Parenteel Dorlas » Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN (1886-1945)

Persoonlijke gegevens Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN 


Gezin van Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN

Hij is getrouwd met Johanna SINNIGE.

Zij zijn getrouwd op 23 oktober 1912 te AMSTERDAM (NH), hij was toen 26 jaar oud.Bron 1

Getuigen: F.H. Muller, J. Harings,

Kind(eren):

  1. Johanna HESTERMAN  1909-± 1969


Notities over Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN

OOM "BEPPIE"
============
EEN "LOOSER"
===========
Bertus was de eerstgeborene van Jan Hesterman, een diamantslijpersbaas en exploitant van ca. 20 "schijven". Z'n vader stierf op 44-jarige leeftijd op 22 augustus 1905 aan maagkanker en z'n moeder stierf een halfjaar later op 11 Februari 1906. Hij werd - op 11 october 1906 (nadat hij eerst ca. een half jaar was opgenomen in het gezin van z'n oom Arie Albertus Hesterman van 1862) op 19 jarige leeftijd - tezamen met z'n 2 jaar jongere zusje opgenomen in het Hersteld Evangelisch Luthersche Weeshuis aan de Haarlemmerstraat te Amsterdam, nadat de familieleden de nalatenschap onder elkaar had verdeeld en waarschijnlijk een "entreesom" voor de kinderen hadden voldaan. Bertus huwde op 23 october 1912 (op dezelfde datum als z'n zuster!) Johanna Sinnige, waarbij het op 8 september 1909 geboren dochtertje Johanna door hem werd "ge-echt".
Hij woonde slechts een paar jaar met z'n echtgenote samen en is uiteindelijk na 25 jaar van haar gescheiden op 2 December 19378. Hij was eigenlijk een geboren "looser". Hij woonde vele malen langere of kortere perioden "in" bij z'n zuster Corrie, die vaak tegen de wil van haar echtgenoot Antoon regelmatig een plaatsje in haar woning voor hem inruimde. De band tussen broer en zus die op resp. 19 en 15 jarige leeftijd wees werden was hecht. Ofschoon de Familie Hesterman niet geheel onbemiddeld was, werd de nalatenschap grotendeels (onrechtmatig?) verdeeld onder andere familieleden. Bertus moest reeds jong z'n eigen kost trachten te verdienen en kwam - bij gebrek aan talent voor het diamantslijpersvak - terecht in de Horeca. Hij werkte afwisselend als "casserollier" (bordenwasser) en "chasseur" (het afvoeren van vuil tafelporcelein en bestek vanuit het restaurant naar de keuken)in (later zelfs de "betere") hotels van Amsterdam zoals "De Roode Leeuw", "Het Gouden Hoofd", "Het Brouwers Wapen", "Pays Bas" en het "Amstel Hotel".
Logischerwijze dronk hij daarom graag een borreltje (ofschoon het nooit tot echte dronkenschap heeft geleid) en dat veroorzaakte nog wel eens een conflict met z'n zuster "Cockie" en zwager Antoon wanneer die dat weer aanleiding vond om hem "de wacht aan te zeggen" en hem verdere toegang tot z'n huis wilde verbieden. Zijn zuster nam haar "Beppie" echter altijd in bescherming. Bertus trachtte het altijd weer goed te maken door op z'n eerstvolgende (schaarse) vrije Zondag een "paar maatjes ouwe klare" voor z'n zwager mee te nemen, hetgeen zij dan broederlijk samen 's-Zondags smiddags consumeerden tijdens het luisteren naar het radioverslag van Han Hollander van een voetbalwedstrijd.
Ook bracht hij vaak de "keukengeheimen" en zelfs byzondere grondstoffen van de hotelkoks mee voor z'n zuster, die daarmede haar voordeel deed in haar eigen keuken. Bertus werd eigenlijk ook vrij veelvuldig min of meer goedmoedig getreiterd door de kinderen van Antoon en Corrie, omdat die toch meestal wel hun vader aan hun zijde konden verwachten. Ofschoon "Oom Beppie" z'n inkomsten nimmer aan de hoge kant zijn geweest was hij toch altijd royaal met (Sinterklaas)-geschenken voor de kinderen van z'n zuster. Hij stak er zich zelfs soms voor in de schulden! Hij was ook de aangewezen man om zich als Sinterklaas te verkleden ofschoon Corries kroost dat meestal wel snel door had, vooral na een paar borreltjes !
Toen z'n zuster in 1944 een pension overnam was er voor hem geen plaats meer in haar "dure" kamers en hij verhuisde naar een zolderkamertje in de Amsterdamse Spuistraat, alwaar hij in Januari 1945 in alle eenzaamheid tengevolge van hongeroedeem en koude overleed.
Kort voor z'n dood werd hem z'n laatste sigaret - die z'n zuster voor (toen veel geld!) Fl. 10,- van een zwarthandelaar in de Spuistraat had gekocht door z'n "Cockie" in de mond gestopt.
Zijn stoffelijk overschot werd - bij gebrek aan lijkkisten in deze donkere dagen - gewikkeld in een deken per bakfiets naar z'n laatste rustplaats op de Oosterbegraafplaats getransporteerd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Albertus Johannes HESTERMAN

