De temperatuur op 5 september 1875 lag rond de 17,3 °C. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 84%. Bron: KNMI
Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
15 maart » Paus Pius IX creëert elf nieuwe kardinalen, onder wie de Poolse oud-nuntius in België Mieczyslaw Ledóchowski en de Belgische aartsbisschop van Mechelen Victor Augustus Dechamps.
20 mei » De Meterconventie wordt getekend.
25 augustus » Als eerste zwemt Matthew Webb Het Kanaal over.
8 september » Oprichting van het Gezelschap van het Goddelijk Woord door de Duitse priester Arnold Janssen.
23 september » William Bonney ("Billy the Kid") wordt voor de eerste keer gearresteerd.
13 oktober » In Deventer wordt de sportclub Utile Dulci opgericht, tegenwoordig de oudste nog bestaande veldsportvereniging van Nederland.
Trouwdag 18 oktober 1896
De temperatuur op 18 oktober 1896 lag rond de 8,4 °C. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 92%. Bron: KNMI
4 januari » Utah ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten en treedt toe tot de Unie als 45e staat.
29 januari » Emile Grubbe past voor het eerst röntgenstraling toe bij de behandeling van borstkanker.
1 februari » Première van de opera La bohème van Giacomo Puccini in Turijn, onder leiding van Arturo Toscanini.
9 februari » Het eerste WK kunstschaatsen (alleen voor mannen) vindt plaats in Sint-Petersburg in Rusland.
1 maart » De Franse natuurkundige Antoine Henri Becquerel ontdekt het fenomeen radioactiviteit.
16 augustus » Skookum Jim Mason vindt een rijke goudader in Klondike (Noordwest Canada). Binnen een jaar komen minstens 50.000 mensen hun geluk beproeven.
Dag van overlijden 4 juni 1942
De temperatuur op 4 juni 1942 lag tussen 12,5 °C en 27,7 °C en was gemiddeld 20,7 °C. Er was 0.1 mm neerslag. Er was 14,4 uur zonneschijn (87%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noorden. Bron: KNMI
14 februari » In Rotterdam wordt de Maastunnel geopend. De overwelving is 1426 meter lang, de tunnel zelf meet 1070,15 meter. Er is bijna vijf jaar aan gewerkt.
5 april » Japanse strijdkrachten voeren een bombardement op Colombo en de marinebasis daar uit, maar de geallieerde schepen hadden al op 30 maart de haven verlaten.
10 juni » Een groot deel van de bevolking van Lidice wordt in een wraakactie op bevel van Hitler uitgemoord. Het Tsjechische dorp wordt platgebulldozerd.
9 juli » 9 leden van de verzetsgroep De Oranjewacht, samen met de groep Geuzen van Bernard IJzerdraat uit Schiedam de eerste Nederlandse verzetsgroep worden gefusilleerd door de Duitsers in Fort bij Rijnauwen bij Bunnik. Onder de doden is de oprichter van de groep, Piet Hoefsloot.
9 augustus » In het bezette Kiev winnen fabrieksarbeiders een voetbalwedstrijd van een Duits team met 5-3, waarna het Oekraïense elftal door de Duitsers gevangen wordt gezet. De wedstrijd zou later de geschiedenis ingaan als de 'Dodenwedstrijd'.
15 augustus » Voor het eerst worden in Nederland door de Duitse bezetter gijzelaars gefusilleerd als represaille of vergeldingsmaatregel. De slachtoffers zijn Robert Baelde, Willem Ruys, Otto Ernst Gelder, graaf van Limburg-Stirum, Christoffel Bennekers en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: John L. Moore, "Moore Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/moore-family-tree/I272304832301.php : benaderd 9 mei 2025), "Johan Friedrich Wilhelm Köppe Jr. (1875-1942)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.