14 januari » De 6962 meter hoge Aconcagua in Argentinië wordt door Matthias Zurbriggen voor de eerste maal beklommen.
19 februari » De aartsbisschoppen van Canterbury en York weerleggen in hun brief Saepius Officio de argumenten van Paus Leo XIII in zijn brief Apostolicae Curae tegen de geldigheid van de wijdingen in de Kerk van Engeland.
18 mei » Oprichting van de Chileense voetbalclub Unión Española
12 juni » Karl Elsener vraagt octrooi aan op het Zwitsers zakmes (Original Offiziersmesser).
13 juli » Guglielmo Marconi verkrijgt octrooi op de draadloze telegraaf.
18 juli » In Parijs wordt het Parc des Princes officieel geopend.
Dag van overlijden 16 oktober 1944
De temperatuur op 16 oktober 1944 lag tussen 8,8 °C en 14,4 °C en was gemiddeld 10,7 °C. Er was 0,5 mm neerslag gedurende 0,7 uur. Er was 0,6 uur zonneschijn (6%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
2 september » Tweede Wereldoorlog: Anne Frank en haar familie worden op de laatste transporttrein van Kamp Westerbork naar Auschwitz gezet. Drie dagen later komen ze aan.
13 september » Terwijl Amerikaanse bommenwerpers het concentratiekamp Auschwitz in Polen bombarderen, vertrekt de laatste trein uit Kamp Westerbork.
25 september » De bevrijding van Helmond tijdens de Tweede Wereldoorlog.
3 december » In Griekenland breekt meteen na de bevrijding een burgeroorlog uit tussen communisten en koningsgezinden. Deze duurt tot 1949.
17 december » Task Force 38 komt terecht in een tropische storm (Typhoon Cobra). Er vallen meer dan 790 slachtoffers, naast schade aan de schepen gaan ook 3 torpedojagers en meer dan 140 toestellen verloren.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Peter Lax, "Lax Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/lax-family-tree/P18984.php : benaderd 5 mei 2025), "Gertrud Bernhard (1897-1944)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.