Er was 4 mm neerslag. De winddruk was 7 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
Van 6 juli 1872 tot 27 augustus 1874 was er in Nederland het kabinet De Vries - Fransen van de Putte met als eerste ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) en I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
Van 27 augustus 1874 tot 3 november 1877 was er in Nederland het kabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg met als eerste ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) en Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
1 januari » Afschaffing van de 'differentiële rechten' in Nederlands-Indië; de in- en uitvoerrechten worden gelijk voor Nederlanders en buitenlanders. Minister van Koloniën Fransen van de Putte verwezenlijkt hiermee een belangrijk liberaal programmapunt.
1 januari » De stad New York annexeert de Bronx.
14 maart » Anton Philips, Nederlands industrieel († 1951)
15 april » In Parijs start een groep jonge, voornamelijk impressionistische kunstenaars een geruchtmakende expositie.
5 juni » K.S.R.V. Njord opgericht, eerste Nederlandse studentenroeivereniging.
Trouwdag 18 juli 1911
De temperatuur op 18 juli 1911 lag tussen 13,4 °C en 21,0 °C en was gemiddeld 16,3 °C. Er was 0.8 mm neerslag. Er was 3,9 uur zonneschijn (24%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
15 maart » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub FK Austria Wien.
10 juli » Brand in twaalf panden op de Dam te Zaandam, zes doden.
24 juli » Hiram Bingham vindt de Incastad Machu Picchu terug.
26 oktober » De arts Sun Yat-sen wordt uitgeroepen tot president van de Chinese republiek.
1 november » Italiaans-Turkse Oorlog - Tweede-luitenant vlieger Giulio Gavotti laat uit zijn Etrich Taube vier Cipelli-granaten vallen op vijandelijke stellingen en voert hierdoor de eerste bombardementen met behulp van een vliegtuig uit in de geschiedenis.
27 november » Paus Pius X creëert 19 nieuwe kardinalen, onder wie de Nederlandse Redemptorist pater Willem Marinus van Rossum.
Dag van overlijden 19 december 1963
De temperatuur op 19 december 1963 lag tussen -8,6 °C en 2,6 °C en was gemiddeld -1,8 °C. Er was 1,1 mm neerslag gedurende 1,0 uur. Er was 5,5 uur zonneschijn (71%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het westen. Bron: KNMI
17 januari » Robert Filliou roept 17 januari uit tot Art's Birthday, een jaarlijks terug te keren hommage aan de Kunst.
26 januari » De Groninger schaatsklassieker Noorder Rondritten wordt voor de zevende keer verreden. Winnaar is de Groninger Jan Uitham, die acht dagen eerder nog tweede was geworden in de Elfstedentocht. De Noorder Rondritten zijn voor deze editie ingekort tot 88km, in plaats van de originele 150 kilometer.
5 februari » Premier Youssouf Al-Abi in Algerije wordt vervolgd voor het achterhouden van staatsgeld, en krijgt levenslang.
21 maart » Bisschop Bekkers doet -in een toespraak voor de KRO- een opmerkelijk uitspraak, zonder het woord 'anticonceptiepil' te gebruiken, benadrukt hij dat ouders hun eigen geweten moeten volgen bij het bepalen van het kindertal.
6 april » De NV Nederlandse Gasunie wordt opgericht.
24 juni » Demonstratie van de eerste videorecorder, in de studio's van de BBC.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Peter Lax, "Lax Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/lax-family-tree/P7104.php : benaderd 5 mei 2025), "Ernst Portner (1874-1963)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.