Stamboom Baris en Clement » Engelbert van Horne (1242-1264)

Persoonlijke gegevens Engelbert van Horne 

  • Hij is geboren in het jaar 1242.

    Fout Let op: Getrouwd (??-??-1235) voordat geboren (??-??-1242).

    Waarschuwing Let op: Leeftijd bij trouwen (??-??-1235) lag beneden de 16 jaar (0).

  • Hij is overleden in het jaar 1264, hij was toen 22 jaar oud.
  • Een kind van Willem I van Horne en Heilwigis van Altena

Gezin van Engelbert van Horne

Waarschuwing Let op: Partner (Ermegard van Mierlo) is 32 jaar ouder.

(1) Hij is getrouwd met Agnes van Wicherode.Bron 1

In 1220 zijn WIllem en Engelbert van Horne getuige in Geertruidenberg als Dirk III van Altena goederen schenkt aan het Duits Huis te Schelluinen. In 1223 draagt Dirk van Altena zijn bezitsrechten over Hugten over aan de Munsterabdij in Roermond. In 1227 schenk Dirk van Altena met toestemming van zijn neven Willem en Engelbert van Horne, de kerk van Roosteren, de grote en kleine tiend en 1/3 van het patronaatsrecht van de kerk van Roosteren aan de abdij Averbode. Op 4 maart 1229 verkoopt Dirk III van Altena met toestemming van zijn neven en erfgenamen Willem en Engelbert van Horn, 53 allodiale bunders en zijn tiend op 21 bunders te Boorsheim aan de abdij Hocht voor f 185 en 10 solidi luiks. Nadien is de grond door bevoegde lieden f 60 lager in waarde geschat. Dirk betaalt dat bedrag terug. Als Dirk in 1242 kinderloos sterft, erft Dirks neefje Engelbert de goederen in de omgeving van Maarheeze. Vermoedelijk is het Engelbert die tussen Maarheeze en Soerendonk het kasteel Cranendonk laat bouwen, vernoemd naar de plaatselijke omstandigheden (kraan van kraanvogel en donk van heuvel). Links een afbeelding van het kasteel Cranendonck voordat het in 1673 door de Fransen wordt vernietigd. In 1248 noemt Dirk van Wickerode als zijn borgen heer Otto, kanunnik te Keulen, Willem heer van Altena en Engelbert van Horne, zijn (schoon)broers. In 1257 noemt Amilius, proost van Keijzersbosch, Dirk van Wickerode, proost van Oudmunster te Utrecht, als broer (schoonbroer) van Engelbert van Horne. Het klooster van Aken vindt Engelbert bereid om voogd te zijn over haar kerkelijke goederen in Budel. Vanuit deze positie weet Engelbert steeds meer rechten in Budel te verwerven, zoals het aanstellen van schout en schepenen. Hiermee wordt de basis gelegd voor de toevoeging van Budel aan Cranendonck, twee eeuwen later in 1421. Vanaf dat moment bestaat de hoge heerlijkheid (later Baronie) Cranendonck uit de dorpen Maarheeze, Soerendonk, Gastel en Budel. Uit dit huwelijk: 1. Willem van Cranendonck, ridder, heer van Cranendonck, heer van Eindhoven, overleden > 27 september 1312. Gehuwd met Katharina van Kleef

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Daniël I Ghoor  ????-1303 


(2) Hij is getrouwd met Ermegard van Mierlo.

huwelijk:
_DATE 1235

Zij zijn getrouwd in het jaar 1235.


Notities over Engelbert van Horne

geboorte:
_DATE 1242
overlijden:
_DATE 1264
Engelbert van Horne (1242 - ?) was een zoon van Willem I van Horne en Heilwig van Altena. Hij was de neef van Dirk III van Altena.

De broer van Engelbert, Dirk IV van Horne, werd in 1264 Heer van Altena maar stierf kinderloos in 1272, waarop diens broer Willem II van Horne Heer van Altena werd.

Dirk III van Altena bezat ook goederen in de omgeving van Maarheeze. Aangezien Dirk stierf in 1242 erfde Engelbert deze goederen. Vermoedelijk liet Engelbert het Kasteel Cranendonck bouwen tussen Maarheeze en Soerendonk.

Engelbert verwierf de voogdij over de kerkelijke goederen te Budel van de abdij te Aken en wist deze rechten uit te breiden.

Hij was de stamvader van een zijtak van het geslacht Van Horne die Heer zou worden van Cranendonck en Eindhoven. Het wapen van Eindhoven toont dat van deze zijtak, namelijk drie witte hoorns op een rood veld.

Engelbert's zoon Willem I van Cranendonck was de eerste die zich Heer van Cranendunc noemde. Het geslacht werd daarom voortaan Van Cranendonck genoemd. Na enige tijd stierf het echter uit in de mannelijke lijn. Cranendonck en Eindhoven hebben de gehele verdere geschiedenis door dezelfde heren gehad.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Engelbert van Horne?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Engelbert van Horne

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Engelbert van Horne

Adolf Holthe
1200-????

Engelbert van Horne
1242-1264

(1) 
(2) 1235

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. http://www.fredbrouwer.nl/geneabrouw/Generatie%2023.html#n5482304

Over de familienaam Van Horne


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Paul Baris, "Stamboom Baris en Clement", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-baris-en-clement/I112482.php : benaderd 24 juni 2024), "Engelbert van Horne (1242-1264)".