Stambom Lagaaij / Lagaay » Theodorus "Dorus" Rijkers

Persoonlijke gegevens Theodorus "Dorus" Rijkers 


    Gezin van Theodorus "Dorus" Rijkers

    Hij is getrouwd met Neeltje Huijsman.

    Zij zijn getrouwd


    Kind(eren):

    1. Theodora Rijkers  1870-1960 


    Notities over Theodorus "Dorus" Rijkers

    Uit Wikipedia
    'Opa' Dorus Rijkers, ofwel voluit Theodorus Rijkers (1847 - 19 april 1928) is één van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn grootste faam als redder verwierf hij in 1887 met een aantal barre tochten als schipper op een zelfrichtende roeireddingboot van het NZHRM-reddingstation Nieuwediep (Den Helder) naar de Duitse bark Renown. Hij is verder vooral bekend geworden als symbool bij wervingsacties voor Nederlandse redders en reddingmaatschappijen.
    Al voordat hij in 1886 schipper werd op de roeireddingboot van reddingstation Nieuwediep aan de haven van Den Helder had hij in 1872 met zijn eigen boot vijfentwintig mensen van de Australia gered.
    Dorus Rijkers en zijn bemanningen droegen in zijn vijfentwintig dienstjaren bij aan de redding van meer dan vijfhonderd zeelieden totdat in 1911 -op vierenzestigjarige leeftijd- het reddingwerk hem te zwaar werd. Weinig verwonderlijk in een tijd dat de mannen in een roeireddingboot de woelige zee moesten bedwingen die zojuist een groter schip fataal was geworden.

    Van de site www.dorusrijkers.nl (28 juni 2008):
    «b»'Opa Dorus'
    - Algemene informatie -
    «/b»
    Dorus Rijkers (1847-1928) had verschillende baantjes gehad voordat hij schipper werd van de roeireddingboot in Den Helder. Zijn eerste redding verrichtte hij met zijn eigen boot (1872) waarmee hij 25 mensen van het schip ' Australia' redde. In die tijd werd de roeireddingboot met een stoomsleepboot buitengaats gebracht, waarna er verder geroeid werd. En dat in de meest moeilijke situaties, een schip vergaat meestal niet bij mooi weer.

    Dorus, eigenlijk Theodorus, kwam na een goed verlopen reis op haringvangst in een vrolijke bui uit het café.Op de hoek van de straat zag hij een weduwe voor haar winkeltje staan. Zij had zes kinderen waarvan ze de jongste van acht maanden op haar arm droeg. Dorus maakte een praatje met haar en gaf het kind een cent voor zijn spaarpot en zei: "t Zou mij niks verwonderen als ik je vader nog eens werd !" "Ga nou deur" zei de weduwe, maar Dorus wist wat hij wilde. "As 'k de sjouw krijg, kom 'k eens bij je" zei Dorus.
    De sjouw is de verzekeringspremie die uitgekeerd werd als een schip dat aan de grond zat geholpen werd. Maar het kon vaak jaren duren voordat die uitgekeerd werd. Maar Dorus had geluk. Een week later kreeg hij zijn sjouw, acht en dertig guldens. Met een half flessie pons en een pond allerhande ging hij direct op aanzoek.
    En werd op zijn drieëntwintigste de tweede vader van zes kinderen, waarvan de oudste zoon al 18 jaar was. Een paar jaar later werd hij Opa. Toen noemde heel Den Helder hem "Opa" en dat is altijd zo gebleven.
    In totaal redden Dorus en zijn bemanningen meer dan 500 mensen van de verdrinkingsdood. Daarvoor kregen ze vele medailles en andere huldeblijken.

    Na zijn pensioen (1911) bleek dat hij en andere oud-redders eigenlijk verkommerden en zeer armoedig moesten leven. Een van zijn gouden medailees moest hij zelfs verkopen om een fiets te kunnen kopen. En tot ver in zijn zevenstigste levensjaren had hij allerhande baantjes om te overleven. Daarom werd in 1923 het 'Helden der Zee-fonds Dorus Rijkers ' opgericht.
    at zamelde geld in voor een kleine wekelijkse uitkering voor oud-redders en hun nabestaanden. Die hadden tenslotte hun eigen leven in gevaar gebracht om anderen te redden.
    Voor dit fonds zijn indertijd vele acties gevoerd door geheel Nederland. Zijn gezicht kwam in allerlei kranten en op tabak- en zeepprodukten. Daarom kennen velen nog steeds de naam: Dorus Rijkers.
    Bij een onderzoek dat een Haagse bioscoop onder zijn bezoekers hield, bleek dat Dorus Rijkers zelfs de meest populaire man van het land was ! Niet helemaal vreemd, want Henri ter Hall, de bekende revue-artiest, uit Rijswijk (jawel) was voorzitter van het Dorus Rijkers-fonds geworden.

    Veel van de informatie hierboven kregen we via het «u»Nationaal Reddingmuseum "Dorus Rijkers" <http://www.noord-holland-tourist.nl/nl/museumplein/mknh8.htm>«/u» in Den Helder. Dit museum is een bezoekje zeker waard.

    Het Dorus Rijkers fonds bestaat nog steeds. Inmiddels kunnen er ook andere 'redding-gerelateerde" doelen mee ondersteund worden. Bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe reddingboot. Zie hiervoor de «u»KNRM <http://www.knrm.nl/>«/u» (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Theodorus "Dorus" Rijkers?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

    Voorouders (en nakomelingen) van Theodorus "Dorus" Rijkers

    Theodorus "Dorus" Rijkers



    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Over de familienaam Rijkers

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Rijkers.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Rijkers.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Rijkers (onder)zoekt.

    De publicatie Stambom Lagaaij / Lagaay is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rob Vader, "Stambom Lagaaij / Lagaay", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stambom-lagaaij/I7751.php : benaderd 28 mei 2024), "Theodorus "Dorus" Rijkers".