg-kinders was gedurende hulle laerskooljare in Nijmegen op skool. Soos reeds vermeld, het die kinders se ouers baie waarde geheg aan goeie skoolopleiding en in 1875 het die familie ter wille van die skoolgaande seuns na Arnhem teruggekeer. Sedert daardie tyd het Frans Thomas Vredenrijk nie meer sy beroep beoefen nie. Hy het baie sorg en tyd bestee aan die administrasie van sy landerye by Oldebroek en Kamperveen. Dit het voortdurend toesig vereis. Dit is duidelik dat Frans Engelenburg sy vader soms na dié se uitgebreide boerderybedrywighede vergesel het. Daarvan getuig die sketse in sy sketsboek wat hy as 13- tot 18-jarige gemaak het. Hy het heelwat sketse gemaak van objekte wat tipies op 'n plaas te vind is, byvoorbeeld verskillende soorte kruiwaens, 'n vierwielwa, asook plaasskure en afdakke waarin en waaronder hooi geberg is.Daar is ook 'n skets van 'n tweewielwaentjie wat deur een perd getrek kan
Sy vader se boerdery het vir die seun 'n stewige agtergrond gegee oor hoe landbousake in die praktyk werk en in sy latere lewe kon hy voornemende boere in die Transvaal deur middel van sy koerant van goeie raad bedien. Hy het reeds as jongmens geleer dat boerdery geld kan genereer en dat dit 'n gemeenskap selfstandig kan maak.
In 1877 het die 14-jarige Frans Engelenburg sy hoërskoolloopbaan by die Stedelijk Gymnasium Arnhem begin. Die skool was in daardie stadium gehuisves in twee solderkamers in die ou Stadswaag op die Markplein.
Die Stadswaag het 'n interessante geskiedenis wat handel oor die heksejag en wrede terregstellings van vroue en mans in die 16de en 17de eeu dwarsoor Europa.
Na twee eeue is hier die praktyk teen die 1750's gestaak. Die laaste mense wat vir heksery aangekla en tereggestel is, was in die 1780's in Pole.
Teen daardie tyd was dit ook nie meer in Nederland 'n gebruik nie. Trouens, op die markplein in Arnhem staan 'n monument, opgerig tussen 1761 en 1768, ter herinnering aan hierdie gruwel wat hom vir meer as 200 jaar afgespeel het. Die gebou was 'n mengsel van neo-Klassieke en Barokstyl en het bekend gestaan as die Stadswaag of weegskaal na aanleiding van die weeg van 'hekse'. Is hulle te lig bevind volgens die proporsie van hulle liggaamsbou, is hulle tot hekse verdoem en meestal verbrand.
Gedurende die Tweede Wêreldoorlog is die ou Stadswaag met die Slag van Arnhem in 1944 geheel en al verwoes. Dit was egter een van die weinige geboue in Arnhem wat ná die oorlog gerekonstrueer is. In 1960 is dit herbou. Al die oorspronklike werk het in die oorlog verlore gegaan, alleen die oorspronklike weeginstrument, die "waag" het gespaar gebly en het dan ook 'n prominente plek in die nuwe gebou gekry. In 1997 is die Stadswaag se grondverdieping as 'n restaurant ingerig.

Die jaar wat Engelenburg ingeskryf het, het die Stedelijk Gymnasium Arnhem 'n treurige laagtepunt van sy bestaan deurgemaak.

Brink, Linda Eugene

Ned. leeuw 1941, pag. 382
In de inleiding van zijn aardig en interessant boekje zegt
Dr. Engelenburg: „Ik heb mij nooit bezig gehouden met stelselmatige
napluizing der familie-annalen; heb anderen evenmin
met genealogie geplaagd. Hebben mij niet, na vertrek uit
Nederland, 36 jaar geleden, t i jd en gelegenheid voor navorsing
ontbroken? W a t in de volgende bladzijden gegeven wordt, is
uitsluitend afkomstig uit de verzameling van brieven, akten,
aanteekeningen en andere geschriften, die ik menigmaal
met heel wat toewijding en overleg bijeen heb weten te
krijgen en te houden".

