Stamboom Beltzer » Martin Beltzer (± 1550-1603)

Persoonlijke gegevens Martin Beltzer 


Gezin van Martin Beltzer

Hij is getrouwd met Madeleine Helmer.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Jacques Beltzer  1579-1659 
  2. Eve Beltzer  1591-????


Notities over Martin Beltzer

Er zijn twee groepen met de naam Beltzer afkomstig uit de Elzas (Landser/Bruebach). Ook komen dezelfde aangetrouwde familienamen in beide groepen voor. Groep 4 en Groep 4A
Het is dus zeer waarschijnlijk dat deze 2 groepen een familie met dezelfde voorouders zijn.

Landser was een heerlijkheid in de Elzas. De plaats maakt nu (2016)deel uit van het arrondissement Mulhouse.
Aan het eind van de dertiende eeuw wist Rooms-koning Rudolf van Habsburg ten koste van de abdij Murbach het gebied rond Landser te verwerven. Rudolf IV van Oostenrijk werd in 1358 in een acte als heer van Landser vermeld. De heerlijkheid maakte deel uit van Voor-Oostenrijk.
In de volgende jaren werd de heerlijkheid meermalen verpand. Om te beginnen in 1406 aan Munch van Landscron. Oostenrijk loste het pand pas in 1450 in. Een tweede verpanding was kort daarna aan Thuring van Hallweil. Later volgde een verpanding aan twee personen: Jan Truchsess van Wolhausen en Hendrik Graaf van Thierstein. Na de dood van de graaf van Thierstein in 1519 kocht Truchsess van Wallhausen zijn erfgenamen uit en hij werd daardoor de enige bezitter van het pand. In 1529 kwam het pand aan graaf Gabriel van Ortenburg. Ten slotte werd het pand op 15 september 1568 door Oostenrijk ingelost.
Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de Elzas bezet door Frankrijk. In 1645 beleende Lodewijk XIV van Frankrijk de broers Bartholomeus en Jan Hendrik Herwart met de heerlijkheid. Deze broers waren afkomstig uit Augsburg en waren in 1632 met het Zweedse leger in de Elzas mee gekomen.
De vrede van Münster in 1648 kende de bezittingen van Oostenrijk in de Elzas toe aan Frankrijk, zodat de door Frankrijk geschapen situatie bleef bestaan. In 1716 vererfde de heerlijkheid van de familie Herwart aan Jan Frederik de la Tour.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Martin Beltzer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Beltzer

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Beltzer.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Beltzer.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Beltzer (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Stamboom Beltzer is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Stamboom Beltzer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I41251.php : benaderd 30 september 2022), "Martin Beltzer (± 1550-1603)".