Parenteel Here Taedes » Rinze Ozinga (1906-)

Persoonlijke gegevens Rinze Ozinga 

  • Hij is geboren op 2 oktober 1906 in Ljouwert, Fryslan.Bron 1
  • Beroep: Klerk ten kantore van den gemeente-ontvanger.Bron 2
  • Functie van 1919 tot 1927: 3e ambtenaar gemeente Ljouwert.Bron 3
  • Functie van 1927 tot 1932: 2e ambtenaar gemeente Ljouwert.Bron 3
  • Functie van 1932 tot 1936: 2e ambtenaar gemeentelijke lichtbedrijven Ljouwert.Bron 3
  • Functie van 1936 tot na 1942: 2e ambtenaar gemeente Ljouwert.Bron 3
  • Opleidingen:
    • van 1918 tot 1922 Burgeravondschool.Bron 3
    • van 1922 tot 1925 Middelbare Avond Handelschool.Bron 3
    • tot 1928 Gemeente Administratie.Bron 3
    • tot 1932 Administratie en Controle der Gemeentefinanciën.Bron 3
  • Vermelding van rond 1924 tot rond 1930: Lid Nederlands Christelijke Ambtenarenbond.Bron 3
  • Vermelding in het jaar 1925: Nationale Militie.Bron 3
    Vrijgeloot
  • Vermelding van rond 1930 tot rond 1942: Lid Nederlandse Bond van Gemeenteambtenaren.Bron 3
  • Vermelding vanaf rond 1942: Lid NAF (Nederlands Arbeidsfront).Bron 3
    Nummer 633546
  • Vermelding op 15 april 1945: Gearresteerd en ontslagen.Bron 3
    Gearresteerd door de NBS. Later per deze datum officieel ontslagen, vanwege nationaal-socialistische geestesgesteldheid.
  • Vermelding op 19 april 1945: Vrijgelaten.Bron 3
    Na verhoor vrijgelaten.
  • Vermelding rond 1946: Rapport over Rinze van collega Jonker voor Zuiveringscommissie.Bron 3
    Collega Jonker geeft de volgende zaken weer over Rinze:

    1. Rinze keek in 1940 vanuit het kantoorraam met welgevallen naar de intocht van de Duitsers, tot ergernis van zijn collega's.
    2. Rinze bood de Duitsers op vele manieren de helpende hand, had sympathie voor hen en bewonderde hun systeem, kracht en organisatie. Dit zorgde voor een scherpe verhouding, die meer en meer alleen zakelijk was. Door deze situatie kon illegale lectuur en nieuws niet worden uitgewisseld op kantoor. Jonker voelde zich door de aanwezigheid van Rinze alleen al belemmerd in zijn illegale werk.
    3. Rinze werd lid van de Nederlandse Volksdienst toen dat nodig was voor een vakantie van zijn zoontje.
    4. Rinze sloot zich geheel vrijwillig aan bij de nationaal socialistische NAF en probeerde zich daar verdienstelijk te maken.
    5. Rinze had een vrijstelling gekregen zodat hij zijn radio niet hoefde in te leveren.
    6. Rinze zou hebben gezegd dat de Fuhrer groot gelijk had Nederlandse soldaten terug in krijgsgevangenschap te voeren, aangezien deze hadden gesaboteerd. Hij was hierbij ongewoon opgewonden.
    7. Als het gesprek kwam op Duitse handelingen zweeg Rinze en gaf geen blijk van afkeuring. Alleen over Winterhulp heeft hij zich wel eens kritisch uitgelaten.
    8. Toen in Stalingrad werd gevochten plaagde men Rinze dat hij daar maar moest gaan vechten. Hij zei eerst wel te willen als zijn gezin verzorgd was. Toen bleek dat salaris werd doorbetaald en ze hem herinnerden aan zijn woord, zei hij dat zijn vrouw het niet wilde en werd daarna boos dat het geplaag over moest zijn. Anders zou hij wel weten waar hij moest wezen....
    9. Toen men moest opgeven of men lid was van NSB, NAF of Winterhulp leverde Rinze een briefje in.
    10. Bij de uitzending naar Duitsland zei Rinze dat dit waarschijnlijk niet door zou gaan. In tegenstelling tot anderen wendde hij zich niet tot de burgemeester om bemiddeling, maar de burgemeester belde wel dat hij niet hoefde te komen. Door de directeur van sociale zaken werd gezegd dat Rinze vertrouwensman was van de burgemeester.
    11. Na de oproep naar Drenthe ging hij gewillig daarheen. Onderduiken was volgens hem niet nodig. Toen de rest naar het zuiden werd vervoerd hoorde hij daar toevallig niet bij. Blijkbaar werd hem zijn vlucht grootmoedig vergeven, want nadien is geen enkele maatregel tegen hem genomen.
    12. Vlak voor de bevrijding meldde Rinze zich voor graafwerk op het vliegveld, om zo extra beloning en bonkaarten te scoren.

