Stamreeks Klarenbeek » Beernt Proeys (± 1360-1425)

Persoonlijke gegevens Beernt Proeys 


Gezin van Beernt Proeys

Hij is getrouwd met Gode van Lanscroon.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Aelbert Proeys  ± 1395-1463 
  2. Jacob Preus  < 1438-± 1485 


Notities over Beernt Proeys

In 1353 pacht Arnouds zoon Bernt het gerecht Oostveen van domproost en domkapittel voor tachtig jaren. In 1357 wordt Bernt Proeys door de bisschop beleend met Herbertskop. Hij moet het zuidelijk deel van Herverskop tussen Hoofddijk en Bisschopswetering echter in 1386 weer aan het domkapittel verkopen. Dat 'keert in de schoot der Kerk terug'. De bisschop geeft dat deel van het gerecht aan het kapittel van de Domkerk in eigendom. In 1404 geeft Bernts zoon Bernt Proeys II de noordelijke rest van Herverskop terug aan de bisschop die het wederom aan de Dom geeft. Voortaan kan de domproost beide gerechten tezamen verpachten. De van proost en kapittel van de Domkerk afhankelijke heren van deze gecombineerde 'Oostveense landen' waren achtereenvolgens de Utrechtse burger Jan Proeys van Lichtenberg, zijn dochter Haze, echtgenoot van Hubert van Pallaes(1449-1474), Floris van Pallaes (1474-1498) en diens zoon Adriaan van Pallaes (1498-1518).

van: http://www.johansponselee.nl/maartensdijk/index.html

Slagers en de Annastraat in Utrecht
'Wammescrobsteren', of 'penswijven' ,dat waren de vrouwen die in de Middelstraat het werk deden. 'Wamme' was het slachtafval. In de middeleeuwen werden de darmen en de kadavers van de dode kalveren in deze straat uitgekookt om ze te kunnen gebruiken als varkensvoer. Omdat de varkens los door de stad liepen werd het afval gewoon op straat gegooid. In 1359 werd door het stadsbestuur het koken van darmen binnen de stad verboden. Dat hielp niks, daarom verboden ze het 12 jaar later nog een keer en werden de straffen verzwaard. Mocht een penswijf eerst voor straf een jaar haar werk niet meer doen, nu werd ze ook nog opgesloten in één van de Tolsteegtorens. Dat het slachtafval in de Annastraat werd schoongemaakt was omdat de slagers er vlakbij zaten.

van: www.binnenstadkrant.nl

Vleeshuis aan de Lange Nieuwstraat
Uiteindelijk moesten de slagers daar weg. Dat begon in 1425 met de benoeming van een nieuwe bisschop, Zweder van Culemborg. Zweder nam heel wat mensen met zich mee die in Utrecht nog het een ander recht te zetten hadden. Natuurlijk beloofden ze eerst plechtig aan het stadsbestuur dat ze zich netjes zouden gedragen. Eenmaal binnen de muren waren ze die belofte snel vergeten. Ze begonnen meteen samen met het slagersgilde hun oude rekeningen te vereffenen. Een van de eerste daden was burgemeester Beernt Proeys op zijn ziekbed te vermoorden.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Beernt Proeys?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Beernt Proeys

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Beernt Proeys

Arnoud Proeys
????-> 1331

Beernt Proeys
± 1360-1425


Gode van Lanscroon
± 1360-????

Aelbert Proeys
± 1395-1463
Jacob Preus
< 1438-± 1485

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Proeys

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Proeys.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Proeys.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Proeys (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hedwich de Vries, "Stamreeks Klarenbeek", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/staamreeks-klarenbeek/I15550.php : benaderd 9 mei 2024), "Beernt Proeys (± 1360-1425)".