Stamboom Beltzer » Jan Helsloot (1882-1957)

Persoonlijke gegevens Jan Helsloot 


Gezin van Jan Helsloot

Hij is getrouwd met Roelofje Keizer.

Zij zijn getrouwd op 2 mei 1908 te De Wijk (Dr), hij was toen 26 jaar oud.Bron 3

Zie huw.akte
Zie Huwelijksadv. 25 jaar.

Bronvermelding
Drents Archief te Drenthe, BS Huwelijk
Bron: Huwelijk, Deel: 1908, De Wijk, archief 166.031, inventarisnummer 1908,
2 mei 1908, Huwelijksregister De Wijk 1908, aktenummer 15

Kind(eren):

  1. Margje Helsloot  1909-1986
  2. Aaltje Helsloot  1912-1996
  3. Hermanna Helsloot  1917-1920


Notities over Jan Helsloot

Jan Helsloot was leerkracht/hoofd aan de Harm Vonckschool (?).
De Christelijke school stond aan het trekgat in Koekange en is in 1908 gesplitst in twee of drie scholen. De school was eerst vernoemd naar het hoofd van de school Harm Vonck.

Honderd jaar christelijk onderwijs in Koekange 1908 - 2008
door Aaltienus Buiter

Op 14 juni 2008 is in Koekange een reünie worden gehouden van leerlingen, oud-leerlingen, leerkrachten en oud-leerkrachten, ter gelegenheid van het feit dat 100 jaar geleden door de "Gereformeerde Schoolvereniging" een "School met de Bijbel" werd opgericht. Dit is nu de Prins Johan Frisoschool.
In de 50 jaar daaraan voorafgaand moesten de kinderen van ouders, die christelijk onderwijs voor hun kinderen wilden, daarvoor naar Berghuizen. Dat was vooral voor de kleinere kinderen een grote afstand. Ook de kinderen uit Ruinerwold gingen daar naar toe. Doordat het leerlingental in die jaren bleef groeien, werd de school in Berghuizen te klein. Dus er moest iets gebeuren.

De school in Berghuizen stond tot 1907 onder bevoegd gezag van de kerkenraad van de gereformeerde kerk. Langzamerhand werd echter de binding met de kerk losser en werd een schoolcommissie benoemd die het boek van "Inkomsten en Uitgaven" ging beheren. Dit nog wel onder verantwoording van de kerkenraad; de commissie moest daaraan één keer per jaar rekening en verantwoording afleggen.
Omdat in 1907 de school weer te klein geworden was, werden plannen gemaakt om, zowel in Koekange als in Ruinerwold, nieuwe scholen te stichten.
Een daarvoor gevormde commissie ging in Koekange voortvarend te werk. Er werd een vereniging opgericht om te komen tot de oprichting van een gereformeerde school.
De eerste vergadering van die commissie was op 9 december 1907. Direct werd een rondgang onder de leden gemaakt om gelden beschikbaar te krijgen. Deze eerste rondgang leverde ƒ1634,- op, terwijl enkele leden afzonderlijk bedragen van ƒ1000,- en ƒ2000,- beschikbaar stelden.

Het eerste bestuur
Tijdens de oprichtingsvergadering werden in het bestuur gekozen: P.Kraal als voorzitter, G.Fluit als secretaris, T.Steenbergen als penningmeester en als leden H.Fluit, H.W.van Dijk, R.J.Drost, J.Batterink, W.W.van Dijk en K.Krale.
Op een stuk land aan de Dorpsstraat, dat aangekocht werd van voorzitter Pieter Kraal, kon met de bouw van de school en een woning voor het schoolhoofd worden begonnen. Nu zijn dat Dorpsstraat 39 en 41.
Reeds op 3 april 1908 werd de eerste steen gelegd door voorzitter Kraal en al op 1 juni van dat jaar werd de school in gebruik genomen. Er was dus zeer snel gewerkt.
Er waren direct al 65 leerlingen.
Alles moest echter door de leden van de schoolvereniging volledig bekostigd worden. Bijzondere scholen kregen toen nog geen enkele tegemoetkoming van het Rijk. Stichtingskosten en inrichtingskosten, het kwam allemaal voor rekening van de leden. Gratis onderwijs was er niet bij. De ouders werden, naar draagkracht, ingedeeld in 6 categorieën. Ze betaalden 7½, 10, 13, 16, 20 of 25 cent per leerling per maand.
Met de invoering van de onderwijswet van 1920 kwam hier verandering in. Toen werden het openbaar en het bijzonder onderwijs gelijkgesteld en kregen ook de bijzondere scholen de gebruikelijke vergoedingen van het Rijk.