    Volgens Jonker is juist een persoon als Rinze gevaarlijk. Langzaam zijn netten uitzettend om te komen waar hij wil. Geen openlijk lid van de NSB of gevochten voor Duitsland. Geen direct verraad, maar geraffineerd slaat hij toe op het geschiktste moment.
  • Vermelding juni 1946: Ontslagbrief.Bron 3
    Rinze ontvangt bericht dat hij per 15 april 1945 is ontslagen.
  • Vermelding op 27 augustus 1947: Beroep bij RvS.Bron 3
    Raad van State neemt zijn beroep tegen zijn ontslag in behandeling.
  • Vermelding op 27 februari 1948: Verhoor Fokke Polet.Bron 3
    Fokke Polet, geboren 18 juni 1886, gemeente-ontvanger, Fonteinstraat 19 te Ljouwert.

    Fokke bevestigt de door anderen genoemde punten over het juichen voor het raam bij de intocht van de Duitsers, dreigementen over aangeven bij Duitse instanties, het lidmaatschap bij de NVD voor de vakantie van zijn zoontje en de vertrouwensband met de burgemeester.
  • Vermelding op 27 februari 1948: Verhoor Hein de Vries.Bron 3
    Hein de Vries, 17 februari 1904 te Frjentsjer, onderwijzer, Eksterstraat 17 te Ljouwert.

    Hoorde dat Rinze na zijn arrestatie zou worden gerehabiliteerd en vond dit verschrikkelijk, aangezien Rinze als zeer pro-Duits bekend stond. Er kwam een keer een Duitse auto bij Rinze waar iemand met geel uniform uitstapte. Zijn zoontje werd naar Duitsland uitgezonden via de Nederlandse Volksdienst. Uitzending van arbeiders zou Rinze niet erg gevonden hebben.
  • Vermelding op 27 februari 1948: Verhoor Sietse Jonker.Bron 3
    Sietse Jonker, geboren 16 mei 1894 te Grou, directeur stichting Leeuwarder Courant, Pinkstraat 9 te Ljouwert.

    Sietse zat bij Rinze op kantoor en heeft een groot rapport samengesteld voor de zuiveringscommissie. Hij geeft een afschrift van het rapport en vindt het niet nodig daar nader commentaar op te geven.
  • Vermelding op 27 februari 1948: Verhoor Sikke van Althuis.Bron 3
    Sikke van Althuis, geboren 20 februari 1896 te Ljouwert, 1e klerk, Willem Sprengerstraat 57 te Ljouwert.

    Hij bevestigt de door anderen weergegeven verhalen. Volgens Sikke wilde Rinze aan alles meedoen wat met de Duitsers te maken had zonder dat het verdacht was. Hij was te voorzichtig om bijvoorbeeld lid te worden van de NSB.
  • Vermelding op 19 maart 1948: Verhoor Dirk Postmus.Bron 3
    Dirk Postmus, geboren 6 oktober 1906 te Ljouwert, in kamp Westerbork.

