De temperatuur op 19 september 1885 lag rond de 15,3 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 75%. Bron: KNMI
4 maart » Grover Cleveland wordt beëdigd als 22e president van de Verenigde Staten
1 april » Het rooms-katholieke blad De Maasbode verschijnt voor het eerst als dagblad.
3 april » De motor van Gottlieb Daimler wordt gepatenteerd in Duitsland.
13 mei » Oprichting van de Nederlandsche Kolfbond in de sociëteit De Vereniging te Haarlem. Honderd jaar later, op maandag 13 mei 1985, krijgt de bond het predicaat Koninklijk.
6 juli » Eerste tests van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.
10 november » Demonstratie van de eerste motorfiets door bouwer Gottlieb Daimler.
Trouwdag 17 augustus 1916
De temperatuur op 17 augustus 1916 lag tussen 11,7 °C en 23,5 °C en was gemiddeld 16,7 °C. Er was 0.5 mm neerslag. Er was 6,7 uur zonneschijn (46%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
18 april » Oprichting van de Mexicaanse voetbalclub CF Atlante.
14 juli » Oprichting van de Chileense voetbalclub CD Ferroviarios de Chile.
28 augustus » Duitsland verklaart de oorlog aan Roemenië.
19 september » De Force Publique onder Charles Tombeur verslaat het leger van Duits-Oost-Afrika in de Slag bij Tabora.
30 november » In Boedapest worden keizer Karel I van Oostenrijk en zijn gemalin Zita van Bourbon-Parma met de Stefanskroon tot koning en koningin van Hongarije gekroond.
2 december » De Franse generaal Joseph Joffre wordt vervangen door Robert Nivelle als stafchef van het Franse leger.
Dag van overlijden 25 april 1980
De temperatuur op 25 april 1980 lag tussen 4,2 °C en 8,0 °C en was gemiddeld 6,4 °C. Er was 1,5 mm neerslag gedurende 2,5 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
13 maart » Oprichting van het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek.
20 april » Bernard Hinault wint de 66ste editie van Luik-Bastenaken-Luik.
30 april » De troonsafstand van Koningin Juliana en inhuldiging van Koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam gaan gepaard met grote krakersrellen.
17 mei » Feyenoord wint de beker in een zinderende finale tegen landskampioen Ajax, in De Kuip. Het wordt 3-1 nadat de Amsterdammers eerst op voorsprong komen. De gestopte strafschop door Joop Hiele lijkt het keerpunt te zijn.
21 oktober » President Siad Barre van Somalië kondigt de noodtoestand af in zijn land en trekt voor onbepaalde tijd alle macht naar zich toe.
19 november » Het Nederlands voetbalelftal verliest ook de tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het WK voetbal 1982. België wint in Brussel met 1-0 door een rake strafschop na rust van spits Erwin Vandenbergh.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Peter Lax, "Lax Family Tree", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/lax-family-tree/P17938.php : benaderd 6 mei 2025), "Johannes Richard Hans Lert (1885-1980)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.