De temperatuur op 25 mei 1854 lag rond de 12,4 °C. Er was 6 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
31 januari » Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wordt opgericht. Christophorus Buys Ballot is de eerste hoofddirecteur.
9 juli » In Franeker wordt voor het eerst de kaatswedstrijd PC gehouden.
21 oktober » Florence Nightingale wordt met een staf van 38 verpleegsters naar de Krimoorlog gestuurd.
22 november » Executie van Johann Heinrich Kemper voor drievoudige moord en tweevoudige poging tot moord in Amsterdam.
3 december » De Eureka Stockade vindt plaats in Ballarat, Australië.
8 december » Paus Pius IX vaardigt het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis uit, dat belijdt dat de Maagd Maria geboren is zonder erfzonde.
Dag van overlijden 18 januari 1939
De temperatuur op 18 januari 1939 lag tussen 8,3 °C en 11,3 °C en was gemiddeld 9,6 °C. Er was 0.8 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 0.4 uur zonneschijn (5%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
11 februari » Lise Meitner en Otto Frisch publiceren in Nature voor het eerst over kernsplitsing.
12 februari » Het Peruviaans voetbalelftal wint voor de eerste keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 2-1 te winnen van Uruguay.
15 maart » Duitse troepen bezetten Praag, waarna het resterende deel van Tsjechië met weinig weerstand wordt geannexeerd door het Derde Rijk en herbenoemd tot het Protectoraat Bohemen en Moravië. Slowakije heeft zich de dag voordien met de hulp van Hitler onafhankelijk verklaard, waarna het een vazalstaat van nazi-Duitsland wordt.
25 augustus » Polen en Groot-Brittannië tekenen een bijstandsverdrag.
8 september » De Nederlandse mijnenveger Hr.Ms. Willem van Ewijck loopt op een eigen mijn waardoor 30 mensen om het leven komen.
10 september » Canada verklaart Duitsland de oorlog.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Charles Olson, "Olson's Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/olsons-tree/P10127.php : benaderd 30 april 2025), "Rebecca Cone Brewster (1854-1939)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.