    Was tot 1927 goede vrienden met Rinze. Woonde van 1927 tot 1941 in Duitsland en had toen geen contact met Rinze. Zag Rinze terug in Ljouwert, waar Dirk woonde van 1941 tot 1944. Sprak hem 1 of 2 keer op straat, maar had het niet over politiek omdat hij niet dacht dat Rinze iets van nationaal-scoialisme moest hebben. Weet niet meer waar het wel over ging.
  • Vermelding op 8 april 1948: Getuigenverhoor Ysbrand Jacob van der Meer.Bron 3
    Ysbrand Jacob van der Meer, geboren 18 september 1927 te Frjentsjer, student, Bildtsestraat 36 te Ljouwert.

    Hij verhaalt over de tien dagen werkzaamheden in Drenthe. Na de tien dagen zou men zogenaamd naar huis worden gebracht, maar het viel op dat de treinen naar het zuiden reden. Daarop werd een vluchtplan bedacht. Rinze praatte met een OT-lid, en na diens vertrek zijn ze gevlucht. Van horen zeggen kreeg hij te horen dat Rinze niet te vertrouwen was, maar heeft zelf niets meegemaakt dat daar op wees. Het was alleen vreemd dat toen anderen aangaven dat Duitsland moest verliezen, Rinze aangaf dat nog niet te weten.
  • Vermelding op 8 april 1948: Vervolg verhoor verdachte.Bron 3
    Rinze ontkent ooit iets te maken te hebben gehad met de NSB of aanverwante organisaties.

    In 1942 ontmoette hij zijn oude schoolvriend Dirk Postmus, die hem aanbood Rinzes zoontje gratis mee te nemen voor een uitje naar Duitsland. Om zijn zoon een genoegen te doen stemde hij toe. Toen zijn zoontje vanuit Thüringen schreef dat hij op het land van een boer moest werken, wilde hij dat niet hebben, dus schreef hij dat hij onmiddelijk terug moest komen. Om logistieke redenen lukte dat pas na 5 weken. Daarop heeft hij ruzie gehad met Dirk over dit voorval, waardoor die niet meer bij hem langskwam.

    Toen in 1940 de Duitsers Ljouwert binnenkwamen stond hij voor het raam van zijn kantoor te kijken. Rinze ontkent daarbij te hebben gelachen of anderszins zijn instemming te hebben laten zien. Hij was niet pro-Duits.

    Hij had een goede verstandhouding met zijn collega's, tot zijn verjaardag in 1942 of 1943 toen hij op gebak wilde trakteren, maar zijn beide collega's dit weigerden aan te nemen zonder opgave van reden. Nu de verhouding was verslechterd zei een van de collega's tijdens een fietsenvordering dat Rinze zijn fiets ook maar beschikbaar moest stellen. Aangezien Rinze erg bang was zijn fiets kwijt te raken bij een dergelijke vordering, was hij hier erg boos over en dreigde dan gelijk alles te vertellen wat hij wist. Dit werd opgevat als een bedreiging.

    In de zomer van 1943 heeft hij een dag of 3, 4 dekkingsgaten gegraven nadat hij hiervoor een oproep kreeg. In november kreeg hij een oproep voor werk in Duitsland, maar omdat hij meende dat ambtenaren waren vrijgesteld ging hij naar het kantoor van het Nederlandse Arbeidsfront en kreeg toen vrijstelling van de burgemeester. Hij kende de burgemeester verder niet.

    In 1944 moesten alle burgers van Friesland 10 dagen werken in Drenthe. Hij heeft toen 10 dagen in Vries gewerkt. Daarna is hij samen met een zekere van der Meer gevlucht.

    In 1945 werkte hij een poosje op het vliegveld en liep dan vaak samen met een lid van het OT, maar hij had verder geen omgang met die man.

    In 1943 solliciteerde hij op de vacature van verificateur der gemeente-financiën in Nijmegen, maar toen hij merkte dat de vacature was ontstaan doordat iemand was ondergedoken trok hij zich terug. Hij had niet gesolliciteerd om van de gelegenheid gebruik te maken.

