Nieuws » Genealogie, het inzichtelijk maken van verwantschappen

Bij de publicatie van genealogische gegevens is het inzichtelijk maken van verwantschappen een belangrijk aspect. Op Genealogie Online worden de verwantschappen op diverse wijzen afgebeeld. Elke persoonspagina toont door middel van een uitgebreide kwartierstaat wie de ouders en grootsouders zijn van de persoon, met wie de persoon is gehuwd en de kinderen die uit deze huwelijken zijn voortgekomen.

Uitgebreide grafische kwartierstaat met nakomelingen

Door binnen de publicatie personen te markeren als kwartierdrager of stamvader/moeder (="startpunt") worden er specifieke genealogische rapportages gemaakt, in tekst vorm en in grafische vorm. Een voorbeeld hiervan is de stamreeks die voorouders in mannelijke of vrouwelijke lijn weergeeft. Door de jaartallen van geboorte en overlijden te betrekken kan de stamreems ook in tijdlijn vorm worden weergegeven. De tijdlijn weergave toont wanneer de personen leefde, dus ook of ouders zijn overleden toen het kinde nog jong was of dat kleinkinderen hun grootouders nog hebben meegemaakt.

Stamreeks in tradionele en tijdlijn weergave

De kwartierstaaat kan weergegeven worden in een waaierdiagram. De kwartierdrager (ook wel proband genoemd) staat hier in het midden en de voorouders er om heen. Door op een voorouder te klikken wordt deze de proband van kwartierstaat. Door weer in het midden te klikken wordt de 'originele' proband (en voorouders) zichtbaar.

Dynamische kwartierstaat waaierdiagram

De startpunten komen ook terug op de persoonspagina als de persoon verwant is met de persoon (of personen) die als startpunt is (of zijn) gemarkeerd. Onderstaand voorbeeld laat zien dat dat zowel de lijn van de voorouders als de nakomelingen gevolgd kan worden.

Verwantschapweergave op persoonspagina met startpunten

knop Visualiseer andere verwantschapNieuw op Genealogie Online is dat er ad-hoc een verwantschap kan worden weergegeven. Op persoonspagina's is hiervoor de knop 'Visualiseer andere verwantschap' toegevoegd. Na het klikken op deze knop kan er een tweede persoon uit de publicatie worden gekozen. Als er een (aangetrouwde) verwantschap is tussen de personen wordt deze grafisch weergegeven.

Verwantschap tussen twee personen binnen een publicatie op Genealogie Online

Genealogie OnlineStaan uw genealogische gegevens al op Genealogie Online dan zijn de 'Visualiseer andere verwantschap' knoppen ook binnen uw publicatie beschikbaar (tenzij deze meer dan 150 duizend personen bevat). Staan uw gegevens nog niet op Genealogie Online? Als u uw gegevens bijhoudt in een stamboomprogramma die de mogelijkheid heeft om een GEDCOM bestand te maken, dan kunt u uw genealogische gegevens eenvoudig op Genealogie Online publiceren.

Creative Commons Licence 20 mei 2019 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Hou me op de hoogte

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!Genealogie nieuwsUw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.