De temperatuur op 14 mei 1860 lag rond de 14,8 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 78%. Bron: KNMI
Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
Van 23 februari 1860 tot 14 maart 1861 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Van Heemstra met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
23 maart » Executie van Ype Baukes de Graaf, de laatste voltrekking van de doodstraf in Friesland in vredestijd.
19 juni » Een van de grootste branden die Leeuwarden ooit troffen, vindt plaats bij de Prins Frederikkazerne.
13 augustus » Moord op vorst Danilo II van Montenegro in Kotor. Hij wordt opgevolgd door zijn neef Nicolaas I.
18 september » Het Koninkrijk Sardinië brengt de Kerkelijke Staat in de Slag bij Castelfidardo een nederlaag toe.
31 oktober » Executie in Maastricht van Johannes Nathan, de laatste Nederlander die in vredestijd is geëxecuteerd.
8 december » Oprichting van de nv Gemeentekrediet van België.
Trouwdag 28 maart 1908
De temperatuur op 28 maart 1908 lag tussen 1,6 °C en 12,4 °C en was gemiddeld 6,1 °C. Er was 1,5 mm neerslag. Er was 3,8 uur zonneschijn (30%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
24 januari » Robert Baden-Powell richt de scouting op.
1 februari » Koning Karel I van Portugal en de kroonprins Lodewijk Filips, hertog van Braganza worden in Lissabon vermoord door republikeinen.
14 maart » Maurice Merleau-Ponty, Frans filosoof († 1961)
25 juli » Oprichting van Oostenrijkse voetbalclub LASK Linz.
1 oktober » De eerste T-Ford loopt van de band.
24 november » Stranding van de Fernando bij Terschelling, zes doden. Van de zeventien opvarenden kunnen er veertien man worden gered, maar ook drie redders komen om.
Dag van overlijden 19 mei 1946
De temperatuur op 19 mei 1946 lag tussen 7,8 °C en 17,1 °C en was gemiddeld 12,9 °C. Er was 0.2 mm neerslag. Er was 2,1 uur zonneschijn (13%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
Van 24 juni 1945 tot 3 juli 1946 was er in Nederland het kabinet Schermerhorn - Drees met als eerste ministers Prof. ir. W. Schermerhorn (VDB) en W. Drees (PvdA).
Van 3 juli 1946 tot 7 augustus 1948 was er in Nederland het kabinet Beel I met als eerste minister Dr. L.J.M. Beel (KVP).
17 januari » De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt in Londen voor het eerst bijeen.
18 februari » Paus Pius XII creëert 32 nieuwe kardinalen, onder wie de Nederlandse aartsbisschop van Utrecht Johannes de Jong en de in 2005 zalig verklaarde Duitse bisschop van Münster Clemens August von Galen.
4 maart » Oprichting van de Duitse voetbalclub FC Erzgebirge Aue.
2 juni » Na een volksraadpleging wordt Italië een republiek.
26 juni » In Harkema wordt de Nederlandse amateurvoetbalvereniging Harkemase Boys opgericht.
15 oktober » Hermann Göring, de oprichter van de Luftwaffe, vergiftigt zichzelf in de nacht voor zijn geplande executie.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Mark Apeldoorn, "Mark Apeldoorn Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/mark-apeldoorn-family-tree/P369.php : benaderd 10 mei 2025), "Geertrui Apeldoorn (1860-1946)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.