    Rinze heeft zijn 'sibbekunde' op een lijst vermeld, omdat hij amateur-genealoog is.

    Hij heeft zijn radio niet ingeleverd, maar deze laten onderduiken.
  • Vermelding op 16 juli 1948: Uitspraak RvS.Bron 3
    De RvS acht dat gezien Rinze toegeeft zijn zoontje met de NVD naar Duitsland te hebben gezonden voor 6 weken, in een twistgesprek heeft gedaan alsof hij zich wilde aanmelden voor de strijd in Stalingrad, en tegen de burgemeester aangaf lid te zijn van het NAF en te sympathiseren met de beginselen van de NSB, hij terecht is ontslagen.
  • Geloof: Christelijke Gereformeerde Kerken.Bron 4
  • Woonachtig:
  • Een kind van Ale Rinzes Osinga en Johanna Nieuwenhuis
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 26 augustus 2021.

Gezin van Rinze Ozinga

Hij is getrouwd met Tjitske Johanna Spandaw.

Zij zijn getrouwd op 30 april 1930 te Ljouwert, Fryslan, hij was toen 23 jaar oud.Bron 11


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Rinze Ozinga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Rinze Ozinga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Rinze Ozinga


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Rinze Ozinga



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorteregister 1906, Ljouwert, Akte 644
    2. Huwelijksregister 1936, Ljouwert, Akte 210
    3. CABR
    4. Bevolkingsregister Ljouwert 1904-1922
    5. Bevolkingsregister Ljouwert 1904-1922 etc.
    6. Bevolkingsregister Ljouwert 1922-1939
    7. Bevolkingsregister Ljouwert
    8. Bevolkingsregister Ljouwert etc.
    9. LC 8 jun 1970
    10. LC 10 mei 1986
    11. Huwelijksregister 1930, Ljouwert, Akte 100

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 2 oktober 1906 lag tussen 9,9 °C en 17,4 °C en was gemiddeld 13,9 °C. Er was 17,1 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1906: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,5 miljoen inwoners.
      • 2 maart » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Deportivo La Coruña.
      • 12 maart » Stormvloed van 1906 na extreem hoog water op de Westerschelde. Diverse zeedijken breken door, met grote schade tot gevolg. Doordat de stormvloed overdag plaatsvindt, vallen er geen doden. Net over de grens in het Waasland verdrinken in totaal 8 mensen.
      • 26 maart » De Electrotechnische Vereeniging (ETV) wordt opgericht.
      • 7 april » Uitbarsting van de Vesuvius.
      • 18 april » De Gereformeerde Bond wordt binnen de Nederlandse Hervormde Kerk opgericht.
      • 3 september » De Vereniging Natuurmonumenten doet haar eerste aankoop, het Naardermeer.
    • De temperatuur op 30 april 1930 lag tussen 3,5 °C en 14,3 °C en was gemiddeld 9,2 °C. Er was 13,1 uur zonneschijn (88%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1930: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,8 miljoen inwoners.
      • 29 juni » De Z. Robertus Bellarminus, SJ wordt heilig verklaard door Paus Pius XI.
      • 30 juli » Uruguay wint het WK voetbal door in de finale Argentinië te verslaan met 4-2.
      • 13 augustus » Oprichting van het Bisdom Berlijn in Duitsland.
      • 24 augustus » De IJzertoren, langs de Belgische rivier de IJzer, wordt ingewijd.
      • 8 september » Richard Drew vindt het Scotch-kleefband uit.
      • 4 december » Het Vaticaan keurt periodieke onthouding goed als methode voor anticonceptie.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Ozinga

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ozinga.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ozinga.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ozinga (onder)zoekt.

    De publicatie Parenteel Here Taedes is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Albert Allema, "Parenteel Here Taedes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/parenteel-here-taedes/I28949.php : benaderd 9 mei 2024), "Rinze Ozinga (1906-)".