Het is zeker zeer te betreuren, dat wijlen Dr. Engelenburg
zijn toewijding blijkbaar niet heeft geschonken aan nauwkeurige
toetsing zijner gegevens, evenmin als aan zorgvuldige
correctie zijner publicatie. H i j zou dan zijn lezers minder „met
genealogie hebben geplaagd".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans Vredenrijk Engelenburg?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frans Vredenrijk Engelenburg

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Frans Vredenrijk Engelenburg


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Frans Vredenrijk Engelenburg



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Akte 223

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 17 maart 1863 lag rond de 5,0 °C. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noorden. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 73%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1863: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 30 maart » Prins Wilhelm Georg van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg wordt koning George I van Griekenland.
    • 21 april » Stichting van het Bahá'í-geloof (dag van Ridván).
    • 1 juli » Afschaffing van de slavernij in Suriname, viering Ketikoti.
    • 15 juli » Aanslag op aartsbisschop Joannes Zwijsen van Utrecht in zijn huis te Haaren. De bisschop heeft schotwonden in zijn rechterarm en -zijde maar overleeft de aanslag. De zaak is nooit opgehelderd.
    • 11 augustus » Cambodja wordt een protectoraat van Frankrijk.
    • 4 november » Première van de opera Les Troyens à Carthage van Hector Berlioz in Parijs.
  • De temperatuur op 2 juni 1924 lag tussen 8,4 °C en 14,9 °C en was gemiddeld 11,1 °C. Er was 0.5 mm neerslag. Er was 2,4 uur zonneschijn (15%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1924: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,2 miljoen inwoners.
    • 7 januari » Oprichting van de Féderation Internationale de Hockey (FIH), oftewel de overkoepelende wereldhockeybond, op initiatief van de Fransman Paul Léautey.
    • 3 februari » Canada verslaat de Verenigde Staten met 6-1 in de finale van het Olympisch ijshockeytoernooi in Chamonix-Mont-Blanc, en prolongeert daarmee tevens de wereldtitel.
    • 8 februari » In Carson City in de Amerikaanse staat Nevada wordt voor het eerst een doodvonnis voltrokken met behulp van een gaskamer.
    • 14 maart » Paul Huf, Nederlands fotograaf († 2002)
    • 27 maart » Adolf Hitler wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf vanwege zijn rol bij de Bierkellerputsch.
    • 30 augustus » Opening van Selhurst Park, een voetbalstadion in het zuiden van de Britse hoofdstad Londen, in de Londense voorstad South Norwood, en de thuishaven van Crystal Palace.
  • De temperatuur op 21 augustus 1938 lag tussen 9,7 °C en 19,2 °C en was gemiddeld 13,7 °C. Er was 4,8 mm neerslag gedurende 1,3 uur. Er was 6,5 uur zonneschijn (45%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • In het jaar 1938: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,6 miljoen inwoners.
    • 13 maart » De nieuwe Oostenrijkse kanselier Arthur Seyss-Inquart proclameert de anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland waarna het de oostprovincie (Ostmark) van het Derde Rijk wordt genoemd.
    • 6 april » Ontdekking van teflon door Roy Plunkett.
    • 16 april » Groot-Brittannië erkent de Italiaanse annexatie van Abessinië.
    • 26 mei » Eerste uitzending van de AVRO-quiz Hersengymnastiek.
    • 22 oktober » Demonstratie van de xerografie door Chester Carlson.
    • 9 november » (Reichs)kristallnacht, de eerste massale geweldpleging tegen Joden en hun eigendommen in nazi-Duitsland (in de nacht van 9 op 10 november).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Engelenburg


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Stamboom Beltzer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I7567.php : benaderd 7 mei 2024), "Frans Vredenrijk Engelenburg (1863-1938)".