Selius Jelles Timmenga » Yde Jacobus Engelsma (1752-1804)

Persoonlijke gegevens Yde Jacobus Engelsma 

  • Hij werd gedoopt op 10 september 1752 in Aldeboarn, It Hearrenfean, Friesland, Nederland.
  • Titel: Andere naam
    Hij voert de achternaam van zijn moeder
  • Beroep: Verwantschap.
    Directe voorouder
  • Geloof:
    • in het jaar 1787 Hervormd.
      15-11-1787
      Plaats: Utingeradeel

      Op 15 november 1787 zij belijdenis
      Op 5 mei 1828 zij vertrokken naar Langweer

      Man: Iede Jacobus
      Vrouw: Ynskje Ynses
    • van 1787 tot 1804 Hervormd.
      15-11-1787
      Plaats: Utingeradeel

      Op 15 november 1787 belijdenis; getrouwd man
      In september 1804 overleden

      Lidmaat: Iede Jacobus
  • Hij is overleden september 1804 in Aldeboarn, It Hearrenfean, Friesland, Nederland.
    Van http://www.ruitersporen.nl/verhalen/geesje.htm
    Toen op een zomerse ochtend tijdens het melken Yde Engelsma dood van zijn melkersstoeltje gleed en kort daarna Ynskje overleed aan 'herfstkoorts' (waarschijnlijk malaria), liep het in de familie uit op een juridische touwtrekkerij. Inzet: de verdeling van de erfenis tussen broers, zusters, zwagers, schoonzusters en een halfbroer.
    Oorzaak: Hartstilstand
  • Een kind van Jacobus Ydes en Aaltje Taedes Engelsma
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 januari 2018.

Gezin van Yde Jacobus Engelsma

Hij is getrouwd met Ynskje Ynzes Postma.

Zij zijn getrouwd op 20 april 1783 te Aldeboarn, It Hearrenfean, Friesland, Nederland.

Bruidegom: Iede Jacobus wonende te Grouw
Bruid: IJnskje IJnzes wonende te Oldeboorn
Het echtpaar woont later onder Oldeboorn

Kind(eren):

  1. Jacobus Ydes Engelsma  1785-1855 
  2. Klaas Ides Engelsma  1788-1826


Notities over Yde Jacobus Engelsma

OLDEBOORN - ALDEBOARN

Onderstaand komt uit het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlandendoor A.J. van der Aa.
Achste deel 1846

---
Oldeboorn is eene groote en aanzienlijke plaats, ongetwijfeld een der oudste dorpen der prov. Friesland en de zetel van het grietenijbestuur.
Het bestaat uit eene nette dubbele buurt, die langs de Boorn gebouwd is, en door deze rivier in twee deelen gescheiden wordt.

De omtrek van dit dorp is zeer groot, en wordt verdeeld in vier kwartieren , twee ten Noorden en twee ten Zuiden van de Boorn.
De noordelijke deelen heeten , het Henswoudster- en het Noorden vierendeel, behoorende onder het eerste, de buurten Renswoude en Sormorra; onder het tweede Poppenhuizen en Warniahuizen, of, zoo men eertijds zeide, Wantingahuizen, en verkort Wangiahuizen.
De zuidelijke deelen zijn het Zuider-Vierendeel en Wester-vierendeel, bevattende het eerste de buurt Oosterboorn , daar men eertijds eene plaats had , met name Stoutenburg , en het laatste de buurt Nijehuis, alwaar ook eene wetering loopt, met eene valbrug daarover.

Deze vier kwartieren tellen met het d. 259 h. en ongeveer 1650 inw., die meest hun bestaan vinden in landbouw , scheepvaart, en handel in vee , boter en kaas.
De landerijen en boerenplaatsen, welke tot dit d. behooren , liggen zeer wijd uitgestrekt. De weilanden zijn allen ingedijkt in kleine polders, welke des winters, door een aantal watermolens , worden droog gehouden. Ook heeft men er 1 kalkbranderij, 1 koperslagerij, 5 scheepstimmerwerven , 1 wind-koren-, 1 mos— terd- en 1 moutmolen, 2 grof- en hoefsmederijen enz. Vroeger had men er ook jeneverstokerijen , en er woonden onderscheidene koopvaardijvaarders, en in het eerste gedeelte der vorige eeuw twee Kommandeurs op Groenland.

