Nieuws » Stamreeks nieuwe stijl

Een stamreeks is een opsomming van de voorouders van een persoon (de proband). Dit kan in mannelijke of vrouwelijke lijn, dit wordt ook wel de patrilineaire of matrilineaire stamreeks genoemd. Deze weergave wordt door genetische genealogie, oftewel DNA onderzoek, weer populair. Het Y-chromosoom wordt, net als de familienaam, van vader op zoon doorgegeven, hierbij is de stamreeks van de vaderlijn dus interessant. Mitochondriaal DNA wordt uitsluitend via de moeder geërfd, wat de stamreeks van de moederlijn interessant maakt.

Tijdlijn weergave stamreeks De weergave van de stamreeks is vaak eenvoudig in tekstvorm of grafische vorm. Genealogie Online biedt abonnees met een Plus abonnement nu de mogelijkheid om een stamreeks 'nieuwe stijl' op te nemen in hun publicatie.

Deze stamreeks is meer dynamisch van aard. Zo kun je de echtgenoten erbij tonen en de relatienamen ten opzichte van de proband. Door de Tijdlijn weergave aan te zetten wordt de stamreeks gecombineerd met een tijdlijn. Deze weergave geeft inzicht in wanneer de voorouders leefden gecombineerd met de relaties.

Een tweetal voorbeelden (gebruik de schuifknoppen om de weergave te wijzigen):

Het aanmaken van een stamreeks gaat net als het aanmaken van een kwartierstaat- of stamboomrapport via het aanmaken van een startpunt. Als u bent ingelogd op Genealogie Online (de link helemaal rechtsboven in de website) kunt u uw publicatie(s) beheren. Kies het item 'Startpunten beheren' en klik dan op 'Startpunt toevoegen. Op deze pagina kunt u de proband selecteren van de stamreeks door het invoeren van (een deel van) de naam. Bij rol kiest u 'Proband van stamreeks in mannelijke lijn' of 'Proband van stamreeks in vrouwelijke lijn'. Na het opslaan van het startpunt en bijwerken van de publicatie wordt een link naar de stamreeks, net als andere startpunten, op de startpagina van uw publicatie getoond.

Als u toch bij 'Startpunten beheer' bent: heeft u al een kwartierdrager geselecteerd? Dan wordt er een kwartierstaat gemaakt in tekstuele en grafische vorm en weergegeven op de kaart. Lees hier over op Kwartierstaat op de kaart!


Maak en deel modern vormgegeven kwartierstaat

Genealogie Online biedt abonnees met een Plus abonnement op Genealogie Online of het Stamboom Forum de mogelijkheid om een modern vormgegeven kwartierstaat op A3 formaat te maken. Via de Kwartierstaat PDF Wizard kunt u een keuze maken uit het aantal generaties, beschikbare ontwerpen en de gegevens voor de kwartierstaat invullen (met de hand of op basis van gegevens die u op Genealogie Online heeft gepubliceerd).

Kwartierstaat PDF Wizard U kunt uw PDF kwartierstaat nu ook eenvoudig delen via Facebook, Twitter en Google+. U ziet de deel knoppen als de PDF is aangemaakt en ook op het overzicht van uw PDF kwartierstaten.

Een voorbeeld van een gedeelde Kwartierstaat PDF: Kwartierstaat van Bob Coret.


Creative Commons Licence 12 juli 2013 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Hou me op de hoogte

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!Genealogie nieuwsUw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.