Stamboom Arij Koster » Dirk Berghout (1805-1849)

Persoonlijke gegevens Dirk Berghout 


Gezin van Dirk Berghout

Hij is getrouwd met Neeltje Lagendijk.

Zij zijn getrouwd op 13 mei 1836 te Pernis, hij was toen 30 jaar oud.

Dirk Berghout, (zn. van VIf), geb. te ’s Gravenambacht op 27 aug 1805, ged. te Pernis op 1 sep 1805, bouwknecht (1836), koopman (1837), melkboer (1839,1849, bouwknecht, koopman, melkboer), ovl. te Pernis op 7 jun 1849 (cholera), tr. te Pernis op 18 mei 1836 met Neeltje Lagendijk, dr. van Ary Leenderts Lagendijk en Neeltje Pietersdr Hordijk, geb. te Poortugaal op 17 jun 1813, dienstbaar te Pernis (1836), boodschapsvrouw (1862) boodschappenvrouw, ovl. te Pernis op 23 jul 1894.
Dirk Berghout kon niet schrijven. Onder zijn huwelijksakte en de geboorteaktes van zijn kinderen ontbreekt dan ook zijn handtekening: "de comparant verklaarde niet te kunnen schrijven, als niet geleerd te hebben". Dirk Berghout en Neeltje Lagendijk woonden in 1849 te ’s-Gravenambacht, dat onder de gemeente Pernis viel. De bevolking was aangewezen op Pernis. Een groot deel van het jaar waren de Heijschendijk en de Uiterdijk (eigenlijk Deijffelsche Dijk), die de verbindingen vormden, echter totaal onbegaanbaar. Op 3.11.1848 dienden 36 burgers een request in bij B. en W. om "te verkrijgen een rijweg of een voetpad, dat ten allen tijde te gebruiken is, tussen Pernis en Charlois". Motief onder meer: "dat bij mogelijk ontstaan van eenige epidemie, vooral van cholerische.
aard, tijdig geneeskundige hulp kan worden verschaft, vooral aan lijders van ’s-Gravenambacht, die door den verren afstand en het onrijdbaar, schier onbegaanbaar voetpad daarvan te lang moeten blijven verstoken". Op 5.11.1855 besloot de Raad een koolaspad aan te leggen, te laat voor drie bewoners van ’s-Gravenambacht, o.a. Dirk Berghout. (bron:Geschiedenis van Pernis blz. 25 en 28) Neeltje moest toen voor haar kinderen de kost verdienen als boodschappenvrouw.
Dirk Berghout kan niet schrijven. Onder zijn huwelijksakte en de geboorte-aktes van zijn kinderen ontbreekt dan ook zijn handtekening: "de comparant verklaarde niet te kunnen schrijven, als niet geleerd te hebben". Dirk Berghout en Neeltje Lagendijk woonden in 1849 te ’s-Gravenambacht, De bevolking was aangewezen op Pernis. Een groot deel van het jaar waren de Heijschendijk en de Uiterdijk (eigenlijk Deijffelsche Dijk), die de verbindingen vormden, echter totaal onbegaanbaar. Op 3 november 1848 dienden 48 burgers een request in bij Burgemeester en Wethouders om "te verkrijgen een rijweg of een voetpad, dat te allen tijde te gebruiken is, tusschen Pernis en Charlois". Als motieven golden onder meer, "dat bij mogelijk ontstaan van eenige epidemie, vooral van.
van cholerischen aard, tijdig geneeskundige hulp kan worden verschaft, vooral aan lijders van ’s-Gravenambacht, die door den verren sfstand en het onrijdbaar, schier onbegaanbaar voetpad daarvan te lang moeten blijven verstoken" en "ook om het onotbeerlijk onderwijs, de bewoners van ’s-Gravenambacht in de gelegenheid te stellen hunne kindeern geregeld ter school te zenden." Op 5 november 1855 besloot de Raad een koolaspad aan te leggen, te laat voor drie bewoners van ’s-Gravenambacht, want op 28 mei 1949 overleed Pieter Vermulm, op 29 mei 1949 Johannes ’t Hart en op 7 juni 1949 Dirk Berghout aan de cholera. (bron: Geschiedenis van Pernis, blz. 25 en 26). Dirk liet zijn vrouw achter met 5 kleine kinderen. Neeltje verdiende dekost met het doen van inkopen voor de.
bevolking van Pernis ("boodschapbestelster" staat er als haar beroep in de huwelijksakte van haar zoon Arie in 1869). Pernis had toen nog geen geregelde bootdienst op Rotterdam. Pernis was aangewezen op de "boden" naar Schiedam en Rotterdam. In het eerder genoemde boek over Pernis schrijft H. Donkersloot over de "boden": "Allereerst komt ons dan Neeltje Berghout voor den geest, die ttot op hoogen leeftijd dit verantwoordelijk werk verrichhte. Zij had een ongeëvenaard sterk geheugen. Als ze thuisgekomen was, na het geheele dorp te zijn afgeloopen en onder het verhalen van de nieuwtjes van den dag hare boodscappen had aangehoord, zonder ze te noteeren, mocht er geen speld vallen, als ze thiskwam, want dan eerst schreef ze op, wat ze voor ieder had mee te.
brengen. En de diepe plooien van haar gezicht werden bij dit herinneren nog dieper; toch maakte ze nooit een vergissing.".
Neeltje Lagendijk was boodschappenvrouw. Ieder in Pernis had wel eens iets nodig, wat niet in het dorp te koop was, maar men kon niet zo maar een middagje "stadten" En daar zorgde Neeltje Berghout-Lagendijk dan voor. Zij wordt ook vermeld in "Geschiedenis van Pernis" van Donkersloot, op blz. 17: "Neeltje de boodschappenvrouw had een ongeëvenaard sterk geheugen: als ze thuisgekomen was, na het gehele dorp te zijn afgelopen en onder het verhalen van de nieuwtjes van den dag haar boodschappen had aangehoord, zonder ze te noteren, mocht er geen speld vallen, want dan eerst schreef ze op wat ze voor ieder had mee te brengen. En de diepe plooien van haar gezicht werden bij dit herinneren nog dieper; toch maakte ze nooit een vergissing.".