De Herv., die hier wonen bchooren tot de gem. Oldeboom-en-Nes, die hier eene nette kerk heeft, in het zuid-oosterdeel des dorps , welke meteenen fraaijen toren prijkt. Beide , kerk en toren, zijn reeds in de verte zigtbaar. De vorige kerk , een oud en groot gebouw , rustende op twee rijen pilaren ‚ was gebouwd op of over eene fontein of bron , welke , naar sommiger gedachten , den naam aan het dorp zou gegeven hebben; doch het is veel waarschijnlijker, dat het dorp dien aan de rivier de Boom verschuldigd zij. In het midden der vorige eeuw werd de toren door den bliksem in brand gestoken, en gedeeltelijk vernield , doch weder opgebouwd. Kort na de Reformatie zou men , uit den ouden kerktoren van dit dorp, naar een fabelachtig berigt, eene klok naar Leeuwarden gevoerd hebben, op welke haar ouderdom met deze letteren uitgedrukt stond :
A.D. CCCCCCC (d. i. In het jaar onzes Heeren 700), waaruit dus zou blijken, dat het Christengeloof te dier tijd , in Friesland, reeds gepredikt zou worden , hetgeen geheel onaannemelijk is.

De Doopsgez. maken, met die van het dorp Nes, twee gem. uit, die het Oude-huis en het Nieuwe-huis genoemd worden, en gezamenlijk 770 zielen , onder welke 550 Ledematen tellen , en hier elk eene kerk hebben , zijnde beide kleine, doch nette gebouwen , zonder toren of orgel.
De 8 R. K., welke men er aantreft, worden tot de stat. van Heerenveen gerekend.
De dorpschool wordt gemiddeld door een getal van 150 leerlingen bezocht.
Men heeft hier een fraai Grietenijhuis.

Oldeboorn is begiftigd met eene openbare Waag, terwijl men vroeger geene goederen , die het waagregt onderhevig waren , uit deze grietenij op eene andere plaats ter waag mogt brengen, dan na hier het waagregt reeds betaald te hebben.

In 1581 werd hier, zoo tot dekking van dit dorp als van andere plaatsen , eene schans aangelegd , waarvan de plaats tegenwoordig naauwelijks met zekerheid kan aangewezen worden. Waarschijnlijk is het alleen , dat zij aan de noordoostkant des dorps gelegen heeft, dewijl men daar nog hedendaags een huisje vindt, dat de Schans genaamd wordt. Van hoe veel nut deze schans ware, bleek reeds in het volgende jaar, wanneer de Spaansche veldheer Verdugo, haar aantastende, manmoediglijk werd afgeslagen.

Ook heeft men er nog een fraai buitengoed Andringa-state. Vroeger had men er nog de staten Gauma en Douma.

Ten Zuiden van het d. vindt men een watertje, de Wetering genaamd , doch geheel onderscheiden van de hovengemclde weteringen. Uok loopt er eene lange vaart, de Boksloot geheeten, zuidwaarts in het Ouddeel.
....

In het jaar 1415 werd hier een put gegraven , waaruit eene zoo vergiftige damp oprees, dat er aanstonds twaalf mannen , vier vrouwen en twee kinderen door omkwamen, waarom men den put, zoo spoedig mogelijk , weder dempte.
---
----------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Yde Jacobus Engelsma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Yde Jacobus Engelsma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Yde Jacobus Engelsma

Voorouders (en nakomelingen) van Yde Jacobus Engelsma

Schoutje Douwes
????-> 1746
Jacobus Ydes
????-1772

Yde Jacobus Engelsma
1752-1804

1783

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Yde Jacobus Engelsma



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 20 april 1783 lag rond de 8,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1783: Bron: Wikipedia
      • 4 juni » De gebroeders Montgolfier geven in Annonay de eerste openbare demonstratie van de heteluchtballon.
      • 8 juni » In de vulkaan Laki, op IJsland, begint een uitbarsting die acht maanden zal duren, en die meer dan negenduizend mensen het leven kost. Ook is dit het begin van een achtjarige hongersnood.
      • 19 september » De luchtballon wordt uitgevonden.
      • 23 september » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Zweden.
      • 21 november » In Frankrijk vindt de eerste bemande luchtballonvaart plaats .
      • 1 december » Eerste bemande ballonvaart door Jacques Charles en Marie-Noël Robert.

    Over de familienaam Engelsma

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Engelsma.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Engelsma.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Engelsma (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hedwich de Vries, "Selius Jelles Timmenga", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/selius-jelles-timmenga/I300.php : benaderd 4 mei 2024), "Yde Jacobus Engelsma (1752-1804)".