Nieuws » Stamboomonderzoekers publiceren 20 miljoen voorouders

Deze week heeft de website Genealogie Online het punt bereikt van 20 miljoen gepubliceerde voorouders. Genealogie Online is een service waarmee stamboomonderzoekers gemakkelijk hun genealogische gegevens en afbeeldingen kunnen publiceren, ruim 5000 stamboomonderzoekers maken hiervan gebruik. Het resultaat is een website waar door iedereen gegevens over voorouders gevonden kunnen worden en waar men in contact kan komen met stamboomonderzoekers.

De focus van Genealogie Online ligt niet alleen op de kwantiteit. Bob Coret, die deze service sinds 2005 levert via Coret Genealogie, zet ook bewust de kwaliteit van de gegevens in de schijnwerpers. Genealogie Online voert automatisch diverse controles uit om inconsistenties op te sporen in termen van gebeurtenissen en datums. Deze feedback wordt niet exclusief aan de auteur getoond, fouten en waarschuwingen worden ook getoond in de publicatie. Hierdoor worden de lezers van de genealogische publicaties ook geïnformeerd over mogelijke inconsistenties. Elk gegeven – goed of fout - die een stamboomonderzoeker vindt - op internet, boek of archief - moet altijd kritisch beschouwd worden.

Een ander soort kwaliteitscontrole richt zich op de plaatsnamen in de genealogische gegevens. Plaatsnamen worden opgezocht in de wereldwijde geografische database Geonames om te controleren of de naam goed is geschreven en uniek is. Een stamboomonderzoeker die Heikant heeft genoteerd als geboorteplaats is onvolledig, want er zijn in 25 plaatsen in Nederland die Heikant heten, welke zou er bedoeld worden?

De gestage groei van Genealogie Online - de grootste stambomen website in Nederland - maakt ook dat het vinden van overeenkomsten tussen stambomen steeds interessanter wordt. Deze aanknopingspunten tussen stambomen worden getoond aan de auteurs van de stambomen maar ook getoond in de publicatie, omdat deze aanknopingspunten ook interessant zijn voor de lezers die daardoor in contact kunnen treden met de auteurs van die stambomen.

Met de Scans zoeken functionaliteit biedt Genealogie Online zijn gebruikers suggesties voor online scans van Doop, Trouw en Begraaf  en Burgerlijke Stand akten bij Nederlandse en Belgische archieven en foto’s van grafzerken. Deze suggesties worden gedaan op basis van de gepubliceerde genealogische gegevens en getoond aan zowel de auteur als de lezer van de publicatie. Het helpt en stimuleert stamboomonderzoekers om de genealogische gegevens te voorzien van bronnen, wat de kwaliteit ook weer verhoogt.

Creative Commons Licence 12 mei 2013 | permanente link naar dit bericht


Ander nieuws


Hou me op de hoogte

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief zodat u niets mist!Genealogie nieuwsUw genealogische gegevens en afbeeldingen ook op deze site?

De gemiddelde genealoog verzamelt heel wat gegevens, veelal gestructureerd in een database, spreadsheet of tekstverwerker. De stap om te publiceren - op papier of Internet - is wellicht (nog) een brug te ver. Om deze waardevolle genealogische gegevens toch te delen biedt Genealogie Online u een helpende hand.

In vier eenvoudige stappen kunt u uw genealogisch data eenvoudig Genealogie Online plaatsen. De gegevens zijn en blijven van u, de gegevens worden dan ook geplaatst onder bronvermelding.