Jan HESTERMAN
1861-1905

Albertus Johannes HESTERMAN
1886-1945

1912

Johanna SINNIGE
1890-± 1923

Johanna HESTERMAN
1909-± 1969

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. BS, akte 3H30V

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 15 augustus 1886 lag rond de 16,5 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 65%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 8 april » De Duitser Carl Gassner verkrijgt octrooi op de droge zinkbatterij.
      • 29 mei » John Pemberton begint Coca-Cola te adverteren.
      • 3 juli » Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
      • 1 september » Instelling van de rooms-katholieke Bisschoppelijke Hiërarchie in Brits-Indië met vijf aartsbisdommen en veertien bisdommen.
      • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
      • 29 december » Zaligverklaring van 54 Engelse martelaren, onder wie John Fisher en Thomas More.
    • De temperatuur op 23 oktober 1912 lag tussen 4,7 °C en 7,8 °C en was gemiddeld 6,8 °C. Er was 8,6 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 12 februari » Er komt een eind aan de Mantsjoe Qing-dynastie met de abdicatie van de 12-jarige keizer van China Pu-Yi.
      • 28 februari » Boven de Amerikaanse staat Missouri maakt Albert Berry de eerste parachutesprong uit een vliegtuig
      • 29 maart » Robert Falcon Scott komt met 4 metgezellen om tijdens een vliegende sneeuwstorm op Antarctica.
      • 15 april » Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; ongeveer 1500 mensen komen bij die ramp om.
      • 12 juni » Oprichting van de Hondurese voetbal- en honkbalclub Club Deportivo Olimpia in de hoofdstad Tegucigalpa.
      • 20 juli » De Amerikaanse zwemmer Duke Kahanamoku verbetert in Hamburg het wereldrecord op de 100 meter vrije slag tot 1.01,6. Het oude record (1.02,4) stond sinds 6 april van hetzelfde jaar op naam van de Duitser Kurt Bretting.
    • De temperatuur op 12 januari 1945 lag tussen 0.2 °C en 2,0 °C en was gemiddeld 1,2 °C. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 23 februari 1945 tot 24 juni 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy III met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1945: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,2 miljoen inwoners.
      • 10 maart » Een Amerikaans bombardement op Tokio en de daardoor veroorzaakte branden eisen 83.793 doden en een onbekend aantal gewonden en vermisten.
      • 30 maart » Tweede Wereldoorlog: Russische troepen vallen Oostenrijk binnen en bezetten Wenen. Canadese troepen die enkele dagen eerder bij Rees de Rijn zijn overgestoken, passeren bij de Achterhoek de Duits-Nederlandse grens waarmee de bevrijding van Oost-en Noord-Nederland begint.
      • 16 april » Tweede Wereldoorlog: Bevrijding van Groningen.
      • 28 april » Benito Mussolini en zijn minnares Clara Petacci worden gedood door leden van het Italiaanse verzet wanneer ze het land proberen te ontvluchten.
      • 26 juni » Het Handvest van de Verenigde Naties wordt ondertekend in San Francisco.
      • 6 augustus » WO II: de eerste atoombomaanval ooit wordt uitgevoerd op Hiroshima: 70.000 doden.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam HESTERMAN


    De publicatie Parenteel Dorlas is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.V.Dorlas, "Parenteel Dorlas", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/parenteel-dorlas/I84.php : benaderd 2 mei 2024), "Albertus Johannes "Bertus" HESTERMAN (1886-1945)".