De temperatuur op 29 december 1853 lag rond de -10,5 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
19 januari » Giuseppe Verdi's opera Il Trovatore beleeft zijn première in Rome.
19 februari » Eerste uitgave van het Nieuwsblad van Geel
14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
18 april » Het Ministerie-Thorbecke I dient zijn ontslag in aan Willem III na een buitenparlementaire petitie van ongeveer 50.000 handtekeningen van de zogenaamde Aprilbeweging, die openlijk wordt gesteund door de koning, tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.
18 april » In Azië rijdt de eerste trein tussen Bombay en Tanna.
23 oktober » Spoorwegstation Valkenburg wordt in Nederland in gebruik genomen.
Trouwdag 1 april 1891
De temperatuur op 1 april 1891 lag rond de 4,1 °C. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 87%. Bron: KNMI
31 januari » In Porto vindt de Revolte van 31 januari 1891 plaats, een mislukte poging om de monarchie in Portugal ten val te brengen en een republiek op te richten.
15 mei » Encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII over de sociale leer van de Rooms-Katholieke Kerk.
21 augustus » In Nederland treedt het kabinet-Van Tienhoven aan, als opvolger van kabinet-Mackay.
25 augustus » Thomas Alva Edison verwerft het patent op de 35mm-film.
9 oktober » De première van het requiem van de Tsjechische componist Antonín Dvořák vindt plaats in Birmingham, Verenigd Koninkrijk .
5 november » Marie Curie wordt aangesteld als docente fysica aan de Sorbonne – de eerste vrouw die ooit die positie bekleedde.
Dag van overlijden 29 april 1942
De temperatuur op 29 april 1942 lag tussen 3,4 °C en 12,9 °C en was gemiddeld 8,1 °C. Er was 13,4 uur zonneschijn (91%). De gemiddelde windsnelheid was 5 Bft (vrij krachtige wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
22 januari » Sietze de Groot wint de achtste Elfstedentocht.
29 april » Grote explosie bij Tessenderlo Chemie in Tessenderlo met 189 doden en enorme vernielingen. De waarschijnlijke oorzaak is de explosie van aangekoekt ammoniumnitraat dat arbeiders met dynamiet wilden laten springen.
5 mei » De geallieerden beginnen de slag om Madagaskar (Operatie Ironclad) waarbij de geallieerden het door Vichy-Frankrijk bezette Madagaskar in handen proberen te krijgen. De slag duurde tot 6 november.
7 augustus » De Amerikanen landen op Guadalcanal wat de Slag om Guadalcanal inluidt.
7 september » Alle zilveren munten die in Nederland nog in omloop zijn worden door de bezetter uit roulatie genomen.
25 december » De Japanse onderzeeboot I 66 torpedeert ten noorden van Kuching de Nederlandse onderzeeboot K XVI waarbij alle 36 bemanningsleden om het leven komen.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: David Allen Navorska, "Navorska tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/navorska-tree/I48173.php : benaderd 2 mei 2025), "Klasina Jansen (1853-1942)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.