Kind(eren):

  1. Aelbertje Berghout  1836-1836
  2. Hendrik Berghout  1838-1917
  3. Aelbertje Berghout  1840-1896 
  4. Neeltje Berghout  1842-1913 
  5. Arie Berghout  1845-1924
  6. Lena Berghout  1848-1914

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Berghout?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Berghout

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Berghout


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. (bron: Geschiedenis van Pernis, blz. 25 en 26).

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 27 augustus 1805 lag rond de 18,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1805: Bron: Wikipedia
      • 1 februari » Op de stadsgracht te Leeuwarden heeft een wedstrijd plaats voor vrouwspersoonen. Er verschijnen 130 schaatsrijdsters aan de start, terwijl er op de stadswallen 10.000 toeschouwers staan. De eerste prijs is een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden en Trijntje Pieters van Poppingawier mag zich na afloop met het oorijzer tooien.
      • 4 februari » In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.
      • 4 maart » Thomas Jefferson wordt beëdigd voor een tweede termijn als 3de president van de Verenigde Staten.
      • 21 oktober » Slag bij Trafalgar. Horatio Nelson verslaat een Frans-Spaanse vloot en sneuvelt.
      • 26 november » Het Pontcysyllte-aquaduct werd in gebruik genomen in Wales.
      • 2 december » In de Slag bij Austerlitz verslaan Franse troepen onder Napoleon een gecombineerde Russisch-Oostenrijkse strijdmacht.
    • De temperatuur op 13 mei 1836 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1836: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 24 februari » Samuel Colt krijgt een octrooi voor de Colt revolver.
      • 5 maart » Samuel Colt maakt de eerste revolver voor massaproductie (.34-kaliber).
      • 6 maart » Val van Fort Alamo
      • 21 april » De Republiek Texas boekt een overwinning op Mexico in de Slag bij San Jacinto. Antonio López de Santa Anna wordt gevangengenomen.
      • 1 juni » Charles Darwin komt aan in Kaapstad.
      • 28 december » Spanje erkent de onafhankelijkheid van Mexico.
    • De temperatuur op 7 juni 1849 lag rond de 16,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1849: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Er wordt gezegd dat David Rice Atchison voor 1 dag president is geweest van de Verenigde Staten.
      • 5 maart » Zachary Taylor wordt beëdigd als 12e President van de Verenigde Staten
      • 13 april » Hongarije wordt een republiek.
      • 5 juni » De Deense grondwet wordt getekend.
      • 1 juli » De eerste Belgische postzegel wordt uitgegeven, deze draagt de beeltenis van koning Leopold I.
      • 22 december » De executie van Fjodor Dostojevski wordt op het laatste moment afgeblazen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Berghout

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Berghout.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Berghout.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Berghout (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Arij Koster is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Levina Koster, "Stamboom Arij Koster", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-arij-koster/I1099924517.php : benaderd 30 mei 2024), "Dirk Berghout (1805-1849)".