Riek Brinkatte en voorgeslacht » Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte (1915-1983)

Persoonlijke gegevens Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte 


Gezin van Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte

Hij is getrouwd met Jannetje Wilhelmina Schuurman.

Toestemming voor het huwelijk is rond 29 april 1942 verkregen te Hengelo, Overijssel, Nederland.Bron 6

Zij zijn getrouwd rond 10 juni 1942 te Hengelo, Overijssel, Nederland.Bron 7

Opmerking bij het huwelijk van Arend en Jannie: Het kerkelijk huwelijk werd op dezelfde dag ingezegend in de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat in Hengelo. Deze kerk is thans niet meer als kerk in gebruik, doch wordt gebruikt voor concerten e.d. De bruiloft werd gevierd bij café-restaurant “"Het Steerntje"” (Asveld) aan de Deldenerstraat in Hengelo. Dit café is omstreeks 2000 gesloopt. Ter plekke is nu een parkeerplaats van het verpleeghuis “Dr. Borsthuis”.

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


Notities over Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte

Arend was tijdens de mobilisatie in 1939 en in de meidagen 1940 in militaire dienst bij de genietroepen en vocht (d.w.z. hij was aanwezig) in mei 1940 op de Grebbeberg bij Rhenen. Hij en zijn maten hadden niet de intentie om als helden uit de oorlog te komen, maar wel levend. Toen er dan ook een open auto voorbij kwam met daarin vier duitse officieren gingen ze snel achter een paar dikke bomen staan om vooral maar niet gezien te worden in plaats van er op te schieten.
Na de capitulatie raakte hij in Duitse krijgsgevangenschap, waaruit hij echter al vrij spoedig weer werd vrij gelaten. Maar als een donderslag bij heldere hemel kwam in de middag van 29 april 1943 de bekendmaking van de Wehrmachtsbefehlshaber, General der Flieger Fr. Christiansen het bevel dat alle in 1940 vrijgelaten soldaten van het voormalig Nederlandse leger opnieuw in krijgsgevangenschap zouden worden genomen. De op volle toeren draaiende Duitse oorlogsindustrie kon deze mannen goed gebruiken. Bovendien betekende het een verzwakking voor de verzetsbeweging.
Oorspronkelijk was dit een plan van Reichsfuehrer SS, Heinrich Himmler. Op 13 februari 1943 had hij deze stap in een notitie na een gesprek met Hitler in de "Wolfsschanze” als "Geheime Kommandosache" opgeschreven: "Ich trug dem Führer meinen Gedanken vor, dass man aus den Niederlanden 300.000 einwohner als Kriegsgefangene nach Deutschland zum Arbeitzeinsatz abschieben Könne. Der Fuehrer fand das notwendig und richtig und beauftragte mich, sofort mit dem Reichskommisar (Seys-Inquart) Verbindung aufzunehmen".
Arend had echter, hoewel hij timmerman was, in zijn persoonsbewijs laten noteren dat hij landbouwer was. Aangezien hij op een boerderij woonde was dit niet geheel onaannemelijk. Mannen die werkzaam waren ten dienste van de voedselvoorziening werden over het algemeen met rust gelaten. Zodoende ontsnapte Arend aan deportatie naar Duitsland.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Arend Jan jr. Brinkatte

Dina Fikkert
1851-1917

Arend Jan jr. Brinkatte
1915-1983

± 1942

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Gezinskaart vader en grafsteen.
    2. Bevolkingsregister Hengelo. Gezinskaart vader.
    3. Lidmatenboek N.H.kerk Delden. (boek95E)
    4. Bevolkingsregister en rouwkaart
    5. Rouwkaart
    6. Tubantia 30-4-1942
    7. Tubantia 11-6-1942

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 17 januari 1915 lag tussen 1,0 °C en 5,8 °C en was gemiddeld 2,7 °C. Er was 2,8 mm neerslag. Er was 3,5 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1915: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,3 miljoen inwoners.
      • 27 januari » De Verenigde Staten bezetten Haïti.
      • 3 maart » Oprichting van de National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), de voorganger van de NASA.
      • 18 maart » De Geallieerden lijden een zware nederlaag op zee in Turkije bij de slag om Gallipoli.
      • 22 april » Tijdens de Eerste Wereldoorlog maken Duitse troepen bij Ieper (België) voor het eerst gebruik van gifgas in de Ieperboog.
      • 25 april » Eerste Wereldoorlog: De Slag om Gallipoli begint.
      • 5 augustus » Duitse troepen nemen de Poolse hoofdstad Warschau in.
    • De temperatuur op 1 mei 1983 lag tussen 9,1 °C en 15,7 °C en was gemiddeld 11,1 °C. Er was 12,1 mm neerslag gedurende 11,8 uur. Er was 0.9 uur zonneschijn (6%). Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1983: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
      • 6 januari » Aan de Thais-Cambodjaanse grens worden vluchtelingen beschoten door Vietnamese troepen die het bewind in Phnom Penh steunen.
      • 17 maart » Ontslag van de Nederlander Lambert van Heygen als bisschop van Doumé en benoeming tot bisschop van Bertoua in Kameroen.
      • 21 juni » Zwemmer Michael Gross uit West-Duitsland brengt in Hannover het wereldrecord op de 200 meter vrije slag op 1.48,28.
      • 7 september » Ajax-aanvaller Marco van Basten debuteert voor het Nederlands voetbalelftal in het EK-kwalificatieduel tegen IJsland (3-0).
      • 10 oktober » Yitzhak Shamir wordt premier van Israël als opvolger van Menachem Begin
      • 8 november » Uit handen van koning Boudewijn van België ontvangt de dichter Lucebert de Prijs der Nederlandse Letteren.
    • De temperatuur op 5 mei 1983 lag tussen 0.8 °C en 15,8 °C en was gemiddeld 9,7 °C. Er was 10,8 uur zonneschijn (71%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van donderdag 4 november 1982 tot maandag 14 juli 1986 was er in Nederland het kabinet Lubbers I met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1983: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,3 miljoen inwoners.
      • 9 januari » Twintig mensen raken gewond als twee bommen ontploffen tijdens de voetbalwedstrijd AFC Ajax-FC Den Haag in stadion De Meer.
      • 17 februari » Algehele herziening van de Nederlandse Grondwet.
      • 8 maart » De Nederlandse schaatser Jan Kooiman vestigt het werelduurrecord op de schaats in Inzell: in één uur tijd schaatst hij 38558,45 m.
      • 21 september » Het Nederlands voetbalelftal speelt in Brussel met 1-1 gelijk tegen België. Nieuwkomer Marco van Basten scoort na rust voor Oranje. Adri van Tiggelen (FC Groningen) maakt zijn debuut voor Oranje.
      • 23 september » Gerrie Coetzee uit Zuid-Afrika wordt de eerste Afrikaanse zwaargewicht bokskampioen in de geschiedenis wanneer hij verdedigend kampioen Michael Dokes verslaat.
      • 17 december » IRA-bomaanslag op het Londense warenhuis Harrods, waarbij zes mensen om het leven komen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Brinkatte


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J.de Klark, "Riek Brinkatte en voorgeslacht", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/riek-brinkatte-en-voorgeslacht/I13.php : benaderd 18 mei 2024), "Arend Jan jr. "Arend" Brinkatte (1915-1983)".