De eerste onderwijzers
Tot hoofd van de school werd benoemd meester J.Helsloot. Deze was daarvóór al onderwijzer aan de school in Berghuizen. Meester Helsloot is tot 1942 hoofd van de school geweest.
Naast hem werd als onderwijzer meester Hemmes benoemd. Deze is maar kort aan de school verbonden geweest. Ook zijn opvolger vertrok na enkele jaren alweer. Het was in 1911 dat voor het eerst een juffrouw benoemd werd en wel juf Drupsteen.
De school telde toen 2 lokalen, dus 2 leerkrachten was voldoende.
Het aantal leerlingen bleef echter groeien en naast de beide leerkrachten was er geregeld een volontair die lesgaf.
Door de toeloop van leerlingen werd de school te klein en moest deze vergroot worden. Dit gebeurde in 1929. Toen werd er een derde lokaal plus een bestuurskamer bij de school aangebouwd. De totale kosten hiervan bedroegen ƒ 7098,-.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Helsloot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Helsloot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Helsloot


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Helsloot



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Drents Archief 0165.031, inv. 1882, akte 8
  2. Akte 9
  3. Akte 15

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 februari 1882 lag rond de 4,8 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 78 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1882: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt.
    • 9 mei » Introductie van de verbeterde stethoscoop van William Ford.
    • 5 juni » Musée Grévin Parijs opent haar deuren.
    • 4 september » Thomas Edison schakelt 's werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in Lower Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
    • 17 september » Oprichting van de Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.
  • De temperatuur op 2 mei 1908 lag tussen 8,2 °C en 17,2 °C en was gemiddeld 12,2 °C. Er was 2,8 uur zonneschijn (19%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1908: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,7 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Op de rijksmarinewerf wordt de kiel gelegd van het pantserschip De Zeven Provinciën.
    • 2 maart » Eerste driechromatische foto's van Gabriel Jonas Lippmann.
    • 30 juni » In Toengoeska (nu Kraj Krasnojarsk) in Siberië vindt een ongekend krachtige explosie plaats, waarvan de oorzaak nooit is opgehelderd.
    • 12 juli » Noorwegen en Zweden spelen beide de allereerste officiële interland uit hun geschiedenis. Het onderlinge vriendschappelijke duel in Göteborg eindigt in een 11-3 overwinning voor Zweden.
    • 5 oktober » Oostenrijk-Hongarije annexeert Bosnië, dat vanaf 1878 een condominium was, bestuurd samen met het Ottomaanse Rijk.
    • 28 december » In Messina (Italië) vallen als gevolg van een aardbeving en een tsunami meer dan 100.000 doden.
  • De temperatuur op 19 maart 1957 lag tussen 8,5 °C en 11,6 °C en was gemiddeld 10,6 °C. Er was 1,8 mm neerslag gedurende 3,7 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 13 oktober 1956 tot 22 december 1957 was er in Nederland het kabinet Drees III met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
  • In het jaar 1957: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,0 miljoen inwoners.
    • 2 januari » De AOW (Algemene Ouderdomswet) gaat in Nederland in.
    • 3 januari » Het eerste elektronische horloge, de Hamilton Electric, komt op de markt.
    • 14 maart » Jean van de Velde, Nederlands regisseur, scenarioschrijver en producer
    • 17 maart » Bij een vliegramp op Cebu komt de president van de Filipijnen, Ramon Magsaysay om het leven.
    • 31 oktober » Stroomuitval in Minnesota, waardoor een van de patiënten van Dr. Lillihei sterft en zijn vriend Earl Bakken gestimuleerd wordt de pacemaker uit te vinden.
    • 14 november » Vliegramp Bussum.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Helsloot

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Helsloot.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Helsloot.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Helsloot (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
A.E.M. (Ton) Beltzer, "Stamboom Beltzer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-beltzer/I11914.php : benaderd 30 april 2024), "Jan Helsloot (1882-1957)".